Miért lehetnek problémásak az édesítőszerek?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Miért lehetnek problémásak az édesítőszerek?

🔸 Ha édesítőszerekről beszélünk, akkor nem lehet egy kalap alá venni mindet, hiszen nem mindegy, hogy természetes vagy mesterséges alternatíváról van szó, nem mindegy, hogy kalóriamentes vagy alacsonykalóriás édesítőről, illetve az sem mindegy, hogy az édesítő ereje a cukorhoz képest kisebb/megegyező/nagyobb.

🔸 Manapság már számos olyan édesítő létezik, aminek az édesítőereje jóval nagyobb (négyszeres, ötszörös) a cukoréhoz képest, ám mégis szinte kalóriamentesek. Ez elsőre szuperül hangzik és itt az oldalon is biztos sokan vagytok, akik ilyeneket használnak (pl. „negyedannyi”, eritrit-stevia keverékek). Ez a csere az életmódváltás első időszakában hatalmas segítség, rengeteg kalóriát lehet vele spórolni és kiküszöbölni vele a cukor negatív hatásait. DE tudni kell, hogy ez jó esetben csak az átállást segíti és nem napi szintű korlátlan használatra és nem örök életre szól! A természetben nem véletlenül nem léteznek ennyire koncentráltan édes alapanyagok.

🔸 A szuperédes édesítők hosszabb távon megváltoztatják az ízlésbeli preferenciákat, növelhetik az étvágyat és addiktív hatásuk is van, így egyre több és több kell az édes íz iránti vágy kielégítéséhez, valamint a természetesen édes dolgok (pl. gyümölcsök) már nem is fognak annyira édesnek tűnni, így idővel a gyümölcsös étkezésekre/étkezésekbe is kerül bőven édesítő. A valódi cél az lenne, hogy idővel (hosszú hónapok alatt) az édesítőhasználat a szükséges minimumra csökkenjen (elhagyni nem kell), nemhogy növekedjen!

🔸 Gyakran fordul elő, hogy a szuperédes édesítőkhöz szokott ízérzékelés egy idő után már a hagyományos, mérsékelten cukros édességeket (pl. nagymama házi sütije) sem érzi annyira ízletesnek és intenzívnek, mint korábban.

Honnan tudhatod, hogy az édes íz érzékelésével problémáid vannak?

🔸 Nagyon egyszerű a teszt. Van a glicin nevű édesítő (a személyes kedvencem, nem véletlenül), aminek az édesítőereje pontosan megegyezik a kristálycukoréval. Ha valaki a szuperédes édesítők után próbálja ki, akkor gyakran nem érzi elég intenzívnek vagy elég édesnek, így nem kedveli meg. Ha glicin esetén számodra elég max. 4-5g(!) egy adag étel/ital édesítéséhez, akkor szuperjó állapotban van az ízérzékelésed. Ha 8-10g körüli az ideális mennyiség számodra, az megfelelő, nincs aggódnivaló. De ha legszívesebben ennél is többet tennél bele, akkor ott már eltorzultak a dolgok. (Nyilván itt az adott étkezés egyéb összetevőitől is függ a kérdés, tudom, így ez csak egy általános irányelv). Ha nincs glicined, akkor kipróbálhatod ezt a tesztet kristálycukorral is, egy alkalomtól semmi bajod nem lesz.

🔸 Nem azt mondom, hogy a szuperédes édesítők feltétlenül rosszak, de nem arra valók, hogy napi szinten többször, nagy mennyiségben alkalmazzuk őket megnyugodva, hogy hiperegészséges döntéseket hozunk így a cukor mellőzésével. Mindent csak mértékkel! 😉

A különböző édesítők előnyeiről és hátrányairól az „Édes élet cukor nélkül” e-bookomban olvashattok bővebben:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.