Szójalecitin

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Szójalecitin

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó l Szójalecitin

​Barát vagy ellenség?

🙄 Ezt a posztot az ihlette, hogy a napokban olvastam egy táplálkozási tanácsadónál, hogy a szójalecitin hatásait egy az egyben a szójafogyasztás hatásaival azonosította minden kontraindikációval együtt 🙈 Ez olyan, mint amikor az izolált fruktózbevitel hatását hasonlítják a valódi, szilárd, friss és szezonális gyümölcsök fogyasztásához 🍊 Vagy egy izolált aminosavat egy komplett fehérjeforráshoz 🥚 

⬆️ A fenti példák között nem szabad egyenlőségjelet húzni, hiszen egy kivonat önmagában rendelkezik bizonyos tulajdonságokkal, de ezek megváltozhatnak vagy kiegészülhetnek, ha az eredeti alapanyagot nézzük, ahol a szinergikus hatások és más alkotóelemek tulajdonságai is érvényesülnek❗️

👩🏻‍🏫 A lecitin egy természetes, zsírszerű anyag. Az emberi testben a sejtfal fontos építőeleme. Különösen a csontvelő, az agy, az idegrendszer, a szív és a máj tartalmaz lecitineket, ezek optimális működéséhez elengedhetetlen. A lecitinek befolyásolják többek között a zsírok és a koleszterin szállítását a vérben, valamint az epe alkotóelemeként részt vesznek a zsírok emésztésében is. Összetevői közül a foszfatidil-kolin és a foszfatidil-inozit létfontosságú a szervezet normál működéséhez. (A kolin és az inozitol pozitív hatásait ugye már ismeritek korábbi cikkeimből 😉)

Számos étel, köztük a tojássárgája, a hüvelyes növények (pl. szója) és egyes magvak gazdag lecitinforrások ✅

🧪 Gyakran találkozni szójalecitinnel élelmiszeradalékanyagként is. Az egészséges életmód követői például étcsokikban bukkanhatnak rá 🍫 Sokan tévesen megijednek vagy visszateszik a polcra, mint „nem optimális választást”, holott ez teljesen alaptalan!

A lecitin, mint természetes emulgátor lehetővé teszi, hogy a víz- és a zsíroldékony összetevők el tudjanak keveredni egymással és idővel se váljanak szét. Péktermékekben javítja a tészták gyúrhatóságát és formázhatóságát, valamint késlelteti a sütemények „öregedését”. Védi a zsírokat az oxigén káros hatásaitól, vagyis az oxidációtól. Látható, hogy nem minden adalékanyag káros és kerülendő!! 🚫

⬆️ A fenti infografikán a pozitív hatásait soroltam fel, ami miatt sokan táplálékkiegészítő formájában is szedik 💊 Fogyasztása kifejezetten ajánlott nehezen tanulók és idős emberek számára! 🧠

Az általam ajánlott táplálékkiegészítők megtalálhatók a Kinga Receptjei oldalon, az "Alapanyagok és termékek" menüpontban:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.