Mi a baj a hormonális fogamzásgátlókkal?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Mi a baj a hormonális fogamzásgátlókkal?

Sokan el is felejtik említeni a fogamzásgátlót, amikor a tanácsadások előtt kitöltendő kérdőívben rákérdezek a rendszeresen szedett gyógyszerekre. Sokak számára talán nem is számít gyógyszernek, hiszen „nem betegségre szedik”. Holott hihetetlenül fontos lenne tudni az étrend, a táplálékkiegészítési protokoll és az életmódtanácsok összeállításakor, hogy az illető napi szinten visz-e be mesterséges hormonokat a testébe, ezáltal beleavatkozva annak természetes működésébe vagy sem. De vajon mi a baj velük?

Egyszerűen fogalmazva az, hogy megzavarja a test természetes hormonműködését a hormontermelő mirigyek akadályozása által, így egy folyamatos hormonális egyensúlytalanságot idéz elő. A hormonokról és a hormonális egyensúlyról ebben a cikkemben olvashatsz bővebben: www.perjeskinga.com/mik-azok-a-hormonok

Sajnos rengeteg nő csak azért szed fogamzásgátlót, hogy más problémákat (tüneteket) elfedjen vele, mint pl. túl erős vagy szabálytalan menstruációt, erős görcsöket, bőrproblémákat… Ahelyett, hogy a problémák valódi okait (legtöbbször már meglévő hormonális egyensúlytalanságot) derítenék fel és korrigálnák étrendi, életmódbeli és esetleg célzott gyógyszeres/gyógynövényes támogatással a tüneteket elfedése helyett! A tünetek elfedése ugyanis csak fokozza a lappangó problémát, ami egyre több helyen tör majd felszínre, egyre nehezebben helyrehozható problémákat kreálva az erre amúgy is rendkívül érzékeny női szervezetben.

Én mindig azt hangsúlyozom, hogy nem a tüneteket kellene kezelni, hanem az okokat megtalálni és azokon változtatni! A test jelzi, ha valami nincs rendben, így megéri hallgatni a jelzéseire és megtanulni értelmezni azokat!

„Ha megismerjük a hormonjainkat, a szövetségeseinkké válhatnak, és segíthetnek, hogy még sokáig egészségesek és életerősen maradjunk.”

A hormonális fogamzásgátlókban (akár tabletta, akár spirál) lévő hormonok nem természetes hormonok, hanem azokat utánzó, mesterséges hormonok. A természetes progeszteront utánzó hormon a progesztin, ami sajnos pont ugyanannyira hasonlít a tesztoszteronra, mint a progeszteronra. Egy női szervezet egyensúlyát ez jelentősen felboríthatja és mellékhatások sorát okozhatja rövid és hosszútávon is. Milyen gyakori mellékhatásai lehetnek a mesterséges progeszteronnak? Depresszió, hangulatingadozás, szorongás, hajhullás, akné/pattanások, ciszták kialakulására való hajlam.

A fogamzásgátlókban a progesztin mellett általában megtalálható az ösztrogén valamilyen formája is. Az extra ösztrogénbevitel következménye lehet nőknél a csípőre-fenékre-combra hízás (körte alak), a narancsbőr, a vizesedés/ödéma, a gyakori fejfájás, az alacsony libidó, az anyagcserezavarok (hízás) és a mellrák magasabb kockázata. Ezt a dominanciát a stressz, a helytelen életmód és a kozmetikumokban, tisztálkodó- és tisztítószerekben lévő anyagok (xenoösztrogének) csak tovább fokozhatják. A xenoösztrogénekről ebben a cikkemben olvashatsz bővebben: www.perjeskinga.com/xenoosztrogenek-korulottunk

És sajnos még nincs vége a felsorolásnak, ami a hormonális fogamzásgátlás negatív következményeit illeti: ronthatják a pajzsmirigy működést (ami szintén anyagcserezavarokhoz vezethet) és negatív irányba befolyásolják a bélflórát, ami emésztési és felszívódási problémákhoz vagy akár gyakori gombás fertőzésekhez vezethet. Az egészséges bélflóra az általános egészség alapja (lenne)!

A hormonális fogamzásgátlók az alábbi mikrotápanyagokból merítik ki a szervezetet: B2, B6, B9, B12, C, E, szelén, magnézium, cink. Így ezek bevitelére fokozottan figyelni kell a hiánybetegségek megelőzése érdekében!

Nem csak az izomépítést nehezítik, ami a feszes és tónusos test alapja, de a zsírvesztést is lassíthatják, mivel akadályozzák az inzulinmenedzsment kivitelezését. Az utóbbi hatás miatt nagyobb az inzulinrezisztencia (IR) kialakulásának az esélye vagy a meglévő IR állapotának romlása.

Fontos, hogy a cikkben szereplő infók mind általánosítások. Minden test máshogy reagál mindenre!

Ezeket nem azért írom, hogy bárkit is lebeszéljek róla, hanem azért, hogy mindenki tisztában legyen vele és tudja, hogy a jelenlegi, negatív, egészségügyi tünetek egy részéért a hormonális fogamzásgátló lehet a felelős. Ha az étrend és az életmód megváltoztatásának hatására a negatív tünetek megszűnnek, akkor nem ez volt az oka, hanem valamelyik korábbi, rossz szokás, de ha maradnak, akkor ideje elgondolkozni a módszer elhagyásán és más alternatíva után nézni. Ajánlom Lazaridisz Georgina Termékenységtudat tanfolyamát, amin egy olyan módszert tanít, ami a hormonális fogamzásgátló tablettákkal megegyező hatékonyságú fogamzásgátlás céljából: www.healthwhatelse.hu/termekenysegtudat/

Szintén Gina egyik programját (www.healthwhatelse.hu/p/fogamzasgatlo-leszoktato-program/) ajánlom, ha „le akarsz jönni” a fogamzásgátlóról, hiszen az első hetekben/hónapokban felmerülhetnek eddig nem tapasztalt PMS tünetek, PCOS, hiperandogenizmus, bőrproblémák és pár hónapra a ciklus kimaradása is. Azonban általánosságban több energia és jobb közérzet az azonnali tapasztalat. Mindenképpen konzultálj erről az orvosoddal is, de elképzelhető, hogy neki erről más lesz a véleménye…

Hogyan tudod minimalizálni a hormonális fogamzásgátlók negatív hatásait, ha nem szeretnél lemondani róluk?

Ebben a kérdésben az egyéni paraméterek alapján tervezett tanácsadás szolgáltatásom keretein belül tudok segíteni neked:

Hormonális fogamzásgátlók
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.