Mikor ne fogyassz koffeint?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Mikor ne fogyassz koffeint?

☕️ A kávé egy „superfood”, hiszen tele van antioxidánsokkal (így csökkenti az oxidatív stresszt és a gyulladásokat is), javítja a májműködést, csökkenti a cukorbetegség és a vesekő kockázatát, valamint bizonyítottan növeli az élettartamot 🙌 De nem fogyasztani kell, főleg nem függőségből, hanem használni❗️ Okosan használni, ugyanis a koffeinbevitel túlzásba vihető és úgy már egyáltalán nem jótékony hatású! 🙈

👉 Egyrészt a mennyiség a kulcs, ami teljesen individuális, egyéni tényezők függvénye 🤷🏻‍♀️ A tanácsadásokban szoktam erre vonatkozó konkrét ajánlást tenni személyre szabottan 📑 Másrészt pedig érdemes tisztában lenni az optimális időzítéssel és azzal is, hogy milyen esetekben nem javasolt a fogyasztása (lásd a fenti ábrán)! 👆 Harmadrészt pedig a jótékony hatásai többnyire elvesznek, ha tejjel vagy cukortartalmú növényi itallal, esetleg hozzáadott cukorral fogyasztod 😐

➡️ Alapszabályok a koffeinfogyasztással kapcsolatban:

◾️ Minőségi kávét fogyassz! Ne 2in1, 3in1, automatás vagy készen vásárolt, előre összekutyult változatot!

◾️ Feketén fogyaszd vagy hozzáadott cukortól és hozzáadott olajtól mentes, növényi tejjel!

◾️ Édesítésre, ha muszáj, akkor glicint, steviát vagy kompromisszumos megoldásként eritritet vagy stevia-eritrit kombót (pl. négyszeres/negyedannyi) használj!

◾️ Ha koffeint fogyasztasz, akkor NE az ébredést követő 2-3 órán belül tedd! Olyankor a legmagasabb a test kortizoltermelése (stressz), amire a koffein még egy lapáttal rátesz, így érdemes késő délelőttre vagy koradélutánra időzíteni! Ez alól kivétel lehet, ha ébresztő óra nélkül, magadtól ébredsz ÉS már felkelt a nap, mert akkor mehet reggel is nyugodtan (reggeli után, nem éhgyomorra!)

◾️ A tervezett alvásidő előtt 7-8 órával se fogyassz már koffeint! Minimum ennyi idő kell, hogy kiürüljön a szervezetedből és ne zavarja meg az alvásciklusodat! Becsapós lehet, ha úgy érzed, hogy késői koffeinfogyasztás után is jól tudsz aludni, hiszen biztosan nem annyira jól, mint anélkül tennéd!

◾️ Ha sok koffeint fogyasztasz, akkor emelt mennyiségben pótold a magnéziumot (figyelj rá, hogy jól hasznosuló formában), illetve érdemes inozitolt is szedni (napi 2g-ot, por formában)!

◼ Reflux esetén a kávé (még a koffeinmentes is) kerülendő!

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.