Természetes vs. szintetikus

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Természetes vs. szintetikus

🍊 Vajon a természetes mindig jobb, mint a szintetikus? 💊 Az ételek mindig jobb forrásai a tápanyagoknak, mint a táplálékkiegészítők? 🤔

Az examine.com független kutatási weboldal anno 2019 egyik legnagyobb tévhitének nevezte azt az elképzelést, miszerint az ételekben található tápanyagok mindig elsőbbrendűek a táplálékkiegészítőkhöz képest vagy a „természetes” jelzésű termékek mindig jobbak, mint a szintetikus társaik.

Általánosságban kijelenthető, hogy az emberek előnyben részesítik a „természetes” címkéjű dolgokat a szintetikus vagy kémiailag előállított verzióknál. Hányszor hallottam már én is, hogy „de ugye ez nem szintetikus vitamin?

Habár a valódi, természetes ételek valóban szinte mindig jobbak és elsőrendűbbek, mint bármilyen táplálékkiegészítő, – aminek a nevében is benne van, hogy csak kiegészíti a táplálkozást, – az igazság azonban nem ennyire fekete-fehér! Nem jelenthető ki egyértelműen, hogy az egyik mindig jobb, mint a másik! Ahogy a táplálkozásban annyi minden más, ez is „attól függ„! 😉

Néhány tápanyag, alkotóelem, részecske sokkal hatékonyabb táplálékkiegészítő formájában!

Ennek két oka lehet:

1. Természetes forrásból nem lehet vagy nagyon nehéz fedezni a szükséges beviteli mennyiséget. Ebbe a témába is bele lehetne menni mélyebben is, kezdve a talaj tápanyagtartalmának drasztikus csökkenésétől, a különleges táplálkozási elveken és igényeken át (pl. vegán életmód, aktív életmód, testformálással kapcsolatos célok, hormonális betegségek…), egészen a biohacking témaköréig. 

2. Egyszerűen csak hatékonyabban szívódik fel. Erre jó példa a kurkumában lévő kurkumin vegyület, amit önmagában a test szinte nem is tud kivonni a kurkurmából, illetve „elveszik” az emésztés során. Ezért találták ki az okos kutatók és fejlesztők, hogy liposzómás formában, piperinnel (vagyis feketebors kivonattal) párosítva optimalizálják, hogy az emésztés megfelelő szakaszában, megfelelő hatékonysággal tudjon hasznosulni. Ettől még nem lesz „mű” cucc, csak kicsit javítottak rajta. Ugyanez igaz a K1 vitaminra is, ami szintén jobban hasznosítható táplálékkiegészítő formájában, mint közvetlenül, növényeken keresztül fogyasztva. És ez csak két példa volt a tengernyi kivétel közül.

Nem szabad alábecsülni a tudományt, de érdemes folyamatosan kételkedni, kérdezni és utánaolvasni a dolgoknak, ha a legjobbat szeretnétek tenni a testetekkel!

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.