A puffadás leggyakoribb okai

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

A puffadás leggyakoribb okai

💁🏻‍♀️Az egyik leggyakoribb kérdés, ami hozzám érkezik: „Mit lehet tenni puffadás ellen?” ➡️ Én erre mindig azt válaszolom, hogy sosem a tüneteket kell elfedni, hanem az okot megkeresni és azt megszüntetni! Így egyik esetben sem lesznek a TV-ben reklámozott puffadáscsökkentő bogyók a megoldás részei! ❌

⬆️ A fenti infografikán a krónikus puffadás leggyakoribb okait említettem meg. Mivel én nem vagyok orvos, ezért a diagnózis felállítása nem az én hatásköröm, én „csak” az utána következő lépésekben tudok segíteni.

◾️ Emésztőrendszeri betegség: Ide tartozik többek között az IBS, a SIBO, a Colitis Ulcerosa és a Crohn-betegség. Ezeket gasztroenterológus tudja felismerni.

◾️ Ételintolerancia: Bizonyos alapanyagokra adott reakció, ami emelkedett IgG antitest-szinttel jár. Én a Foodtest 200+ intoleranciavizsgálatot ajánlom, ami jelenleg a legkorszerűbb (8000Ft-os kedvezménykód: PEK20190410 👉 www.foodtest.hu)

◾️ Cöliákia (autoimmun gluténérzékenység): A diagnózis először laborvizsgálattal (tTG IgA, tTG IgG), majd annak pozitivitása esetén biopsziával és/vagy genetikai vizsgálattal történik.

◾️ Felborult bélflóra (mikrobiom diszbiózis): Amikor a bélrendszerben a jó/rossz bélbaktériumok ideális aránya felborul. A fennálló tünetekből lehet erre következtetni, de ha valaki biztosra akar menni, akkor vannak erre alkalmas székletvizsgálatok.

◾️ Endometriózis: Ez egy nőgyógyászati kórkép, melynek diagnózisa nőgyógyászati vizsgálat mellett a CA-125 laborérték segítségével végezhető el.

◾️ Krónikus székrekedés: Ha kevesebb, mint heti 3 széklet fordul elő, a széklet pedig kemény és száraz.

◾️ Pajzsmirigy alulműködés: A pajzsmirigy hormonok laborvizsgálata (TSH, T3, T4, reverzT3, anti-TPO, anti-TG) fontos, plusz szükség esetén pajzsmirigy ultrahang.

◾️ Stressz: A tünetek itt a legkülönfélébbek lehetnek, azonban szinte mindenki képes megállapítani saját magának, hogy stresszes életet él-e és ha igen, akkor vajon hatékonyan és eredményesen tudja-e kezelni. A diagnózisban ugyan segíthet a kortizol hormon vizsgálata, de bizonyos esetekben hamis eredményt adhat.

😐A puffadás mindegyik kondíció esetén jellemző, de a megoldások jelentősen különböznek! A megoldásnak azonban minden esetben szerves része egy olyan étrendi, életmódbeli és táplálékkiegészítési protokoll, ami az adott kondícióhoz van igazítva, így a pontos diagnózis nem elkerülhető! A probléma ignorálása esetén a tünetek tovább fokozódhatnak, egyéb tünetek jelenhetnek meg.

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.