Tévesen egészségtelennek hitt alapanyagok

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Tévesen egészségtelennek hitt alapanyagok

🤓 A táplálkozástudomány egy folyamatosan fejlődő tudományterület, így akár egyik napról a másikra kijöhetnek egymásnak ellentmondó kutatási eredmények 🔄 Nem kell mindig minden kutatási eredménynek hinni, hiszen rengeteg módszertani hiba előfordulhat (pl. nem embereken végezték, nem randomizált, nem vak, nem releváns a kontrollcsoport…), még metaanalízisek esetén is!! 👆 DE vannak olyan berögzült téveszmék, amik már egyértelműen megdőltek, csupán az emberek nagy része még nem tud róla vagy a régi tévhitekbe burkolózik 🙈

🥚 Tojás: Anno a koleszterin miatt volt nagy mumus, de már tudjuk, hogy egyrészt a valamennyi koleszterin bevitele fontos (többek között a hormonok szintézise miatt), másrészt a magas koleszterinszint (vérzsír érték) elsősorban nem a bevitt, étrendi koleszterin miatt lesz magas, hanem más faktorok játszanak közre. Így nem indokolt a tojássárgájának a kidobálása, ráadásul a legtöbb hasznos tápanyag pont abban van!

☕️ Kávé: A koffein miatt szokták elítélni, holott csak az arany középutat kellene megtalálni, ami az elfogyasztott mennyiséget illeti ÉS figyelni a megfelelő időzítésre, kombinálásra és minőségre. Erről a témáról bővebben ide kattintva olvashatsz. A kávé rengeteg antioxidánst tartalmaz, egészségvédő, gyulladáscsökkentő hatású, javítja a májműködést (feketén) és csökkentheti a cukorbetegség és a vesekő kockázatát is, így nem maga a kávé a gond, hanem azok a hibák, amiket a fogyasztásakor elkövetünk.

🐟 Hal: Nemrég kezdtek el az emberek a higanytól rettegni a halfogyasztással kapcsolatban (Seaspiracy bullsh*t…), holott a higanytartalom elsődlegesen a nagytestű (táplálékláncban magasabban álló) halfajok esetén említésre méltó, de a tavi/folyami halak és a picike tengeri halak abszolút biztonságosak, sőt, az Omega 3 és a magas ásványianyagtartalom miatt kiemelkedően jótékonyak is!

🧂 Só: A sófogyasztás teljes elhagyása semmi esetben sem indokolt, hiszen a megfelelő izomműködéshez, sejtszintű hidratáltsághoz, elektrolit- és ásványianyagegyensúlyhoz szükség van rá! Rendkívül sok negatív tünet szüntethető meg azáltal, ha figyelünk a megfelelő elektrolitbevitelre, aminek a minőségi sófogyasztás is a része (pl. parajdi, himalája, tehát NEM konyhasó)

🥩 Vörös hús: Nem a vörös hús a problémás, hanem az ultrafeldolgozott hústermékek és ezt a két csoportot szokták sajnos összekeverni. A vörös hús tápanyagokban rendkívül gazdag! Persze kiemelten érdemes figyelni a beszerzési forrásra és a fogyasztott mennyiségre is (max. 350-500g/hét)!

🧈 Vaj: A „vaj vagy margarin” harc régóta zajlik, de a kettő közül a margarin az, ami inkább a kukába való. A minőségi, házi vagy valódi ír vaj vagy az abból készült ghí (tisztított vaj) szinte bármilyen étrendbe beilleszthető zsírforrásként (mértékkel!)

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.