Miért nehéz (szinte lehetetlen) az izomépítés szoptatás alatt?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Miért nehéz (szinte lehetetlen) az izomépítés szoptatás alatt?

Szia! 🙋🏻‍♀️ Ez vagyok én, 11 héttel a második kisbabám születése után. Próbálom visszaépíteni az utóbbi hónapokban elvesztett izmaimat, de ez rendkívül nehéz feladat. Hogy miért? Olvasd tovább!

Szoptatás alatt az ösztrogén- és a tesztoszteronszint a béke feneke alá csökken, a prolaktinszint pedig az egekbe nő. Lényegében ez az oka mindennek. De miért az összefüggés?

A prolaktin – azon a fő funkcióján kívül, hogy serkenti a tejtermelést, – egy zsírraktározó hormon. Ez evolúciósan csodálatos, hiszen így biztosítja be az anya testét, hogy legyen elég tartalék az anyatej előállítására a továbbiakban is, ha esetleg ínségesebb idők következnének. Vagyis az energiaraktározás az utód (kisbaba) életben tartása miatt fontos. De valahogy mi ennek ma már mégsem örülünk.

Hiába a kb. 330 kcal-os energiaégetés, amit a szoptatás okoz, cserébe ott van a kialvatlanság és a stressz miatti sóvárgás és kívánósság. Nemrég hallottam azt a mondást, miszerint „ha nem tapasztaltad még a szoptatás alatti éhséget, akkor még sosem voltál igazán éhes!” 😀 

A várandósság és a szoptatás alatt mindenki veszít izmot. Kevesebb izom, pedig kevesebb kalóriaégetéssel jár a nap folyamán (és „lötyibb” testkompozícióval). Ugyan sokan valóban fogynak a szoptatás alatt, de a testkompozíció azt is megsínyli, hiszen a fogyásnak jelentős része ekkor szintén izomveszteség.

Az izomépítéshez (relatíve) nagy súlyok használata szükséges, valamint ösztrogén és tesztoszteron. Ugye az utóbbi kettő kiesett, tehát maradnak a nagy súlyok. De itt jön képbe a relaxin hormon, ami főleg várandósság alatt termelődik, de a szülés után még hónapokig kitart. A relaxin lazítja az izmokat és az ízületeket (a könnyebb tágulás érdekében), így nagyobb az esélye az ízületi panaszoknak és a sérüléseknek, valamint kevésbé tudja magát stabilizálni a test. Ez jelentősen megnehezíti (és veszélyessé teszi) a nagy súlyokkal való edzést (ahogy a kialvatlanság miatti koncentrációhiány és a megfelelő regeneráció hiánya is).

Ráadásul a relaxin miatt nagy erőlködés hatására különböző mozgásszervi (derékfájás, sérv) és/vagy nőgyógyászati problémák is kialakulhatnak (pl. inkontinencia), különösen akkor, ha még nem történt megfelelő medencefenék- és hasizomregeneráció/erősítés a szülés óta.

A szülés utáni regenerációhoz én az empowered postpartum programot ajánlom:

(10% kedvezmény a PERJESKINGA10 kóddal)

Mindezek ellenére szükséges és fontos edzeni/erősíteni (mérsékelt intenzitással és súlyokkal), hiszen ezáltal minimalizálható a további izomvesztés, javul a közérzet, javul a szénhidrátanyacsere (ez főleg akkor fontos, ha terhességi cukorbetegség volt a várandósság alatt) és könnyebb lesz KÉSŐBB visszatérni a nagyobb súlyokhoz és az intenzívebb edzésformákhoz (valamint elérni a vágyott testkompozíciót).

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.