Nem mindegyik táplálékkiegészítő hasznos!

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Nem mindegyik táplálékkiegészítő hasznos!

Nem mindegyik táplálékkiegészítő hasznos és szükséges. Sőt, van olyan, aminek a szedése többet árt, mint használ, akkor is, ha egy esszenciális és fontos tápanyagról van szó.

Egyeseknél biztosan ismét kicsapom majd a biztosítékot, hiszen ismét olyan tényt közlök, ami ellent mond azoknak az információknak, amiket gyakran olvasnak, hallanak. De vállalom a felelősséget 😊

💊 Ez a táplálékkiegészítő pedig az...

... Omega 6!

Az Omega 6 egy esszenciális zsírsav, ami azt jelenti, hogy a szervezetnek szüksége van rá az optimális működéshez, de nem tudja előállítani, így természetes táplálékkal együtt kell bevinni. Vagy esetleg táplálék kiegészítővel? 🤔 Nem, semmiképpen sem! ❌

🔩 Van egy kis csavar a sztoriban: A túl sok Omega 6 fogyasztása blokkolja a szintén esszenciális Omega 3 felszívódását! Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy székfoglalós játékban először az Omega 6 zsírsavak ülhetnének le, majd a maradék helyen osztozhatnak az Omega 3 zsírsavak. Ha van egyáltalán maradék hely… 

Ha az ételek egyenlő arányban tartalmaznának Omega 3 és Omega 6 zsírsavakat, akkor nem lenne probléma. De sajnos nem ez a helyzet. Nagyon kevés természetes étel tartalmaz Omega 3-at jelentős mennyiségben, míg az Omega 6 szinte mindenhol ott van, főleg a modern étrendben (sajnos kb. 15:1 az arány az Omega 6 javára). Omega 6 található az összes finomított olajban (étolaj, szójaolaj, hidrogénezett olajok, margarin), félkész- és készételekben, magvak jelentős részében (tökmag, mogyoró, mandula, napraforgómag) és ezek olajában, kukoricában, szójában, mákban, sertéshúsban és egyéb nagyipari húsokban és a nagyipari tojásban is.

Ez nem azt jelenti, hogy az Omega 6 rossz lenne! Nagyon is fontos és szükséges, azonban a fenti felsorolás alapján látszik, hogy a szükséges mennyiséget szinte mindenki be tudja vinni táplálék kiegészítők nélkül is, vagy anélkül, hogy egyáltalán figyelne rá.

Ellenben az Omega 3-at tartalmazó ételek sokkal ritkábban kerülnek a tányérra manapság: olajos/bőrös halak (lazac, szardínia, makréla, pisztráng), tenger gyümölcsei, fűvel etetett marhahús (grass-fed beef), Omega 3 tojás, lenmag, chia mag, dió. (Bár sajnos a növényi Omega 3 források nagyon rosszul hasznosulnak…)

Ennek ellenére nagyon elterjedtek az Omega 3-6 vagy Omega 3-6-9 kapszulák (hiszen „minél több minden van benne, annál jobb„… nem! 🙄)

Ezek teljesen szükségtelenek, sőt, hozzájárulnak ahhoz, hogy az Omega 3 még kisebb arányban legyen jelen az így is jelentős mennyiségben bekerülő Omega 6 mellett és így egy nagyon kedvezőtlen Omega 3/6 arány alakul ki. És ez jóval gyakoribb, mint gondolnád!! Az Omega 3 hiánya súlyos egészségügyi kockázatokat hordozhat: csökkent kognitív képességek, lassabb regeneráció, vérnyomásproblémák, magas koleszterinszint, egyéb szív- és érrendszeri betegségek, nem optimális izomműködés, bőrproblémák, gyulladások, autoimmun kondíciók, depresszió

🤔 Mi a megoldás?

Érdemes jelentősen növelni az Omega 3 tartalmú ételek fogyasztását ÉS táplálék kiegészítő formájában is pótolni! A félreértések elkerülése végett még egyszer leírom, hogy az Omega 6 is fontos és szükséges, csak az arányra kellene jobban figyelni!

Az Omega 3 kiegészítő szedése mindenkinek ajánlott! Ha legalább heti 3x kerülnek Omega3-ban gazdag ételek a tányérra, akkor a minimum a kilógrammban mért testsúly 2%-a grammban. Bár ez a zsírbeviteltől, a testsúlytól és egyes egészségügyi kondícióktól is erősen függ. Gyerekeknek különösen fontos az agyműködés optimális fejlődése érdekében!

Az általam ajánlott Omega 3 termékeket (kapszula vagy olaj formában) megtalálod a Kinga Receptjei oldalon lévő „Alapanyagok és termékek” menüpontban: https://kingareceptjei.hu 

​👩‍⚕️ Minden táplálékkiegészítő szedése előtt kérd ki az orvosod vagy egy szakember véleményét! Az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás szolgáltatás tartalmaz személyre szabott táplálék kiegészítő tanácsadást is pontos adagolási és időzítési javaslatokkal!

Untitled (Instagram Post (Square)) (12)
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.