Stimulánsok

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Stimulánsok

⚡️ A stimulánsok hatékony segítséget jelenthetnek, ha rövidtávon több energiára van szükségünk – akár fizikailag, akár szellemileg. Ám mégsem feltétlenül érdemes őket emiatt igénybe venni, mert ennek az energianyerésnek ára van! 😕

🙈 Ezt az energiát a jövőbeli önmagunktól kölcsönözzük. Később az energiaszintünk a kiindulási állapot alá zuhan majd vissza. Ha ekkor újabb stimulánsadaggal korrigáljuk a mélypontot, akkor könnyen egy ördögi körbe kerülhetünk, amit egy ideig szuperjól tolerál a test, de hosszútávon komoly hormonális problémákhoz vezethet

A stimulánsok hatására – az éberség és a koncentráció fokozása érdekében – a mellékvese a normálisnál több adrenalin és noradrenalin hormont termel. A mellékvese fokozott munkára való kényszerítése (túlműködése) egy idő után a „kifáradását” okozza majd. Aki kávé nélkül már képtelen elindítani a napját vagy pre-workout nélkül képtelen edzeni, az már nagy eséllyel ott is tart… 🤷🏻‍♀️

👆 Az előbb említett okokból kifolyólag a stimulánsok nagyon rövid idő alatt függőséget okozhatnak, ezáltal is nehezítve az ördögi kör megszakítását.

🤯 A stimulánsok negatív hatással vannak a HPA-tengelyre (vagyis stressztengelyre) is, így a stresszre való reakciót ronthatják és a test stresszadaptációját nehezíthetik.

😴 A stimulánsok rontják az alvás minőségét a melatonintermelésre való negatív hatásuk miatt. Emellett a legtöbb hormonra negatív hatással vannak, így hormonális problémák esetén különösen fontos lenne minimalizálni a használatukat!

Konklúzió:

➡️ A stimulánsok nem ellenségek, hiszen vannak élethelyzetek és olyan napok, amikor lehet létjogosultságuk, de a mindennapi (vagy a napi többszöri 😱) és főleg a nagy mennyiségű fogyasztásuk erősen kerülendő!

💁🏻‍♀️ Az ajánlott mennyiség egyénenként eltérő, sok tényező függvénye. Érdemes a stimulánsokat l-teanin aminosavval ellensúlyozni és a használatukat a saját bioritmusunkhoz időzíteni, figyelve arra, hogy a tervezett elalvásig kiürüljön a szervezetből. Ha alternatívát keresnél, akkor érdemes körülnézni az adaptogének között és kiválasztani a számodra megfelelőt (Az adaptogének tekintetében sok a kontaindikáció, így ebben inkább kérd szakértő segítségét!)

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás, ami a stimulánsokon kívül egyéb életmódtényezőkre is kitér:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.