A taurin

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

A taurin

Hallottál már a taurinról? A legtöbb embernek talán az jut róla eszébe, hogy ez szokott lenni az energiaitalok egyik összetevője, így emiatt talán negatív lehet a megítélése. Holott az energiaitalokba csak a túlzott koffein tartalmuk által okozott kellemetlen mellékhatások enyhítése miatt teszik bele, illetve a koffein szinergistájaként növeli az energizáló hatást. Érdemes lenne közelebbről is megismerni ezt az anyagot!

Egy 2020-as tanulmány szerint jelentősen javítja a zsíranyagcserét és növeli a sejtek oxidatív stresszel szembeni ellenállását. Ugyanebben a tanulmányban olvasható, hogy csökkenti a viszcelláris (vagyis a szervek közötti) zsír mennyiségét, csökkenti a koleszterin- és trigliceridszintet és a kalória restriktív diétákhoz hasonló metabolikus előnyei vannak (hosszabb élettartam, anti-aging hatás, krónikus betegségek kockázatának csökkentése)

De mi az a taurin?

Egy aminosav, vagyis fehérjerészecske, ami a szervezetben természetes formában is megtalálható (jelentős mennyiségben az agyban, a retinában, a csontozatban, a keringési rendszerben és az idegrendszerben). A felnőtt szervezet képes előállítani, de idősebb korban csökken a termelése. A legjobb természetes forrásai a húsok, a belsőségek és a tenger gyümölcsei, de bizonyos körülmények esetén megéri táplálékkiegészítőként is pótolni. Pótlása ajánlott lehet idősebb korban, vegetáriánus/vegán táplálkozás esetén, illetve sportolók és nehéz fizikai munkát végzők számára is, mivel az izmok tartós terhelése esetén taurin- és egyéb aminosavtartalmuk csökken. Cukorbetegség, rossz indulatú daganatok, vese-, szív- és májelégtelenség esetén szintén alacsony lehet a szervezet taurin szintje.

A taurin növeli a sportteljesítményt is (erőt és kitartást egyaránt), miközben véd a sérülésektől, a sport által oxidatív hatásoktól és az izomláztól is.

A kutatásokban elsősorban az anti-diabetikus hatását vizsgálják a vércukorcsökkentő képessége miatt, illetve képes enyhíteni az inzulinrezisztencia (IR) bizonyos formáit is.

További pozitív hatásai:

  • Segíti az elektrolitegyensúly kialakítását
  • Támogatja az idegrendszer fejlődését
  • Segít az epetermelésben (így segíti a zsírosabb ételek emésztését)
  • Védi a szem egészségét

Én az alábbi termékeket ajánlom:

Ideálisan napi 2-3g-ot érdemes fogyasztani, folyadékban feloldva. Legjobb étkezéskor. Lehet több részletben is (pl. fél-fél teáskanállal reggel és este)

Taurin
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.