Tápanyaghiány

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Tápanyaghiány

A tápanyaghiányos embereket gyakran úgy képzelik el, hogy kórosan soványak, sápadtak és karikás szeműek. Holott egy elhízott ember is lehet tápanyaghiányos, ha az étrendje nem változatos, hasznos tápanyagoktól mentes, de energiában dús ételekből áll! 🤷🏻‍♀️

Szintén egy tévhit az, hogy tápanyaghiány esetén feltétlenül olyan negatív tünetek és egészségügyi problémák alakulnak ki, amiből ezt azonnal észre lehet venni.

Sokszor csak lappang vagy éppen olyan problémákat okoz, amiket nem lehet egyértelműen vitamin- vagy ásványianyaghiányhoz kötni. Ilyen lehet a fáradékonyság, koncentrációhiány, elhízottság, alvásproblémák, étvágyproblémák (bármelyik irányba) és számos egyéb kondíció vagy betegség is.

Európában a leggyakoribb tápanyaghiányok közül a legjelentősebb a D-vitamin, a magnézium, a cink, a vas, a jód és a szelén hiánya. Az utóbbi kettő miatt nem csoda, hogy annyian szenvednek pajzsmirigy alulműködésben (nem csak ezek lehetnek az okai, de ezek hiánya esetén nagy valószínűséggel kialakul). A magyar talaj pedig sajnos az egyik leginkább szelénszegény Európában, így aki (jogosan) ragaszkodik a hazai termények fogyasztásához és nem kompenzálja magas szeléntartalmú ételekkel (pl. tengeri herkentyűk), annál bizony elég hamar kialakulhat a hiánybetegség.

Ha még nem áll fent pajzsmirigyprobléma, akkor a mindennapi jódpótláshoz nem kell feltétlenül táplálékkiegészítő (bár ártani nem fog, ha nincs mellé egy jó kis kezeletlen szelénhiányod), hiszen napi néhány gramm ásványi anyagokban gazdag só (pl. himalája só, parajdi só) biztosíthatja azt, illetve mellé a különböző algák (nori, kombu, wakame), a garnéla és a soványabb halak is remek forrásai. Pajzsmirigy probléma fennállása esetén konzultálj a kezelőorvosoddal a jód táplálékkiegészítő szükségességéről, illetve a jódban gazdag ételek fogyasztásáról, főleg akkor, ha hormongyógyszert is szedsz, mert megoszlanak a vélemények! 🔛

Vashiány esetén nem a vas SZEDÉSE a jó megoldás (sőt az akár káros is lehet, ha nem megfelelő formában történik)! Ilyenkor érdemes vasban gazdag ÉTELEKET fogyasztani és C vitaminban gazdag ételekkel párosítani, hiszen a C vitamin esszenciális a vas felszívódása és hasznosulása szempontjából. Inkább a C vitamin az, amit érdemes táplálékkiegészítő formájában IS szedni. Inaktív életmód esetén napi minimum 1000-1500mg, aktív életmód vagy vashiány fennállása esetén pedig napi akár 2-3000mg mennyiségben. Ennek a C vitamin por a legoptimálisabb beviteli formája, mivel ez a legköltséghatékonyabb és semmilyen adalékanyag vagy hordozóanyag nincs benne, ellenben bármilyen (nem forró!) folyadékba könnyen belekeverhető és enyhe citromos ízt ad neki: https://tidd.ly/44EM6b5 Vasban gazdag ételek: máj, húsok és halak, tenger gyümölcsei, cékla, hőkezelt spenót, hüvelyesek, tofu, quinoa, amaránt. Erről a témáról bővebben ebben a cikkemben olvashatsz: www.perjeskinga.com/vashiany-megoldasok 

D-vitaminról és annak hiányáról már írtam nektek korábban, itt: www.perjeskinga.com/miert-olyan-fontos-a-d-vitamin

A vashiányhoz tartozó markereket (vörösvérsejtek mutatói + ferritin) és D-vitaminszintet vérvizsgálaton keresztül is lehet ellenőriztetni, így ha nem vagy biztos benne, hogy elegendő a beviteled ezekből a tápanyagokból, akkor érdemes megnézetni! Bár nem ingyenes, de magánlaborokban párezer forintért csekkolják.

cinket és szelént nem kell külön pótolni, ha valaki egy komplex multit szed, hiszen azokban általában van elég. Az egyik leggyakoribb probléma, amit az étrendeseim kérdőívében látok manapság az, hogy multivitamin mellé elkezdenek egyenként mindent szedni, így számos tápanyagból duplán, triplán viszik be a napi szükségletet. Míg a vízben oldódó vitaminok esetén ez nem probléma, addig egyes zsírban oldódó vitaminok és ásványi anyagok túladagolhatóak hosszú távon! Hogyan válassz multivitamint? Erről ebben a cikkemben olvashatsz bővebben: www.perjeskinga.com/hogyan-valassz-multivitamint

Azonban vannak olyan egészségügyi kondíciók (nem ritkán), ami esetén VALÓBAN magasabb a test szükséglete az egyes ásványi anyagokból, mint amit egy multi fedezni tud! Ezért (is) fontos a személyre szabottság a táplálékkiegészítésben!

A magnézium egy érdekes kérdés, hiszen aki szokta nézegetni a multivitaminok hatóanyagtartalmát, az észrevehette, hogy a multivitaminokban sosincs elég magnézium. Egy átlag ember napi magnéziumszükséglete 300-500mg körül van. Ez nagyjából egyharmad-fél gramm, ami fizikailag nem férne bele az átlagosan fél grammos tablettákba/kapszulákba. Az ételekből pedig sajnos csak a bevitt mennyiség 30-40%-a tud felszívódni és hasznosulni. Így én mindenkinek javasolnám a multivitamin mellé a magnézium kiegészítést, főleg annak, aki rendszeresen edz vagy stresszes életmódot él! Itt tudsz a magnéziumról bővebben olvasni, hogy elkerüld a vele kapcsolatod „csapdákat”.

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás,
ami tartalmaz személyre szabott táplálékkiegészítő ajánlást is:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.