Valóban károsítja a veséket a magas fehérjebevitel?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Valóban károsítja a veséket a magas fehérjebevitel?

Ez a hiedelem egy régi, egereken és kutyákon végzett vizsgálatból ered, ahol a magas fehérjebevitel rontotta a veseműködéssel kapcsolatos laborparamétereket és a vese méretét (PMID: 7050706). Ebből következtettek anno arra, hogy a magas fehérjetartalmú étrend nagy terhet helyez a vesékre és idővel akár károsíthatja azokat.

Egy 2018-as metaanalízis (PMID: 30383278) ugyan megerősítette, hogy a magas fehérjetartalmú étrend (1,8g/ttkg) minimálisan növelheti a GFR vesemutató értékét (a többi hiedelmet nem tudta ez sem megerősíteni), de az összes többi, embereken végzett kutatás nem talált kapcsolatot az előbbi paraméterek és a magas fehérjebevitel között (pl. PMID: 30032227 és 23035142).

A magas GFR érték sem egyértelmű indikátora a veseprobémáknak, hanem okozhatja egy egészséges, adaptációs folyamat is, ami során a test a fehérjelebontáskor keletkező nitrogénre reagál (PMID: 16174292). Várandósság alatt akár 65%-kal nőhet a GFR értéke, mégsem nő a veseproblémák kialakulásának kockázata (PMID: 15458740 és 35365815).

Ha már kialakult veseprobléma, akkor ajánlott lehet az alacsony(abb) fehérjebevitel orvosi javaslatra (PMID: 32829751), de megelőzési célból nem indokolt.

A magasabb fehérjebevitelnek számos olyan előnye van, amit kár lenne nem kihasználni! Ide tartozik a jóllakottság növelése, az izomtömeg megőrzése/növelése, a vércukormenedzsment segítése és a csontsűrűség megőrzése/javítása. (PMID: 25757894)

Magas fehérjetartalmú, diéta-barát receptek: https://kingareceptjei.hu

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.