Mik azok a hormonok?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Mik azok a hormonok?

Rengetegszer hallani a „hormon” kifejezetést az egészséges életmóddal vagy a hatékony testformálással kapcsolatban. De vajon tisztában vagy vele, hogy mik azok a hormonok? Vagy csak egy misztikus kis sejtecskének képzeled el a testen belül? Ideje megismerned őket!

hormonok belső elválasztású mirigyek által termelt anyagok, amik az egész test működését szabályozzák. Olyanok, mint a postások, akik levelet visznek, de a hormonok információkat visznek egyik sejtből a másikba a vérkeringés segítségével. Ha elvégezték a munkát és már nincs rájuk szükség, akkor a bélrendszerbe és a májba kerülve lebomlanak és kiürülnek.

hormonrendszer nagyon érzékeny, a legkisebb külső vagy belső változásra is képes reagálni, így könnyen kibillen az egyensúlyból. Mindez azért van, mert a testünk így próbál megvédeni minket. Azonban hosszú távon nem tudnak minden negatív hatást ellensúlyozni a hormontermelő mirigyek, így a hormonrendszer alkalmazkodóképessége véges.

A férfiak és a nők nem csak a nemi működésben különböznek, hanem a hormonrendszer tekintetében is, így az ideális életmód és táplálkozás sem feltétlenül egyforma a két nem esetén. A nők sajnos érzékenyebbek a hormonális változásokra és náluk a ciklus miatt folyamatos változásban is vannak az egyes hormonok.

hormonok határozzák meg, hogy mennyi energiánk van, milyen a közérzetünk, a szellemi állapotunk, az anyagcserénk, milyen hatékonyan építünk izmot vagy égetünk zsírt vagy azt, hogy milyen mélyen alszunk és így milyen kipihenten (és mikor) ébredünk.

testformálással kapcsolatos célok elérése érdekében sem hagyhatjuk figyelmen kívül a hormonrendszert, hiszen a sikerünk jelentősen függ attól, hogy az étrendünk és az életmódunk a hormonrendszer egyensúlyát támogatja-e vagy a hormontermelő mirigyek kimerülését. Ennek érdekében nem csak arra érdemes figyelni, hogy az alkalmazott módszereknek milyen hormonális hatásai vannak, hanem arra is, hogy honnan indulunk! Az lenne a legjobb, ha az életmódváltást mindig egy teljes körű laborvizsgálat előzné meg, amit később évente megismétlünk, hogy visszajelzést adjon, illetve még időben korrigálni tudjuk az esetleges egyensúlytalanságokat. Ugyanis a bevitt tápanyagokkal erre nagyon nagy mértékben lehet hatni!

Nem az akarterő az, amire támaszkodni kell, ha ellen akarunk állni a cukros édességeknek vagy a zsíros nasiknak, se akkor, ha próbáljuk rávenni magunkat, hogy kezdjünk el edzeni pihenés helyett! A hormonok azok, amik megnehezítik ezt!

Nincs olyan, hogy csak egyetlen egy hormonnal van gond, minden más teljesen rendben van, mert ezek dominó-szerűen húzzák magukkal a többit egy komplex és összefüggő rendszer részeként.

Számos olyan egészségügyi probléma van, aminek hormonális háttere lehet. Kezdve a migrénnel, a depresszión és a hajhulláson át, egészen a fáradékonyságig.

Az életmódváltás nem csak amiatt fontos, hogy sokáig éljünk vagy hogy vékonyak legyünk, hanem elsősorban amiatt, hogy a hormonrendszerünk is egyensúlyba kerüljön, ezáltal az élet minden területén a legjobbat tudjuk kihozni magunkból életerősen, jó kedvűen, tele energiával. Így a testformálással kapcsolatos célok megvalósítása is gyerekjátékká válik majd.

Mindig hangsúlyozom, hogy nem a tüneteket kellene kezelni, hanem az okokat megtalálni és azokon változtatni! A test jelzi, ha valami nincs rendben, így megéri hallgatni a jelzéseire és megtanulni értelmezni azokat!

„Ha megismerjük a hormonjainkat, a szövetségeseinkké válhatnak, és segíthetnek, hogy még sokáig egészségesek és életerősen maradjunk.”

A zsírégetés hormonális összefüggéseiről az Édes élet cukor nélkül című e-bookomban olvashatsz: www.perjeskinga.com/ebook

Egyéni paraméterek alapján tervezett életmód és táplálkozási tanácsadás:

Hormonok
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.