Vizesedés

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Vizesedés

💦 A vizesedés az egyik leggyakrabban félrediagnosztizált probléma a fogyni vágyók között. Könnyebb a vizesedésre fogni a pufiságot, mint beismerni, hogy valójában az sokkal inkább sajnos a testzsír vagy emésztőrendszeri okok miatti felpuffadás áll a háttérben 🤷🏻‍♀️

👉 A vizesedés nem a zsírfelesleget magyarázza, hanem egy olyan probléma, ami enyhébb egyensúlytalanságoktól egészen komoly betegségek jele lehet. Elsősorban a boka és a vádli környékén, valamint a kézujjakon és az arcon szokott látványos és érezhető lenni 😐

👩🏻 A női test hajlamosabb a vizesedésre hormonális okok miatt, illetve minél szálkásabb valaki, annál könnyebb észrevennie magán a test vízháztartásában történő apró fluktuációkat is 📊

⬇️ A vizesedés okai:

1. Túl sok vagy túl kevés sóbevitel: A túl sok só vizet köt meg, a túl kevés viszont hozzájárulhat az elektrolithiányhoz. Az elektrolitegyensúly miatt nem csak az ideális sóbevitel (NaCl, vagyis nátrium és klorid) fontos, hanem a kálium, a magnézium és a kalcium is. Erről a témáról ebben a cikkemben olvashatsz bővebben: www.perjeskinga.com/elektrolitok A sóbevitel hirtelen megváltoztatása is problémás lehet!

2. Túl kevés vagy túl sok folyadékbevitel: A kevés dehidratáltsághoz vezet (ahogy az alkoholfogyasztás is), a sok pedig „kimossa” a testből az elektrolitokat (lásd az első pontot)

3. Hormonális okok: PMS tünetként, a várandósság vége felé, ösztrogéndominancia vagy magas kortizoltszint (stressz, idegesség, alváshiány, fertőzés) mellékhatásaként is szokott jelentkezni.

4. Kevés mozgás, rossz nyirok- vagy vérkeringés (utóbbi lehet túl szűk ruha viselése miatt is)

5. Alacsony szérumfehérje (ez lehet kevés fehérjebevitel, felszívódási probléma vagy veseprobléma miatt), túl sok szénhidrátbevitel (1g szénhidrát kb. 3g vizet köt meg a testben). A szénhidrátbevitel hirtelen emelése is problémás lehet, akkor is, ha az emelt mennyiség önmagában még nem lenne „túl sok” vagy ha IR áll fent.

6. Ételintolerancia, ételallergia: Leginkább a laktóz- és a fruktózérzékenység köthető ide, de bármilyen érzékenység esetén előfordulhat tünetként.

7. Bizonyos gyógyszerek szedése (pl. fogamzásgátlók, vérnyomásgyógyszerek, szteroidok) vagy gyógyszerek váltása.

8. Komolyabb betegségek (pl. májbetegség, szívelégtelenség)

A megoldás NEM vízhajtók használata, hiszen az a gyökérokot nem szünteti meg, így a probléma vissza fog térni, akár kamatostul! 😱

✅ Megoldások:

  1. Gyökérok(ok) megkeresése és az étrend+életmód ahhoz igazítása! Enélkül nem fog menni!
  2. A testsúlyodnak, aktivitásodnak, a külső hőmérsékletnek és az izzadásod mértékének megfelelő folyadékbevitel.
  3. Ne mellőzd szándékosan a sót! Inkább válts elektrolitokban gazdag (pl. himalája vagy parajdi) sóra vagy komolyabb egyensúlytalanság esetén célzottan pótold az elektrolitokat!
  4. A mennyiségi zöldségfogyasztás segít a nátrium-kálium egyensúly fenntartásában.
  5. Szedj magnéziumot megfelelő formában és mennyiségben! Erről ebben a cikkemben olvashatsz bővebben: www.perjeskinga.com/a-magnezium-formai
  6. Stresszmenedzsment, minőségi és mennyiségi alvás! Ebben az alvásról szóló e-bookom lehet a segítségedre: www.perjeskinga.com/ebook
  7. Add le a rajtad lévő zsírfelesleges, hogy biztosan ne keverd össze a vizesedéssel!

Egyéni paraméterek alapján tervezett életmód és táplálkozási tanácsadás:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.