Superfoodok

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Superfoodok

Mik azok a "superfoodok", vagyis szuperételek?

A superfood szót manapság olyan, tápanyagokkal teli ételekre és kiegészítőkre használják, melyeknek sok pozitív hatásuk van a testünkre. Superfood lehet bármilyen egészséges étel, pl. áfonya, lazac, kelkáposzta, fokhagyma, köles, de még az American Health Associationnek sincs listája vagy kritérium rendszere, ami pontosan meghatározná ezt a fogalmat.

Az igazság az, hogy a legtöbb superfood nem is különleges. Egyszerűen csak egészséges ételekről van szó, amik magas vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkeznek. Legtöbbször olyan összetevőket bélyegeznek meg ezzel a szóval, amiket nem sokan ismernek vagy idegen nevük van, pl. quinoa, chia mag, spirulina, goji bogyó.

Sokaknak irreális elképzeléseik vannak ezekről az ételekről. Azt hiszik, hogyha az egészségtelen étrendjükbe egyszer-kétszer beillesztenek egy-egy ilyen táplálékot, akkor az majd megvédi őket a betegségektől, az öregedéstől vagy éppen az elhízástól. Erről szó sincs!

Rengetegszer kapok olyan kérdéseket, hogy „Tényleg nagyon egészséges a hajdina… az algapor…a mandulaliszt…stb?” Igen, persze, hogy egészséges. De pont annyira, mint a többi zöldség, gyümölcs, teljes értékű gabona, hüvelyesek, magvak és az összes feldolgozatlan, természetes, tiszta táplálék. Az egészséges életmód nem abból áll, hogy fura nevű, nehezen beszerezhető, drága és különleges dolgokat illesztünk be az étrendünkbe és attól várjuk a megváltást!

Nagyon trendin néz ki Instagramon az algákkal kékre-zöldre színezett zabkása, a lilás-rózsaszín acai bowl vagy a különböző növényi kivonatokból álló „zöld smoothie” – én is próbáltam már mindet :)) – de valójában ezek nem esszenciálisak az egészség eléréséhez és fenntartásához, így ha szűkös a kassza, vagy nem szívesen költesz sokat étrendi alapanyagokra, akkor nem kell rosszul érezned magad, mert ezek nélkül sem indulsz hátrányból!

A tanácsadásaim során is próbálom könnyen elérhető, megfizethető, természetes alapanyagokból összeállítani a mintaétrendeket, hiszen így biztosítható, hogy bárhol, bármikor, hosszú távon is élhető és tartható legyen az étrend. És másra nincs is szükség. Az egészséges étrend hozzávalóinak nagy része beszerezhető a piacon, drogériákban vagy bármelyik, nagyobb szupermarketben.

Szerintem mik a valódi superfoodok?

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás:

julius--DsFf2weXHc-unsplash
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.