Vitaminos infúziók

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Vitaminos infúziók

​Egyre többen kérdezitek tőlem, hogy mi a véleményem a vitaminos infúziókkal kapcsolatban. Teljesen általánosságban szeretnék írni róla. Természetesen alaposan utánajártam a témának, így rátaláltam egy brit orvos cikkére, aki nem mellesleg táplálkozási szakember is másodállásban. Elsősorban az ő cikkében olvasottakra támaszkodva írom meg nektek a gondolataimat ezzel a fajta kezeléssel kapcsolatban. (Forrásmegjelölés a cikk végén)

A különböző vitaminokat, aminosavakat és antioxidánsokat tartalmazó infúziók egyre felkapottabbak, hála a közösségi média erejének, ahol már számos hírességet láthattunk feküdni egy kényelmes, stílusos, modern ágyon, miközben intravénásan szépen lassan csöpögött bele egy csodakotyvalék egy felakasztott zacsiból. Az intravénás azt jelenti, hogy vénán keresztül, egyenesen a véráramba juttatva. Ezek a csodakotyvalékok különböző összetételben érhetők el és mindenfélét ígérnek, amire egy hétköznapi ember vágyhat: felturbózott immunrendszer, több energia, zsírvesztés, hidratálás, szépség, anti-aging, méregtelenítés, másnaposság kezelése… Az ára ugyan borsos egy kicsit, de végülis melyik csodamódszer ne lenne drága?!

Amit viszont nem mondanak el: Nincsenek olyan kutatási eredmények és tudományos bizonyítékok, amik a fentieket (a hidratáláson kívül) alátámasztanák se rövid, se hosszabb távon. A legtöbb hatás anekdotikus vagy a placeboval egyenértékű. Nincs baj a placebóval, de azért minek fizetnél ennyit és minek vállalnál kockázatokat?!

Tény, hogy az infúziók hidratálnak, de ha működik az emésztőrendszered és KÉPES VAGY orálisan (értsd: szájon át) enni és inni, akkor a hidratálásnak sokkal egyszerűbb, olcsóbb és időhatékonyabb módszerei is vannak.

Ezek az infúziók vízben oldódó anyagokat tartalmaznak, ami azt jelenti, hogy nagyobb dózisú bevitel esetén a felesleg a veséken áthaladva a vizelettel kiürül. A vízben oldódó vitaminokat a test nem tudja raktározni. Zsírban oldódó vitaminokat nem tartalmaznak, így nem fedeznek minden szükségletet, tehát nem váltják ki teljes mértékben a táplálékkiegészítőket.

Vannak olyan esetek, amikor a táplálékkiegészítés szükségszerű és ajánlott. (A táplálékkiegészítők, ahogy a nevük is mutatja kiegészítik és nem helyettesítik az optimális táplálkozást!) Minden életkorban ajánlott a D vitamin kiegészítés, a vegán étrendet követőknek ajánlott a B12 kiegészítés, versenysportolóknak az elektrolitok és még sorolhatnám. De ezeket is egyszerűbb, biztonságosabb és ugyanannyira hatékony szájon át bejuttatni a szervezetbe.

Az emberek sokszor elfelejtik, hogy ha valamilyen problémát egy tápanyag hiánya okozza, akkor az nem egyenértékű azzal, hogy az extra bevitel esetén profitálni is lehet belőle. Például a biotin hiánya hajhullást okoz, de az extra biotinbevitel nem okoz hajnövekedést vagy dúsabb hajat. Mellesleg a biotinhiány a fejlett országokban elenyészően ritka, szinte nulla. Ennek ellenére minden hajvitamin tartalmaz biotint full indokolatlanul.

Milyen kockázatai lehetnek az infúzióknak?

 • Mérgezés
 • Fertőzés
 • Vérzés
 • Vénagyulladás
 • Reakció a szedett gyógyszerekkel vagy azok hatásának semlegesítése
 • Vesekárosodás
 • Vérrög
 • Túladagolás (pl. a túl sok káliumbevitel szívinfarktust okoz)

Az orvosok akkor szokták alkalmazni a táplálékkiegészítők intravénás bejuttatását, ha:

 • az illetőnek egyetlen egy tápanyagból van akkora hiánya, ami már az egészségét veszélyezteti,
 • az illető betegesen alultáplált (pl. éhezés, anorexia és egyéb kondíciók esetén),
 • az illető olyan kezelésen vett részt, ami után szüksége van extra tápanyagbevitelre (pl. kemoterápia),
 • az illető műtéten vesz/vett részt,
 • az illetőnek nem működik az emésztőrendszere vagy annak egy része, így az orálisan bejuttatott tápanyagok nem emésztődnek vagy nem szívódnak fel.

Ki kell emelni, hogy a táplálékkiegészítők ipara jelentősen különbözik a gyógyszeripartól, mind célok, mind szabályozások tekintetében. A vitaminos infúziók nem kórházi alkalmazása egyértelműen a táplálékkiegészítők körébe tartozik, hiszen nem beteg embereken alkalmazzák őket és nem kórházi körülmények között.

Szerintem az, hogy celebek és influencerek promózzák ezeket a kezeléseket, az teljesen felelőtlen és félrevezető. Attól, hogy a kezelést végrehajtók orvosok vagy nővérek, attól még nem indokolt és nem hatékony módszerről van szó.

Ha valakinek egészségügyi vagy közérzeti problémái vannak, akkor az lenne az első, hogy az étrendjét és az életmódját felülvizsgálja. Én azt vallom, hogy nem a tüneteket kell kezelni és elnyomni, hanem az okot megtalálni és megszüntetni! Hiába adnak valakinek nagy dózisú C vitamint energizálás céljából, ha a fáradékonyság valódi oka a nem megfelelő alvásminőségben keresendő, amit a nem megfelelő esti rutinra, a mennyiségi koffeinfogyasztásra vagy a stresszmenedzsment hiányára lehet visszavezetni.

A mai élelmiszer- és táplálékkiegészítőipar elhajlott abba az irányba, hogy a különálló tápanyagok fontosságát hangsúlyozza a valódi alapanyagok helyett. Így sokszor nem az a kérdés merül fel az emberekben a problémák megjelenésekor, hogy „milyen étrendi változtatásokra lenne szükség a probléma megszüntetéséhez?”, hanem egyből az a kérdés jön, hogy „mit szedjek erre a problémára?”… Ezt erősítik az olyan cikkek, amik az egyes alapanyagok tápanyagtartalmára hívják fel a figyelmet ahelyett, hogy az általános hatásait vizsgálnák.

Mielőtt infúzióért fizetnél, gondold át, hogy valóban mindent megtettél táplálkozás, életmód és edzés területén, hogy javíts a jelenlegi egészségügyi problémáidon, vagy csak a gyorsabb, könnyebb és lustább módszert választanád, amivel figyelmen kívül hagyod az okokat és csak a tünetekre koncentrálsz? Így a tünetek újra és újra elő fognak jönni, így én ezt nem tartom racionális és fenntartható megoldásnak.

Egyéni paraméterek alapján tervezett életmód és táplálkozási tanácsadás:

Untitled (Instagram Post (Square)) (8)
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.