Mit ne szedj műtétek előtt?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Mit ne szedj műtétek előtt?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó l Mit ne szedj/fogyassz műtétek előtt

🔙 Az előző infografikás posztban azt veséztem ki, hogy mit ajánlott szedni műtétek után a regeneráció elősegítése érdekében, most pedig arról fogok írni nektek, hogy milyen hatóanyagokat NEM ajánlott szedni, illetve fogyasztani a műtéteket megelőző napokban/hetekben ❌ Az időintervallumról és az esetlegesen felmerülő kérdésekről mindenképpen egyeztessetek az orvosotokkal, hiszen ezek csak általános javaslatok 👩🏻‍⚕️ A pontos ajánlások egyéni szempontoktól is, illetve az adott műtét jellegétől is függnek❗️

💁🏻‍♀️ A sikeres műtét nagyban függ attól, hogy a véralvadási faktorok rendben vannak-e és a sejtregeneráció milyen ütemben és minőségben zajlik. Éppen ezért a vérhígító hatású hatóanyagok kerülendők műtétek előtt. Problémásak lehet az is, ha a táplálékkiegészítők kölcsönhatásba lépnek a műtétek alatt használt gyógyszerekkel vagy hatóanyaggokkal. Emiatt az olyan hatóanyagok, amik túlzottan nyugtató, szedatív hatással rendelkeznek vagy növelik a pulzust, vagy a szívnyomást, szintén kerülendők 💊

🙉 Amik akadályozhatják a sikeres műtétet és akár komplikációk is felléphetnek miatta (a teljesség igénye nélkül):

◾️ Fokhagyma: Akadályozza a vérlemezkék összetömörülését és így a véralvadást is. Én ételek részeként (fűszerként) is kerülném a műtétet megelőz napokban.
◾️ Ginzeng: Csökkentheti a vércukrot és megnövelheti a vérzés kockázatát.
◾️ Gingko biloba: Szintén vérzékenységhez vezethet.
◾️ Máriatövis: Csökkentheti a műtétek alatt használt gyógyszerek hatását és felgyorsíthatja azok kiürülését (ez mondjuk altató vagy fájdalomcsillapító esetén nagyon nem szerencsés)
◾️ E vitamin: 
Vérhígító hatású. A multikban lévő moderált mennyiség rendben van, de a kúra-szerűen alkalmazandó, nagyobb dózisokat ne ilyenkorra időzítsd! 
◾️ Édesgyökér: Növelheti a vérnyomást.
◾️ Halolaj: Az étrend részét képező halfogyasztás vagy annak hiányában a feltétlenül esszenciális halolaj (Omega 3) kiegészítés rendben lehet, de a nagyobb dózisokat ilyenkor kerüld a vérhígító hatása miatt.
◾️ Kava kava: Nyugtató és relaxációt támogató táplálékkiegészítőkben szokott előfordulni, habár néhány országban tiltott a forgalmazása. Ő ponthogy megnövelheti a fájdalomcsillapítók hatását és az altatásba is bezavarhat.
◾️  Kurkuma/kurkumin: Ez ugyan már nem fért rá a fenti infografikára, de a véralvadásgátló hatása miatt szintén kerülendő ebben az esetben!

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.