Nutrikondria

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Nutrikondria

Mi az a nutrikondria? A legújabb evészavar?

Már az elején leszögezném, hogy nem foglalkozom evészavarokkal küzdő egyének táplálkozási tanácsadásával, a cikk csak információt közöl, érdekességeket tartalmaz és sok mindenki magára ismerhet! 

A diétákba és különböző étkezési irányzatokba való belemélyedés jellemzi manapság a fiatalokat. Sokaknak ez az egyetlen érdeklődési területük, a fő fókuszpont az életükben, ami a stabilitást és a rendszert nyújtja számukra. A brit DNAfit vállalat kutatása szerint a felnőttek 57%-a hiszi vagy állítja magáról, hogy valamilyen ételintoleranciában szenved vagy hagyott el egy természetes és egészséges alapanyagot vagy ételcsoportot amiatt, mert meg van győződve róla, hogy az ő testének az káros. A valóságban azonban a felnőttek jóval kisebb hányada rendelkezik olyan intoleranciával vagy allergiával, ami miatt teljesen mellőzniük kellene egy-egy allergént.

nutrikondria egy olyan evészavar, melyben az emberek napi gondolatainak jelentős részét az étrendjükre való odafigyelés teszi ki és gyakran diagnosztizálják önmagukat intoleranciákkal, allergiákkal és egyéb emésztőrendszeri vagy anyagcserét érintő kondíciókkal. Természetesen ártani abszolút nem árt, ha valaki megismerkedik a különböző irányzatokkal és aktuális trendekkel (az pedig végképp nem, ha elkezd mozogni is). Azonban nagyon fontos, hogy mindenki szervezete egészen más, így máshogyan reagál a diétákra, főleg, ha azok drasztikusak. Nem szabad alábecsülni az étkezéssel és a testünkkel való egészséges kapcsolat fontosságát!

A felnőttek 32%-a állítja, hogy laktózérzékeny és 24%-uk azt, hogy gluténérzékeny. Nem csak az a probléma ebben az esetben, hogy a valós értékek ennél jóval kisebbek (nagyjából 5-10%), hanem az is, hogy az öndiagnosztika során nem tudják elkülöníteni a laktózérzékenységet a tejfehérje érzékenységtől, valamint a gluténérzékenységet a búzaérzékenységtől. „Fáj a hasad a tejtől? Biztos a laktóz… A kenyértől is? Akkor az meg a glutén lesz.” Nem feltétlenül!

A harmadik nagy probléma ezzel kapcsolatban, hogy a többség nincsen tisztában azzal, hogy bizonyos intoleranciák esetén PONTOSAN mit kell elkerülni és mit nem. Laktózérzékenység esetén akár jók lehetnek a laktózmentes tejtermékek, de tejfehérje érzékenység esetén nem! Gluténérzékenység esetén az összes glutén tartalmú gabonát el kell kerülni, de búzaérzékenység esetén nem kell egyből a glutén mentes termékek között nézelődni.

A nutrikondria közeli rokona az ortorexiának, ami szintén egy egészséges életmóddal kapcsolatos mentális probléma, melyben az érintettek az egészséges életmód megszállottai és kórosan tartózkodnak vagy akár félnek mindentől, ami a nézeteik alapján nem egészséges, nem bio vagy nem „clean”.

Az ortorexiások és a nutrikondriások között található számos olyan ember, akik csak a feltételezett egészségügyi előnyök miatt követnek szélsőséges étrendi irányzatokat, mint például a nyersvegán vagy a ketogén étrend vagy rosszabb esetben léböjt kúrák, gyümölcsnapok, tisztítókúrák.  Mindezeket általában influencerek csilivili, szivárványszínű, agyonfilterezett smoothie-jai inspirálják. Ugyanígy az influencerek tapasztalatai képezik sokszor az öndiagnózisok alapját, hiszen, ha XY bloggernek a gluténintolerancia miatt volt aknés az arca, akkor biztos neked is amiatt pattanásos a bőröd, nem? Hát nem. Ha XY youtuber a paleo étrenddel fogyott le, akkor biztos neked is az lesz a kulcs az álomalakhoz, nem? Hát nem. Ezt a trendet tovább erősítik a mindenmentes hashtagek és mentes szakácskönyvek elterjedése.

Az én véleményem: Nagyon dicséretes és követendő példa, ha foglalkozol a testeddel és az egészségügyi állapotoddal és ezt ne is add fel! De ne ez legyen az életed értelme és az egyetlen hobbid, ne ez töltse ki a gondolataidat és a napodat 0-24-ben! Intő jel lehet, ha nem mersz már étterembe vagy vendégségbe se elmenni, ha nincs más hobbid a dobozoláson és a tápanyagtáblázatok nézegetésén kívül, ha az evés már nem egy élvezet vagy társas tevékenység, hanem bűntudatot szül és stresszt generál…

Ha feltételezed, hogy ételintoleranciában vagy ételallergiában szenvedsz, akkor menj el egy vizsgálatra, ahol ezt hivatalosan meg tudják állapítani! Én ezt az ételintoleranciavizsgálatot javaslom: www.perjeskinga.com/etelintolerancia És az eredmények alapján zárd ki a szükséges alapanyagokat! Ha komoly egészségügyi tüneteid, bőrproblémáid, hormonális problémáid vagy emésztési problémáid vannak, akkor feltétlenül keress fel egy szakorvost!

Ha nem vagy biztos benne, hogy ételintolerancia vagy ételallergia esetén mely élelmiszereket kell valóban kizárnod és azokat mivel pótolhatod anélkül, hogy tápanyaghiány alakulna ki vagy egyhangú étrendhez vezetne, akkor a táplálkozási tanácsadás szolgáltatásom keretein belül tudok neked segíteni: www.perjeskinga.com/tanacsadas

Ha a nutrikondria vagy ortorexia leírása alapján magadra ismertél, akkor kérd pszichológus vagy mentálhigiéniás szakember segítségét az étkezéssel és a testeddel való egészséges kapcsolat kialakítása érdekében!

kimzy-nanney-lndgberq8q0-unsplash_orig
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.