Prioritások piramisa

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Prioritások piramisa

Képzeld el az alábbi helyzetet...

Egyedül vezetsz egy elhagyatott hegyi úton, mikor hirtelen erős hóvihar támad, majd pár percen belül akkora hóréteg lepi az utat, hogy ott ragadsz. Se előre, se hátra. És még térerő sincs. Talán órák múlva jön a segítség, de ezt sem tudod biztosan. Szerencsére számítottál erre a hóviharra, így össze tudtál pakolni magadnak egy hátizsákot az esetleges vészhelyzetre. Mit pakoltál bele?

A. Egy meleg takarót, egy jelzőpisztolyt, két szendvicset, egy csomag magkeveréket és egy nagy palack vizet.
B. Multivitamint, néhány Omega3 kapszulát és fehérjeport.

Ugye milyen buta kérdés? Viszont jól illusztrálja, hogy a táplálékkiegészítők CSAK kiegészítők, nem az élet alapvető kellékei! A fenti vészhelyzet lehet akár a mindennapok alternatívája is, ahol a B opció szintén a táplálékkiegészítőket jelöli, míg az A opció az alvás, az étrend és az edzés kombinációja lenne.

Természetesen az A és a B opció együtt egészíti ki egymást 100%-ra, de az alábbi képen látható piramis felsőbb szintjei mindig az alattuk lévőre épülnek rá!

Prioritások piramisa

ELSŐ: Az alvás
Az alvás mennyisége és minősége az életed minden területét negatívan befolyásolja és ebből az egészséged és a fittséged sem kivétel. Az alváshiány hatására megnő a kortizol hormon szintje, ami izomlebontó hatású és akadályozza a zsírvesztés folyamatát is, számos más negatív hatás mellett. Hatására a napközben elfogyasztott hasznos tápanyagok kevésbé hatékonyan épülnek be, valamint kevésbé hatékony regenerációhoz, így fokozott sérülésveszélyhez vezet edzések esetén.

Ezek mellett hatással van a leptin szintre is (a „jóllakottság” érzéséért felelős hormon), így másnap éhesebb/étvágytalanabb leszel (egyik sem segít abban, hogy tökéletesen tudd tartani az étrendet).

A pihenés hiánya csökkent inzulinérzékenységhez is vezethet, ami nem csak a fogyást nehezíti, de hosszútávon egyenes út a cukorbetegséghez is.

Végül, de nem utolsó sorban pedig szoros összefüggésben áll a magas vérnyomással, a keringési- és érrendszeri betegségek és a szívinfarktus kockázatával, a vércukoringadozással, a libidócsökkenéssel, a hangulatingadozással, a depresszióval, a demenciával és a rák némely fajtáinak megnövekedett kockázatával is.

Azonban a túl sok alvás sem optimális. Számos kutatás hozta összefüggésbe az Alzheimer kór kialakulásának magasabb kockázatával, illetve kóros kimerültségre vagy rejtett betegségre utalhat! 

Erről a témáról bővebben az alvásról szóló e-bookomban olvashatsz 70 oldalon keresztül: www.perjeskinga.com/ebook 

MÁSODIK: Az étrend
Biztos vagy benne, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítasz a tested számára? Megpróbálod egyáltalán biztosítani vagy a táplálékkiegészítőktől várod a megoldást? Néhány kondíció esetén valóban nehéz lehet minden szükséges makro- és mikrotápanyagot biztosítani, de vannak olyanok, amiket az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással könnyen lehet fedezni, így azok szempontjából nem szükséges és nem ideális kapszulákra vagy porokra hagyatkozni! A tápanyaghiány jelentősen akadályozza a test optimális működését!

HARMADIK: Az edzés
A megfelelő alvás és az egészséges étrend biztosítja azt, hogy az edzésen a lehető legtöbbet tudd kihozni magadból. Tanulj meg hallgatni a testedre: Ne erőltesd túl, de ne is a komfortzónádon belül legeléssz! Ha lesérültél vagy beteg vagy, akkor a regeneráció az első, nem az edzés, de ha egészséges vagy, tele energiával, akkor adj bele mindent, mert fejlődni csak úgy fogsz!

NEGYEDIK: A táplálékkiegészítők
A táplálékkiegészítők nem helyettesítik a három előző tényezőt, de segíthetik a fejlődésedet és optimalizálhatják az egészségedet. A légszennyezettség, az edzés, a stressz, az elkerülhetetlen adalékanyagok fogyasztása és esetleg zsírvesztő étrend esetén a kalóriadeficit jelentősen növeli a tápanyagszükségletet. Sokszor nem könnyű elegendő Omega3-at, D3-vitamint vagy magnéziumot bevinni, de intoleranciák és bizonyos táplálkozási irányzatok követésekor már hiányosságok is felmerülhetnek.

Egyéni paraméterek alapján tervezett életmód és táplálkozási tanácsadás, ami mind a 4 szintet figyelembe veszi, hogy a 100%-ot tudd kihozni magadból, akármi is legyen a célod! 

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.