Miért rosszak a tartósítószerek?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Miért rosszak a tartósítószerek?

A bélrendszerünk a bevitt élelmiszerek által folyamatosan érintkezik a külvilággal. A bevitt élelmiszerek minőségét és mennyiségét étrendünk és életmódunk határozza meg. A mi döntésünk, hogy mivel tápláljuk a testünket. Illetve az is, hogy tápláljuk és támogatjuk vagy inkább akadályozzuk a működését.

A belekben élő mikroorganizmusoknak (jótékony baktériumoknak) több ezer féle fajtája létezik. Életmódunk, szokásaink és táplálkozásunk sajátosságai miatt a bél mikrobiom egy időben 60–160 faj életközösségéből áll össze, mely az ujjlenyomathoz hasonlóan teljesen egyedi. Tehát nem csak 8-10 fajból, amennyit az átlagos probiotikumok vagy joghurtok tartalmaznak!

Kiegyensúlyozott, egészséges alapanyagokkal való táplálkozás és rendszeres testmozgás mellett a bélflóra kiválóan teljesíti feladatát. Modern világunk kényelme azonban a mikrobiom „lakóit” különféle szintetikus szerek bevezetésével fenyegeti. Ide tartoznak a higiéniai hatóanyagok, fertőtlenítőszerek, tartósítószerek és a korszerű gyógyszeripar csodás hatóanyagai is, továbbá ide sorolhatjuk a csapvíz klórtartalmát is.

Az élelmiszerek jelentős hányada tartalmaz természetes vagy mesterséges eredetű antimikrobiális anyagot, azaz tartósítószert. A tartósítószerek funkciója az, hogy megakadályozza az ételben a baktériumok elszaporodását, ezáltal tovább maradjon friss az adott étel és megőrizze a kereskedelmi értékét. Bizonyos kompromisszumok árán.

A tartósítószerek emberi egészségre gyakorolt hatását széles körben vizsgálja a táplálkozástudomány és az élelmiszeripar. A vizsgálatok azon az elven alapulnak, hogy egy-egy hatóanyag milyen mennyisége az, amely az emberi szervezetre biztosan nem toxikus, de a lehető legtöbb mikroorganizmust képes elpusztítani, vagy szaporodásában gátolni. Belátható, hogy a mikroszervezetek között végzett pusztítás ártatlan áldozatai lesznek az egyensúlyi (kedvező) bélflóra lakói is.

A tartósítószerek nem csak a termékekben akadályozzák meg a baktériumok szaporodását, hanem elfogyasztásuk után a bélrendszerben is kiirtják a baktériumokat, köztük a jótékony baktériumokat is, így rombolva a bélflóra állapotát. A bélflóra (mikrobiom) fontosságáról már rengeteget írtam nektek, hiszen mindennel összefügg a testben, az immunrendszertől kezdve, a tápanyagok hasznosulásán át az energiaszintünkig. Itt olvashatsz erről bővebben: www.perjeskinga.com/miert-olyan-fontos-a-mikrobiom

A tartósítószerek tehát minket – az emberi sejtjeinket – nem károsítanak elviselhetetlenül, azonban felborítják az emésztés egyensúlyát, amíg beleinkben tartózkodnak. Ez azt jelenti, hogy a bennünk való tartózkodás 12-72 órája alatt – ahol éppen járnak – korlátozzák, károsítják a bélflóra egyensúlyát.

Ha megnézzük a több összetevős ételeinket (főleg a jól címkézetteket), kiderül, hogy szinte mindegyik tartalmaz ezt-azt a tartósság, minőségmegőrzés érdekében. A bélflóra képes regenerálódni, amennyiben a további tápanyagok nem tartalmaznak újabb tartósító- és vegyszereket, valamint alkalmasak az érzékeny bélbaktériumok táplálására (rostosak és prebiotikusak). A bélbaktériumok táplálását és a mikrobiom regenerációját szolgálja a Herbaferm csepp is, ami az egyensúly visszaállítására törekszik ahelyett, hogy csak pótolna néhány baktériumtörzset.

Itt tudsz bővebben tájékozódni a Herbaferm cseppekről: https://herbaferm.hu/?create_account=1&ref=cf6230e8398981377bd132e5b2d76b10 A rendelés előtt a regisztrációnál írd be a „724 ajánlói kódot! A 724-es kód használatával való rendelés esetén az info@perjeskinga.com címen adok (ingyenesen) személyre szabható adagolási útmutatót, hogy ki tudd maxolni a cseppek jótékony hatásait!

mikrobiom-emeszto-rendszer-810x424_orig

Információk forrása: https://www.facebook.com/Herbaferm/ 

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.