Miért fontos a változatos táplálkozás?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Miért fontos a változatos táplálkozás?

Sokan vannak, akik képesek minden nap ugyanazt reggelizni, rosszabb esetben pedig a többi főétkezésre, nasikra is mindig szinte ugyanazokat fogyasztani 🙄 Reggelire zabkása, ebédre csirke-rizs, este túró… Nasinak egy kis gyümölcs. Ismerős? 🙈

💁🏻‍♀️ Nincs olyan „tökéletes napi menü”, ami minden nap fogyasztva hosszú távon is biztosítaná a test szükségleteit. Mindegyik étel eltérő mértékben tartalmazza az esszenciális (létfontosságú) tápanyagokat és nincs olyan étel, ami önmagában minden fontos tápanyaggal rendelkezne.

🍽 Vannak olyan alapanyagok, amiket nem szükséges (vagy nem is ajánlott) minden egyes nap fogyasztani, csak heti néhány alkalommal beilleszteni, emiatt sem alakítható ki egy fix napi étrend, ami minden egyes nap azonos. Ezek közé az alapanyagok közé tartozik például a máj vagy a tenger gyümölcsei.

🥦 Ha csak a zöldségeket és a zöldfűszereket nézzük, akkor ezekből olyan sokféle létezik, amit képtelenség lenne egy napra besűríteni, és lehetetlen egyértelműen kiválasztani azt a 2-3 „toplistás” szereplőt, amik minden társukat maguk mögé utasítva kiemelkedő előnyökkel rendelkeznek.

❄️ Az emberi test az evolúció során a szezonalitáshoz szokott hozzá, így az évszakok váltakozásával nem csak az étkezések hőmérséklete változik (nyáron hűsítő, míg télen melengető ételekkel), hanem a felhasznált alapanyagok (elérhetőség miatt), illetve az étrend makronutriens aránya is (télen nehezebb, háziasabb, zsírforrásokban gazdagabb ételeket kívánunk, míg nyáron több gyümölcsöt, ami szénhidrátban gazdagabb és könnyebben emészthető).

🦠 A változatosságot mellőző étrend esetén a bélben azok a baktériumok szaporodnak el, amik az adott, szűk számú alapanyagra vannak „rákattanva”. Ezek túlszaporodnak a bélrendszerben, hiszen főleg őket eteted, ők kapnak kaját, a többi törzset pedig kiéhezteted. Ez is egyfajta diszbiózishoz, vagyis a bélflóra egyensúlyának felborulásához járul hozzá. bélflórának is a változatos étrend a legjobb, a bélflóra állapota pedig az egész test működésére, az emésztésre, a hormonrendszerre és minden anyagcsere folyamatra hatással van, így megéri kedvezni neki!

🥚 Ha ugyanazokat az ételeket eszed újra és újra, nagyon gyakran, nagyobb mennyiségben, akkor exponenciálisan nő annak az esélye, hogy előbb-utóbb intoleráns lesz rá a tested. Vannak olyan ételek, amik hajlamosabbak intoleranciát (IgG reakciót) okozni túlzásba vitt fogyasztás esetén (pl. tojásfehérje, szója, tejtermékek…), míg mások kevésbé (pl. zöldségek).

👶🏻 Egy kutatásban kimutatták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik már 1 éves koruk előtt is változatosan ettek, kisebb eséllyel alakult ki asztma és különböző allergiák. (forrás: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0091674913029904 )

🧪 A változatosság nem csak gyerekeknél, hanem felnőtteknél is bizonyítottan előnyös. Egy másik kutatásban a testben lévő gyulladás alacsonyabb szintjével (vagyis alacsonyabb CRP – C reaktív protein értékkel) hozták összefüggésbe a változatos gyümölcs- és zöldségfogyasztást mennyiségtől függetlenül(!) (forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21068354/ )

🌈 Egy 2022-es kutatásból (PMID: 35282850) pedig az is kiderül, hogy a változatos zöldség- és gyümölcsfogyasztás („eat the rainbow” elv) csökkentheti az időkori elbutulás esélyét is.

🥣 Itt az ideje lecserélni a minden napi reggeli zabkását időnként valami másra! 😉

Az egyéni paraméretek alapján tervezett tanácsadásban minimum 6-8 féle, önmagában is jól variálható opciót adok meg minden étkezésre, ezzel is támogatva a változatosságot:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.