Miért kell vitaminokat szedni, ha egészségesen és változatosan táplálkozol?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Miért kell vitaminokat szedni, ha egészségesen és változatosan táplálkozol?

Normális és ideális körülmények között a test tápanyagszükségletei pótolhatók egy jól összeállított étrend segítségével, extra vitamin- és ásványi anyag kiegészítés nélkül. Akkor miért kellenek táplálékkiegészítők? 

​Mert a körülmények NEM NORMÁLISAK ÉS NEM IDEÁLISAK!

Manapság a zöldségek, a gyümölcsök, de még a húsok és a halak sem annyira tápanyagdúsak, mint néhány évtizeddel (vagy évszázaddal) korábban. Hiába érvelsz azzal, hogy nagymamád sem szedett C vitamint, mégis 100 évig élt. A helyzet az, hogy MINIMUM 50%-kal csökkent a földben termő alapanyagok hasznos tápanyagértéke, de ez egy elég jóhiszemű becslés. Egyes zöldségek tápanyagtartalma szinte nullára esett vissza. A magyar talaj pedig az egyik leginkább szelénhiányos Európában.

Emellé belépett számos olyan tényező, ami meg is növeli a szervezet vitamin- és ásványi anyag igényét: a stressz, a légszennyezettség, az ivóvíz minősége, az elkerülhetetlen adalékanyagokkal és méreganyagokkal való küzdelem az élet minden területén. Ezek MINDENKIT érintenek.

Ha már eleve hátrányból indulsz, vagyis az eddigi egészségtelen vagy egyoldalú táplálkozásod vagy össze-vissza diétázgatásod miatt már kialakultak hiánybetegségek (akár érzékeled, akár nem) vagy ha szoktál sportolni, esetleg fizikai munkát végzel, akkor ezek az igények még tovább növekednek.

Sajnos a „napi ajánlott beviteli érték” csak arra elegendő, hogy ne betegedj bele a hiánybetegségekbe, de arra nem, hogy valóban ideálisan működjön a szervezeted.

A megnövekedett igények már nem biztosíthatók kizárólag az étrend által, akármennyire is jól van összeállítva. Sajnos tökéletes étrend amúgy sem létezik. Sose tudod 100%-ban eltalálni a szervezeted aktuális mikro- és makrotápanyagszükségletét, mivel az égetés/felhasználás és egyéb adatok kiszámolása mind csak becslésen alapul. A test nem egy robot, nem egy gyár, ami az élet minden percében ugyanúgy reagál 1000mg C vitaminra vagy 20g fehérjére, ugyanúgy bontja le, ugyanúgy hasznosítja vagy ugyanannyi energiát nyer belőle. Számolásokkal jól megközelíthető értékeket kaphatunk ugyan, de a folyamatos számolgatás nem fenntartható és nem is szükséges, hiszen jó esetben egy ÉLETMÓDRÓL van szó, ami hosszú távú és könnyen beilleszthető a mindennapokba.

A táplálék kiegészítőknek ugyanúgy személyre szabottnak kellene lennie, mint az étrendnek. Függ a célodtól, jelenlegi fizikai és egészségügyi állapotodtól, a táplálkozási szokásaidtól, az aktivitásod mennyiségétől és jellegétől, sőt még a nemedtől is.

A kutatók szerint az ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmazó táplálékkiegészítők szedése 30 százalékkal csökkenti a rák okozta halálozás valószínűségét.

Amit mindenkinek ajánlok:

vegánoknak kötelező a B12 kiegészítés (de általában van elég a multiban) és erősen ajánlott a kolin kiegészítés is. A kolin lakto-vegetáriánusok esetében is. Várandósság esetén a metil-folát és a kolin kulcsfontosságú. Stresszes időszakban pedig a magnézium és az E-vitamin .

Ha a zsírvesztés a cél, akkor valamennyire muszáj csökkenteni a bevitt kalóriák számát, de kevesebb kalóriabevitellel a szükséges tápanyagok is nehezebben biztosíthatók. Ilyenkor is szükségesek lehetnek bizonyos táplékékkiegészítők az étrend függvényében.

A táplálékkiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott és változatos étkezést, csak KIEGÉSZÍTIK azt! ➡️ 50% táplálkozás, 25% edzés, 25% életmód!

A vitaminok és ásványi anyagok beszerzéséhez az alábbi gombra kattintva
találsz kedvezménykódokat:

freestocks-xSGCbGYQtO4-unsplash
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.