Piruvát, a megtévesztés mestere

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Piruvát, a megtévesztés mestere

A cikk közkívánatra született és a szakmai véleményemet mutatja be a piruvát (pyruvate) nevű táplálékkiegészítővel kapcsolatban, kutatásokkal alátámasztva. Kissé tudományosra sikeredett, de bízom benne, hogy akit érdekel, az végig fogja olvasni 🤓

Mit mondanak a piruvátról az interneten?
– Növeli az anyagcsere gyorsaságát / aktiválja az anyagcserét
– Növeli a vércukor izomszövetekbe történő szállítását, így biztosítva a szükséges energiát
– Növeli az állóképességet és a fizikai teljesítményt az izomsejtek által elérhető energia mennyiségének fokozásával  

Tegyük fel, hogy nem értesz a táplálkozáshoz. Ebben az esetben a fentiek nagyon jól hangzanak.

Tegyük fel, hogy értesz a táplálkozáshoz. Ebben az esetben csak mosolyogsz magadban. Mire igazak még a fent leírt állítások? A CUKORRA és/vagy az inzulinra! Inzulinra szükség van, de a fogyni vágyók nagy része már így is inzulinrezisztens és emellett az inzulin nem csak a vércukor energiává történő átalakításért felelős, hanem azoknak a zsírsejtekbe való raktározásáért is vagyis az elhízásért.

Jójó, kezdjük az elejéről. Mi az a piruvát?
A piruvát, másnéven piroszőlősav, egy sejtközi energiaátvivő anyag, amit normál esetben a test glükózból (=cukorból) állít elő, vagyis szénhidrátok lebontása során keletkezik. Ezt használja a test az energiafolyamatokhoz (ATP). Lényegében egy olyan szénhidrátmolekula (értsd: cukor), amiből a test könnyen tud energiát előállítani. Ez akkor lenne szuper, ha a táplálkozással bevitt szénhidrátot helyettesítenénk piruváttal. (És ha valóban igaz lenne) 

De van pár bökkenő:

  • A piruvátnak van kalóriatartalma, tehát UGYANÚGY bele kell számolni az étrendbe (1g = 4,3kcal)
  • A külsőleg bevitt piruvát nagyon rosszul szívódik fel
  • Az alacsony dózisú piruvát (3-5g), vagyis az interneten olvasható és a táplálékkiegészítő formájú piruvát dobozán lévő adagolás NULLA eredményt produkál (a placeboval egyenlő eredményt)
  • A magasabb dózisú piruvát (15g) hasmenést és emésztési problémákat okoz.
  • A kutatások szerint legalább 30g piruvát lenne a bizonyíthatóan eredményes dózis (nem lenne így se hatékony, de legalább lenne valami eredménye a placebóval szemben)

A 30g piruvát 129 kalóriának felel meg, tehát ennyivel kevesebb ételt lehetne enni a szedése mellett.

A piruvát kiegészítők jelentős része kalcium-piruvát és egy kapszula/tabletta általában 1g-ot tartalmaz belőle. Ennek a 70%-a piruvát, tehát 1 kapszulában/tablettában 0,7g piruvát található, amivel 0,7g szénhidrátot lehet kiváltani. Ez kerekítve 3 kalóriának felel meg. A fent említett 30g piruvátot így nagyjából 43 kapszulával/tablettával lehetne fedezni, ami nem csak extrém és kényelmetlen megoldás, de rendkívül drága is.

A kutatások jelentős részében az alanyok étrendjében lévő szénhidrátokat cserélték le piruvátra és így vizsgálták a változtatás hatását. Tehát nem pluszban adtak hozzá néhány kapszulát, hanem 20-50g étrendi szénhidrátot cseréltek le. A vizsgálati alanyok tehát ennyivel kevesebbet ettek. Ez 80-200 kalóriának felel meg, ami az alanyok napi kalóriabevitelének a 10-20%-át jelentette.

Jelenleg nincs olyan független kutatás, ami egyértelmű összefüggést mutatott volna ki a piruvát szedése és a testsúly VAGY a zsírtömeg között amennyiben az étrend változatlan. A fent említett csere esetén is csak minimális és nem egyértelmű eredmény volt kimutatható.

De akkor mitől olyan népszerű ez a cucc manapság?

A kutatások a 70-es években kezdődtek, amikor a kutatók felfedezték, hogy a piruvát kombinálva dihidroxiaceton-nal (DHA), megakadályozta a zsírmáj kialakulását etanollal (=alkohollal) etetett patkányok esetében. Majd normál étrenden, 112 nap múlva megállapították, hogy a fenti kombóval etetett patkányok 30%-kal kevesebb zsírt raktároztak (nem fogytak!), mint azok a patkányoknál, akik nem kapták a fenti kombót. Érdekes, nem? 

Egy másik kutatásnál fogtak elhízott és inzulinrezisztens egereket, akiknek az alapanyagcseréje is alacsony volt és három csoportba osztották őket: csak piruvát, csak DHA vagy a kettő együtt. Mindhárom csoport javulást mutatott az elhízottsággal kapcsolatos mutatók alapján, de a piruvátnak volt a legjobb hatása az alapanyagcsere növelése és a zsíroxidáció szempontjából.

Miután ennyire meggyőző eredmények születtek a patkányoknál, a következő lépés az emberkísérlet volt. De sajnos az elvégzett emberkísérletek mind hibásak vagy hiányosak vagy teljesen eredménytelenek voltak.

Néhány teljesen eredménytelen kísérlet:
– 2g piruvát, egészséges és aktív férfiak esetében: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20209468
– 5 hetes piruvát kúra amerikai foci játékosok esetében, ahol nem csak a testsúly nem változott, de az izomerő sem nőtt: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10362452
– Piruvát kiegészítés alacsony koleszterin és alacsony zsírtartalmú étrend mellett: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8310996

2012-ben a Food Science and Nutrition magazinban jelent meg egy meta-analízis (vagyis egy sok kutatást összefoglaló analízis), ami összesítette az addig elvégzett összes online és offline megtalálható randomizált, klinikai, humán kutatási eredményt a piruváttal kapcsolatban nyelvtől függetlenül. Az így összegzett kutatásokban mind módszertani hibát találtak. A meta-analízis ugyan azonosított statisztikailag szignifikáns eredményeket a piruvátot használó és a placebo-s kontrollcsoport között, azonban ez az eredmény elhanyagolhatóan kicsi volt, bizonytalan klinikai relevanciával. Emellett  mellékhatásként szinte mindenhol megjelent a  puffadás, gázosodás, hasmenés és a rossz koleszterinszint (LDL) növekedése. A fenti meta-analízis kijelenti, hogy a piruvát testsúlyra való hatása bizonytalan és a biztonságos alkalmazása is megkérdőjelezhető.

Az előző bekezdéshez hozzáfűzném, hogy volt olyan kísérlet is, amiben túletetés és magas zsírtartalmú étrend mellett pont csökkent az LDL a piruvát hatására, a vérnyomás csökkenése mellett, de ennek szintén nincs köze a zsírvesztéshez. Ezzel szemben volt egy olyan – szerintem nagyon szomorú – kísérlet, melyben megfigyelték, hogy az interneten is ajánlott mennyiségű piruvát fogyasztása mellett (jelen esetben 5g) elmaradtak a testmozgás vérlipid- és koleszterinszintre gyakorolt előnyös hatásai, emelkedtek a plazma LDL, koleszterin- és trigliceridértékei.

A legbíztatóbb(nak tűnő) kísérletben elhízott embereket tettek extrém drasztikus étrendre (pl. napi 500 kalória). Az egyik kísérletben ebből csak 50g volt a fehérjebevitel. A mosdóba és a konyhábalátogatásokon kívül az alanyok csak az ágyban feküdtek. Emellett napi 28-90g piruvát-DHA keveréket fogyasztottak, ami sokszorosa a kapszulákban lévő mennyiségnek.

A másik probléma, hogy a legtöbb kutatás nem önmagában a piruvátot használta, hanem kombinálta ezzel-azzal (főként DHA-val vagy kreatinnal vagy extrém alacsony kalóriabevitellel), tehát az önálló hatás nem kimutatható.

Egyelőre senki sem tudja, hogy a patkánykísérletekben miért volt hatásos a piruvát. Dr. Stanko (aki a kísérletet elvégezte) szerint az alapanyagcsere fokozásával valósul meg a fokozott zsírégetés, azonban amikor ezt elkezdték vizsgálni, akkor nem találtak semmi összefüggést az alapanyagcsere és a piruvát között emberek esetén.

Volt olyan kutatás is, ami habár megbízható eredményt hozott, de utólag rájöttek, hogy manipulálták az eredményeket a siker érdekében. Okéoké, ez más táplálékkiegészítővel is előfordult már, ez még önmagában nem lenne indok arra, hogy kidobjuk a kukába. Valamint egy-egy pozitív eredményt hozó kísérletet később már nem tudtak ismét úgy megismételni, hogy sikerrel végződjön. Ez viszont ciki.

Érdemes mindig megvizsgálni azt is, hogy a kontrollcsoport mit kapott. A kísérletek jelentős részében a kontrollcsoport egészen egyszerűen azonos mennyiségű glükózt (=cukrot) kapott, tehát nem csoda, hogy hasonló vagy akár kicsivel rosszabb végeredményt produkáltak, mint a piruvátos társaik.

Arra az állításra, hogy a „piruvát növeli az energiaszintet” a Ködpiszkáló Blog-on találtam egy szuper reakciót: „Az energiaszint-mérésének nincs tudományosan elfogadott mérési módszere, így annak meghatározása sem lehetséges, hogy mikor beszélhetünk magas, illetve alacsony energiaszintről. Napjainkban – a különböző televíziós és internetes ajánlások alapján – mégis többféle módszert is alkalmazhatunk a növelésére. Az internetes források alapján ilyen hatással rendelkezik a piruvát, de ilyen alapon akár  a hagyományos, televízión keresztüli ezoterikus energiaküldést is választhatjuk energiaszintünk növelésére…” Tehát az energiaszint érzékelése teljesen szubjektív, így nem használható tudományos következtetések levonására

Néhány oldalon úgy promózzák ezt a terméket, hogy „aktiválja az anyagcserét”. Ez önmagában is nevetséges, mert ha az anyagcseréd inaktív lenne, akkor már nem is élnél, nemhogy piruvátot vásárolj…

Egy népszerű magyar, diétával foglalkozó oldal szerint a cucc csökkenti az éhségérzetet. Erre eddig soha semmilyen kutatás nem tért ki. Habár, mivel a piruvát a szénhidrátlebontás mellékterméke, ezért elméletben ugyanannyira csökkentheti 10g piruvát az éhséget, mint mondjuk 10g egyéb szénhidrátforrás. Szomorú tény, hogy a kettő kalóriatartalma megegyezik, így nem nyersz vele semmit.

Mi a helyzet a narancsbőrrel, aminek eltüntetését szintén a piruvát pozitív hatásaihoz kötik? Egészen egyszerűen semmi. Már kémiailag is irreális, hogy a szénhidrát lebontása során keletkező molekula extra bevitele bármit is kezdene a narancsbőrrel, ami szabálytalan zsírsejtek tömörülését foglalja magában. Nyilván a külföldiek sem hülyék, ezért eszébe nem jutott még senkinek ilyen abszurd kölcsönhatást vizsgálni tudományos keretek között.

Mi a konklúzió?

Ha extrém túlsúlyos vagy, nem mozogsz semmit és extrém alacsony kalóriabevitelen vagy, akkor a nagy dózisú piruvát „csinálhat valamit”. (Már ha nem zavarnak az emésztési problémák és a valószínűsíthető negatív koleszterinszintváltozás, amik mellékhatásként jelentkeznek). Azonban ez az eredmény is elhanyagolhatóan kevés lesz. Nem is beszélve a körülmények egészségtelenségéről és fenntarthatatlanságáról. Használata a legkisebb mértékben sem indokolt. 

Ha te aktív vagy, egészséges és kiegyensúlyozott étrendet követsz és csak valami extrát keresnél, akkor semmiképpen se számíts arra az eredményre, amit ezek a korlátozott és hibás kísérletek mutattak ki. Ha pedig nem vagy aktív és nincs egy jó étrended se, akkor először azokat kellene rendbe tenni! Ugyanis a sikeres zsírvesztés, alakformálás, izomépítés vagy bármilyen testkompozícióval kapcsolatos cél 60%-ban a táplálkozáson, 30%-ban az edzésen és 10%-ban egyéb életmódtényezőkön múlik. A táplálékkiegészítők, ahogy a nevük is mutatja, csak kiegészítik az étrendet, nem pedig helyettesítik vagy javítanak rajta, ha nem megfelelő!! Ha már mindenképpen szeretnél táplálékkiegészítőket szedni, akkor ide kattintva megtalálod, hogy szerintem melyek a legfontosabbak.

Akkor semmire nem jó a piruvát?

Dehogynem! A piruvát, avagy piroszőlősav 50%-os oldata közvetlenül a bőr felületére juttatva, heti egy alkalommal 4 héten keresztül olyan hámlasztó hatással rendelkezik, ami puhítja a bőrt, csökkenti a ráncokat és csökkenti a korral járó sötét foltok megjelentését. Ehhez az eljáráshoz kérd kozmetikus segítségét!

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás, ami
objektív, tudományos tényeken alapuló iránymutatásokat tartalmaz:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.