Mi a baj a kalóriaszámlálással?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Mi a baj a kalóriaszámlálással?

Mindenki végigmegy néhány módszeren és elméleten, mire végre megtalálja a számára leghatékonyabbat (ha egyáltalán megtalálja).

Hiszen lefogyni könnyű, igaz? Azt mondják, hogy: „Csak kevesebbet kell enni…” De kevesebb szénhidrátot vagy kevesebb zsírt? Mennyiségre keveset vagy kalóriában számolva keveset? És aki izomtömeget szeretne növelni, ő vajon bármiből ehet bármennyit?

​Milyen szempontokra kell egyáltalán figyelni? Hogy lehetne úgy elérni a célodat, hogy közbe ne tedd tönkre a testedet, ne csökkentsd le drasztikusan az alapanyagcserédet (metabolikus adaptáció) és ne árts az egészségednek se?

Nem lefogyni nehéz. Azt bárki bármilyen megalapozatlan módszerrel meg tudja csinálni. Alapvető tény, hogy ha kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz, akkor fogyni fogsz, ha többet, akkor hízni/gyarapodni/építkezni. Egy súlyvesztésre/zsírvesztésre irányuló diéta/étrend CSAK AKKOR lehet sikeres, ha fennáll egy optimális kalóriadeficit (de nem túl sok!). Aki kalóriadeficit nélkül ígér fogyást, az a fizika/biológia/matematika/természet törvényei ellen játszik, ami lássuk be, elég valószínűtlen, hogy megvalósul.

Ezek szerint elég csak a kalóriákat számolgatni? NEM!

Három dolog van, amit nehéz megvalósítani:
1. Egészségesen lefogyni
2. Csak zsírból fogyni, izomból pedig nem (vagy csak minimálisan)
3. Hosszútávon megtartani az elért eredmény.
Ezekre csak egy jól összeállított étrend képes, egy életmód, ami hosszútávon tartható, és nem csak egy diéta vagy kúra, aminek már a nevében is benne van, hogy csak időszakos megoldás.

A fenti 3 pont megvalósulása miatt szükséges figyelni a kalórián kívül a makronutriensekre (szénhidrát, zsír, fehérje) is.

Ha kiszámoltad a számodra szükséges szénhidrát, zsír és fehérje mennyiségét, akkor onnantól már tudod úgy kombinálni az egyes ételeket, hogy nap végére mindegyikből pont a szükséges mennyiséget vidd be. Ebben segítenek a táplálék adatbázisok és az étrendtervező programok. Ezt a módszert hívják IIFYM (If It Fits Your Macros) módszernek, ami annyit jelent, hogy ha valami belefér a napi makronutriens keretedbe, akkor végeredményben a fent leírt 3 kritériumnak megfelelő lesz az eredmény. Ez valóban így is van – ELMÉLETBEN!

De sajnos ez még mindig nem elég!

Miért? Mert a makronutritensek mikronutrienseket (vitaminokat, ásványi anyagokat, egyéb fontos nyomelemeket és enzimeket) tartalmaznak, amikből szintén van napi ajánlott beviteli mennyiség, illetve hiány vagy túladagolás is felléphet. Meg lehet oldani a napi makrók és kalóriák bevitelét gyorskajákból is, de ebben az esetben tápanyaghiány fog kialakulni. A vitaminhiány, az ásványianyaghiány, a „jó zsírok” helyett „rossz zsírok” fogyasztása, az összetett szénhidrátok helyett egyszerű szénhidrátok fogyasztása és a rost-szegény étkezés mind-mind akadályozni fogja a test optimális működését, amitől az egész folyamat NEM FOG MŰKÖDNI, sőt rosszabb esetben bele is betegszel és sokkal komolyabb egészségügyi problémák is kialakulhatnak (hosszabb távon).

Tehát ha figyelsz a kalóriákra, a makronutriensekre és a mikronutriensekre az már elég? Sajnos még mindig nem.

Ahhoz, hogy kellemes legyen az étrend (ne legyél éhes, finomak legyenek az ételek, jól lakottnak érezd magad az étkezések után, ne kattogjon folyton a nasizáson az agyad, egészséges maradj, mélyen tudj aludni, kipihenten ébredj, szép legyen a hajad és a bőröd, biztosítsd a tápanyagok megfelelő felszívódását és legyen elég energiád a mindennapokban és az edzéseken is, ahhoz az étkezések számára, összetételére és időzítésére is szükséges figyelni!

Mi a megoldás?

1. Utána olvasol mindennek, kiszűröd a félrevezető és hamis információkat, nem dőlsz be a marketing célú tanácsoknak és termékeknek, minden általad fogyasztott termék kalória-, makronutriens- és mikronutrienstartalmát megnézed és azok alapján összeállítasz magadnak egy megfelelő összetételű étrendet. (Ez hosszú évek munkája és próbálkozások, kísérletezések eredménye, amivel még akkor is kicsit bizonytalan leszel, hogy vajon jó-e?!)

VAGY

2. Megkérsz egy ezzel foglalkozó, megbízható, képzett táplálkozási tanácsadót, hogy állítson össze neked egy étrendet a személyes céljaid, igényeid és ízlésed alapján. Helloszia ittvagyok 😀 Tényleg nem reklámnak szántam ezt az írást, de mivel minden ember más és más, ezért előbb-utóbb úgyis a személyre szabottsághoz lyukadtunk volna ki.  Végigmehetsz a fent leírt úton, próbálkozhatsz, megtanulhatod. Tényleg nem lehetetlen, de borzasztóan macerás és időigényes, egy csomó zsákutcával és buktatóval. És ha nem ez a hobbid, az életed értelme, a munkád, akkor bizony az életed fontosabb területeitől fogja elvenni az időt és az energiát. Te döntesz!

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás:

travis-yewell-UaQCpG0frpI-unsplash
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.