Xenoösztrogének körülöttünk

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Xenoösztrogének körülöttünk

Ha valaki figyel arra, hogy mit eszik és mit iszik, akkor arra miért nem figyel, hogy mi kerül a bőrére vagy mit lélegzik be a mindennapos házmunka/takarítás közben?

​Az egészséges életmód nem csak abból áll, hogy mi kerül a tányérodra vagy hányszor edzel egy héten!

Mik azok a xenoösztrogének?

A „xeno” azt jelenti, hogy idegen. A xenoösztorgének olyan testidegen anyagok, amik nagyon hasonlítanak az egyik női nemi hormonra az ösztrogénre, csak sokkal erősebbek. Emiatt bőrön, az emésztőrendszeren és a nyálkahártyán keresztül a szervezetbe jutva képesek az ösztrogénreceptorok helyére bekötődni és elsősorban a női hormonrendszer működését zavarják meg, ahol az ösztrogén-progeszteron egyensúlya sokkal jelentősebb kérdés, de a férfiakra sincsenek túl jó hatással. Ezek az anyagok a hormontermelő mirigyekre való negatív hatásukkal hormonális problémákhoz és azon belül akár termékenységi problémákhoz, menstruációs problémákhoz, endometriózishoz vagy miómához is vezethetnek. Az „enyhébb” tünetek között megfigyelhető a fokozott fáradékonyság, a vékonyodó hajszálak vagy a folyamatos hízás is.

Jó esetben a test alkalmas arra, hogy a beérkező, káros anyagokat kiválassza, de arra már nem, hogy a xenoösztogének hatalmas többletét feldolgozza, ami nap, mint nap terheli a szervezetet. Ha a test nem tudja kiválasztani, akkor zsírsejtekben tárolja, hogy ne okozzanak kárt. A xenoösztrogének évtizedekig a zsírsejtekben maradhatnak és ezek a nők túlsúlyának egyik legfőbb okozói. Emiatt is érdemes figyelni arra, hogy az étrend és az életmód is támogassa a test optimális működését és a máj tehermentesítését! A rendszeres alkoholfogyasztás például erősen akadályozza ezt a folyamatot!

Xenoösztrogének főleg vegyszerek és kémiai anyagok formájában fordulnak elő kozmetikumokban, tisztálkodó- és tisztítószerekben. Sajnos ezeket nap, mint nap használjuk és gyakran közvetlenül érintkezünk velük.

A bőr kb. 50%-át szívja be annak, amit rákenünk/ráfújunk. Nem véletlenül létezik manapság egye több olyan krém, ami vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz (pl. magnézium krém) rendkívül jó hasznosulási fokkal.

A nők kb. 15 féle kozmetikumot és tisztálkodószert használnak naponta. Egyesek ennél jóval többet. A Kiotói Orvostudományi Egyetem kutatása szerint egy nő bőrére napi 515 féle vegyszer kerül. Ezek hatásait a női hormonrendszerre nagyon kevés kutatás vizsgálja, mert nőkön nem szívesen végeznek kutatásokat a tudósok. Egyszer már beszéltünk erről Sasával élő adásban Facebookon, de tervezek majd róla cikket is, mert nagyon érdekes oka van. Szóval a következményeket sokszor csak feltételezni lehet vagy utólag bebizonyítani.

Legfőbb xenoösztrogének:

  • Biszfenol-A (BPA) és más biszfenolok: műanyag ételtárolók, shakerek, üdítőital palackok alapanyaga. Ide kattintva olvashatsz róla bővebben! Soha ne mikrózz műanyag edényben/tárolóban ételt vagy italt ÉS ne fogyassz műanyag palackos (PET, Tetra-Pack) ásványvizet/üdítőt!
  • Propil-gallát (E310): avasodást gátló anyag élelmiszerekben és kozmetikumokban
  • Parabének: kozmetikai tartósítószer (nagyon gyakori, sokféle fajtája van!)
  • Dioxin: vegyipari melléktermékek
  • PCB: műanyag termékekben, fehérítőkben
  • DDT: rovarméreg
  • Ftalátok
  • Ólom, arzén, higany (gyakori a keresztszennyeződés élelmiszerek esetén is)

Teljesen elkerülni nem lehet a xenoösztrogéneket, hiszen MINDENHOL jelen vannak, (a fent említetteken kívül újonnan vásárolt ruhaneműkben, parfümökben, hús- és tejtermékekben, bútorokban, stb.) de csökkenthetjük a káros hatásokat!

A nők kb. 90%-ánál sajnos valamilyen szinten megfigyelhetők olyan hormonális problémák, amik nagy eséllyel lehetnek a xenoösztrogének (hormonmodulánsok) következményei.

Ezeket az anyagokat a test nem képes lebontani biológiai úton, de kivezetni igen. Az alábbi komplex étrendkiegészítő segíthet  a xenoösztrogének kivezetésben 5 aktív, növényi komponenssel:
https://wisetreenaturals.hu/etrendkiegeszitok/ciklusbarat-etrendkiegeszito-noknek/?atid=101 Nem tartalmaz semmilyen adalékot, színezéket, síkosítót, térfogatnövelőt vagy fényező anyagot. Ha van szabályos ciklus, akkor főleg a menstruációs ciklus első felében érdemes alkalmazni. (Pajzsmirigy alulműködés, magas prolaktinszint, várandósság vagy szoptatás esetén NEM ajánlott!)

Vérvétellel igazolt magas ösztrogénszint esetén pedig az alábbi terméket ajánlom: https://wisetreenaturals.hu/etrendkiegeszitok/indol-3-karbinol-komplex/?atid=101 (Várandósság vagy szoptatás esetén NEM ajánlott!)

testsúlymenedzsment említése elkerülhetetlen ebben a témában, mivel a xenoösztrogéneket zsírban tárolja a test, így a testzsír csökkentésével (zsírvesztéssel) a testben lévő xenoösztrogének mennyisége is csökken!

Emellett a keresztesvirágú zöldségek (brokkoli, karfiol, kelbimbó, fodros kel, leveles kel, kínai kel és mindenféle káposzta, bok choy (pok choi, bordáskel), spenót, mángold, retek, karalábé, tarlórépa, karórépa, kerti zsázsa) fogyasztására való nagyobb hangsúly fektetése, a szerves kén (MSM) és a glutation jelenthet jó megoldást kúraszerűen használva!

Kiemelten fontos az alkohol mellőzése! Élelmiszerekben pedig az E320 (BHA), az E321 (BHT), valamint a piros színű, mesterséges színezékek elkerülése a legfontosabb!

Ha a forrásvíz számodra nem egy minden nap elérhető opció, akkor csapvíz fogyasztása esetén használj aktívszenes vízszűrő kacsót vagy csapra szerelhető vízszűrőt!

Csökkentsd a konzerves termékek fogyasztását heti max. 4 alkalomra!

A zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan mosd meg (ha kell, akkor súrold is) fogyasztás előtt, akkor is, ha bio!

Háztartási papíráruk (WC papír, papírzsebkendő, szalvéta, kávéfilter, tampon, pelenka) esetén válassz klórmentes, fehérítetlen termékeket (így elkerülheted a dioxin nevű xenoösztrogént)! Amiből tudsz, abból biológiailag lebomló vagy mosható változatot válassz! Már a legtöbb, nagyobb drogériában lehet ilyeneket kapni, valamint számos webshopról rendelni.

Mik azok a kozmetikai összetevők, amiket mindenképpen kerülni kellene és mik azok, amik biztonságosak? Ebben a cikkemben írtam erről: www.perjeskinga.com/kozmetikum-osszetevok

A „természetes” nem egyenlő azzal, hogy organikus! A xenoösztrogének elsősorban kőolajszármazékok, márpedig a kőolaj természetes, így a „természetes” címkéjű kozmetikumokkal és tisztítószerekkel még nem leszel beljebb! Tehát ne hagyd, hogy a „100% natural” címke becsapjon és keresd inkább a bio, organic, organikus és öko kulcsszavakat a termékeken! A kozmetikumokat és tisztítószereket érdemes akár magadnak elkészíteni házilag

Általános tisztítószer házilag

Ha kíváncsi vagy, hogy én milyen kozmetikumokat használok, akkor ezt a cikkemet is nézd meg: www.perjeskinga.com/kozmetikumok

Ha biztosra akarsz menni, akkor az egyes összetevőket külön-külön csekkold az EWG adatbázisábanwww.ewg.org/skindeep/ (Itt konkrét termékekre is rá tudsz keresni, bár sajnos kicsi az átfedés az adatbázis és a Magyarországon beszerezhető termékek között, így érdemesebb az összetevők alapján keresni) Mindig olvasd el kozmetikumok esetén is az összetevőket ugyanúgy, ahogyan az ételek esetében is teszed! Amiket mindenképpen érdemes kerülni: methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, triclosan.

EWG által jóváhagyott kozmetikumok itt kaphatók: www.ecco-verde.hu/temak/ewg Illetve szívből ajánlom a WTN natúrkozmetikumokat is, amik összetevői szintén megfelelnek a xenoösztrogén-mentességnek: https://wisetreenaturals.hu/naturkozmetikumok/?atid/101 

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.