Sárgája vagy fehérje?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Sárgája vagy fehérje?

🍳 Fitneszes körökben gyakori szokás a tojás sárgájának kidobálása. Nem csak az ízletesség hiánya miatt kerülendő a csak tojásfehérjéből készült rántotta, hanem azért is, mert így pont a legértékesebb tápanyagokat veszed ki belőle, amik a test optimális működéséhez tudnának hozzájárulni!

🥚 Tévhit, hogy csak a tojásfehérjében van fehérje!

👩🏻‍⚕️ Ha valaki a koleszterin miatt mellőzi a tojássárgáját, akkor ideje megnyugtatnom: a koleszterinszint elsősorban NEM a bevitt, étrendi koleszterintől lesz magas, hanem attól, ha valamilyen probléma miatt a máj nem tudja a beérkező koleszterint metabolizálni. Ilyen probléma lehet a túl sok alkoholbevitel, a túl sok izolált/szabad fruktózbevitel, bármilyen krónikus májelégtelenség vagy az étrend rossz zsírsavprofilja.

💊 A tojássárgája a kolin fő forrása (a máj mellett). A kolin egy vitamin-szerű anyag, amiből a többség hiányt szenved. A zsírsavak szállításában, valamint az idegsejt és izmok közötti ingerületátvitelben játszik fontos szerepet. Emellett a máj egészségét védi, mert lipotróp anyag lévén képes csökkenteni a májban már felhalmozott felesleges zsírsavakat. Ezeket felszabadítva energiává alakítja át azokat, ezzel is hozzájárulva a zsírégetéshez. Segít ellátni a máj méregtelenítő feladatát, erős megterhelés esetén (alkohol, drog) valamelyest csökkenti a negatív következményeket és erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Ide kattintva tudsz a kolinról bővebben olvasni.

🐓 Figyelj rá, hogy bio/organikus vagy tanyasi/szabadtartású, esetleg mélyalmos/alternatív tartású tojást vásárolj! A tojáson ezt a rányomtatott kód első számjegyén tudod ellenőrizni: 0 bio/organikus, 1 tanyasi/szabad tartású, 2 mélyalmos/alternatív. A 3 kóddal rendelkező tojást felejtsd el! Az „Omega 3 tojás”, a „szelénes tojás” és a fürjtojás is tökéletes választás!

🥞 Ideálisan kétnaponta iktasd be a tojásfogyasztást: főtt tojás, lágy tojás, buggyantott tojás, tükörtojás, rántotta formájában; palacsintába, sütibe vagy zöldséges ételekbe sütve!

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás:

Tojásos étel
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.