Szabad inni étkezés közben?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Szabad inni étkezés közben?

🥤 Szabad inni étkezés közben? 💧 Gyakran érkezik hozzám ez a kérdés, hiszen rengeteg tévhit kering ezzel kapcsolatban. Számos szakember tiltja az étkezés közben történő folyadékfogyasztást, vajon jogosan? 🤔

A tévhitekkel ellentétben, a többség esetében az étkezés mellé fogyasztott egy-két pohár innivaló semmilyen negatív hatással nincs az emésztésre! Én az egyik legkárosabb tanácsnak tartom, amikor általánosságban tiltják az ivást étkezés előtt/közben/után! Az emberek jelentős része enélkül is dehidratált, erre nem kellene rátenni még egy lapáttal és beszűkíteni a folyadékbevitel lehetőségeit!

A víz nem „higítja fel” a gyomorsavat! Megfelelő működés esetén a gyomor savtermelése folyamatosan alkalmazkodik a szükségletekhez, vagyis a gyomor aktuális tartalmához. Ha ez nem így történik, akkor a gyomorfunkciók nem megfelelőek, amin olyankor célzottan érdemes javítani!

A víz nem is „mossa ki” az emésztetlen ételt a gyomorból. A folyadék valóban gyorsabban áthalad a gyomron, mint a szilárd ételek, de ez nem befolyásolja a szilárd ételek megfelelő emésztést. A szilárd étel nem fog hamarabb továbbjutni az emésztőrendszerben, mielőtt megfelelően meg lenne emésztve, akár iszol közben, akár nem.

Nyilván nem étkezés közben kell magadba préselni 2 liter vizet, de a napi folyadékszükségletet egyenletesen elosztva semmi gond nem lesz abból, ha az étkezés mellett is történik folyadékbevitel.

Ha valaki hajlamos túl gyorsan enni, habzsolni, akkor számára még előnyös is lehet, ha időnként egy-egy korty elfogyasztásával szakítja meg az étel belapátolását.

Egyedül refluxra hajlamosaknál lehet problémás az étkezés közbeni folyadékfogyasztás, de ott is egyénfüggő ez a tünet, nem ökölszabály. A folyadék megnöveli a gyomortartalom mennyiségét, ami így nagyobb nyomást fejthet ki és visszanyomhatja a nyelőcsőbe a gyomorsavat. Ha úgy érzed, hogy ez nálad előfordul, akkor természetesen az étkezés közbeni folyadékebvitel minimalizálása a jó döntés.

Bizonyos folyadékok viszont segíthetik is az emésztést és az emésztési problémák előfordulásának a mérséklését, pl. az almaecetes víz (ide kattintva olvashatsz róla bővebben), a citromos víz, a borsmenta tea vagy a gyömbér tea.

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás:

engin-akyurt-PCpoG06fcUI-unsplash
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.