Túlevés

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Túlevés

🎄 A túlevés az ünnepek alatt előforduló leggyakoribb probléma. Az elhúzódó céges partik és a sorban egymást követő családi étkezések a napokig tartó karácsonyi eseménysorozat részei, melyek központi eleme az evés. Ráadásul pont a legfinomabb fogások kerülnek ilyenkor az asztalra 🙈

A túlevés nem normális dolog, de mindenkivel előfordulhat, és nem csak kellemetlen érzéssel jár, hanem akár puffadással, rosszulléttel, savasodással és gyomorgörccsel is. Ez mind tönkreteheti az ünneplést és a közérzetedet.

Ilyenkor az első és legfontosabb dolog a folyadékfogyasztás!

​Kicsit fellazítja a gyomrod tartalmát, megkönnyíti az emésztést, segít elkerülni a székrekedést. A szénsavmentes víz optimális választás, de léteznek emésztést segítő gyógynövényteák is, például a gyömbér tea, a borsmenta tea, a kamilla tea, az (édes)kömény tea, a cikória tea (mezei katáng) vagy az édesgyökér tea. (Az utóbbi magas vérnyomás esetén kerülendő!). Viszont a leghatékonyabb gyógyír a citromos-almaecetes víz: egy fél citrom kifacsart levét és egy teáskanál almaecetet önts fel 2-3dl langyos/szobahőmérsékletű vízzel. Nincs olyan rossz íze, mint ahogy hangzik, ellenben csodákat művelhet. Nyugodtan édesítheted, ha szükséges.

Ami még segítség lehet:

Nagy segítség lehet ilyenkor a rágózás is. Ebből is választhatsz borsmentásat, de bármilyen cukormentes rágó hatékony lehet. Serkenti a nyáltermelődést, és ezáltal is több folyadék jut a gyomorba. Ráadásul becsapod vele kicsit az agyad, ami azt hiszi, hogy még mindig eszel, így folyamatos lesz az emésztés és az emésztőnedvek termelése.

Ha „csak simán” tele vagy, de nem vagy rosszul, akkor mozogj egy kicsit! Semmi megerőltetőt nem javaslok, elég 5-10 perc séta a háztömb körül, laza játék a gyerekkel vagy a vacsora maradékainak elpakolása.

Ha annyit ettél, hogy meg se bírsz mozdulni, akkor próbálj mély, egyenletes levegőket venni, vagy szellőztess kicsit, hogy friss, oxigéndús levegőhöz juss. Ha a bal oldaladra fekszel, az is segíthet, hogy gyorsabban regenerálódj.

Ha mindenki befejezte az evést, akkor pakold el a maradékokat, hogy ne legyenek szem előtt! Az étel látványa is rosszul eshet már ilyenkor, valamint így elkerülheted, hogy órákkal később még újra elkezdj csipegetni, repetázni.

Semmiképpen se kompenzálj!

Ne kezdj őrült koplalásba vagy alacsony kalóriás diétába az ünnepek között/után! Ne így próbáld ellensúlyozni! Kezdj el egy egészséges, kiegyensúlyozott életmódot követni, a mértéktartást és az aktív sporttevékenységet olyan mennyiségben, hogy azt hosszútávon is tartani tudd! Ne a tipikus „újévi fogadalmasok” táborát erősítsd, akik január végén már fel is adják!

Kellemes ünnepeket! 🎄

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.