Manipuláció?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Manipuláció?

Rengeteget írtam már nektek arról, hogy az egyes táplálékkiegészítő cégek milyen manipulációkkal tudnak rávenni titeket arra, hogy megvegyétek a csodákat ígérő (ám a valóságban annál hatástalanabb) termékeiket 🙄

​😤 Nagyon fel tudom húzni magam az ilyen trükkökön, hiszen ezzel pont olyan emberek kedvét veszik el az életmódváltástól, akik tényleg szeretnének eredményeket látni, de a harmadik-negyedik termékben való csalódás után már nem mernek egy valódi életmódváltást kínáló tanácsadásra sem pénzt kiadni, hiszen félnek, hogy ismét csak pénzkidobás lesz 💸 Ezért szeretném veletek ennyire gyakran tudatni, hogy mikre figyeljetek, amikor valami „túl jól” hangzik!

Néhány példa:

1.   Gyakran olyanokat állítanak, hogy „X hatóanyag 50%-kal megnöveli az izomsejtek méretét” 💪 Valóban nem mondhatnának ilyet, ha nem lenne igaz, ugye? De vajon milyen izomsejtekről van szó? Patkányok izomsejtjeiről? 🐁A legtöbb kísérletet patkányokon végzik. Márpedig az emberek nem patkányok (kivételek akadnak 😁) és nem is laboratóriumi körülmények között élünk 🧪 Nem beszélve arról, hogy egy patkány számára simán kivitelezhető akár a testsúlya nagyrészével megegyező súlyú hatóanyag adagolása napi szinten, míg embereknél ez irreális lenne. Ha nem embereken végzett kísérletről van szó, akkor ne is foglalkozz vele! Ha pedig nem tudod, hogy milyen kísérletre hivatkoznak, akkor nézz utána vagy kérdezz meg egy szakértőt ezzel kapcsolatban, mielőtt vásárolsz! 🧐 Vannak olyan adatbázisok (fizetősek), ahol csak az embereken végzett, statisztikailag szignifikáns, független kísérleti eredményeket összegzik metaanalízisekké és azokból vonnak le következtetéseket az egyes hatóanyagok hatásosságáról bizonyos problémák és kondíciók esetén. Én mindig ezeket csekkolom először, ha olyan kérdés merül fel, amiben nem vagyok biztos 🤓

2.   Gyakran állítanak olyanokat is, hogy „X hatóanyag 50%-kal megnöveli az emberi izomsejtek méretét”. Itt mi lehet a probléma? Az, hogy a kísérletet lehet (valószínű), hogy petri csészében végezték és lehet egyenként injektálták bele az izomsejtekbe a hatóanyagot 💉 Az emberi test viszont nem izolált sejtekből áll, hanem egy olyan rendszer, amiben minden mindennel összefügg és a táplálékkiegészítőkben lévő hatóanyagok elsősorban „per os”, vagyis szájon át jutnak a szervezetbe. Eltekintve néhány olyan szertől, amit valóban injektálnak, de egyrészt az az átlagembert nem érinti, másrészt azt sem sejtenként teszik. A kutatásoknál a petri csészés tanulmányokat „in vitro”-ként tüntetik fel, míg az élő és lélegző embereken végzett tanulmányokat „in vivo”-ként. Érdemes megjegyezni ezt az aprócska különbséget! 🧫

3.   Még ha tényleg in vivo kísérletekről van szó, akkor is random válogathatnak az eredmények között. Ha 10 kísérletből csak 1 mutatta ki egy hatóanyag hatásosságát, akkor simán hivatkozhatnak arra az 1-re, amikor igazolni próbálják a pozitív hatásokat 📊 Hiszen „egy 2019-es kutatás szerint…”, és valóban, ez nem hazugság. Vagy addig csűrik-csavarják a tényeket, amíg valami egészen irreális következtetést nem hoznak ki. Tegyük fel, hogy egy táplálékkiegészítőben van 0,01% répa kivonat 🥕 Nem elég, hogy ráírhatják a termékre, hogy „répa kivonattal” (holott kb. semennyi nincs benne) és akár még egy cuki répa emotikont is odatehetnek, de még azt is ráírhatják emiatt, hogy „a szem egészségéért” 👀 Te pedig megveszed, mert javítani szeretnéd a szemed egészségét vagy esetleg a látásodat. Fog segíteni? Valószínűleg csak abban, hogy vékonyabb legyen a pénztárcád 💰 De miért írhatják rá? Mindenki tudja, hogy a répában béta-karotin van, a béta-karotin pedig az A vitamin előnyaga. Az A vitamin létfontosságú a szem egészségéhez és a látáshoz. Tessék, itt az összefüggés. Közben pedig teljesen mindegy, hogy a 0,01% répakivonatban mennyi béta-karotin van és abból mennyi A vitamin konvertálódik 🤦‍♀️ Plusz az sem elhanyagolható, hogy ugyan az A vitamin valóban létfontosságú, de a nyugati világban eddig egy olyan dokumentált eset sincs, amikor valaki kifejezetten az A vitamin-hiány miatt vakult volna meg 🙈 Így ez a veszély nem fenyeget minket még a borzalmasan tápanyagszegény nyugati, gyorsételeken alapuló étrend mellett sem. Azt pedig végképp nem mondta senki, hogy a szükséges mennyiségen FELÜL bevitt A vitaminnak bármilyen hozzáadott értéke lenne a látás szempontjából!

4.   Sokszor a táplálékkiegészítőket forgalmazó cégek önmaguk végzik és vezetik a kutatásokat és a kísérleteket vagy ők bérelnek fel egy kutatócéget arra, hogy „kreáljanak” egy olyan kutatási eredményt, ami az adott hatóanyag vagy termék hatásosságát bizonyítja. (Ez pont olyan, mint amikor a szója káros hatásait bizonyító kutatásokat tej- és húsipari vállalok szponzorálják. No comment…) 👩‍🔬Mindenféle összeesküvéselmélet nélkül valahogy így nézhet ki ez a beszélgetés: „Hello kétségbeesett kutatási cég! Ha ki szeretnétek fizetni a számláitokat, akkor mit szólnátok, ha csinálnátok nekünk egy olyan kutatást, amiben bebizonyítjátok, hogy mennyire fantasztikusszupercsoda a termékünk? Ha nem, akkor szívesen keresünk egy másik elkeseredett kutatási céget!” 🤷‍♀️ BÁRMIRŐL lehet kutatást csinálni és úgy manipulálni, hogy egy adott eredmény jöjjön ki végül. Ha nem, akkor az az eredmény megy a kukába és próbálják újra 🗑 Csak jól kell megválasztani a kontrollcsoportot, a placebot, a körülményeket…

Mit tehetsz?

  • Nézz utána vagy kérdezz meg egy szakembert! 👩‍🏫
  • Mit nézz, ha kutatásokat elemzel? 👉Embereken végezték-e? In vitro vagy in vivo? Ki végezte és ki szponzorálta a kutatást? Statisztikailag szignifikáns az eredmény? Kik voltak az alanyok? Mi volt a különbség a kísérleti- és a kontrollcsoport között? És ezeken kívül is rengeteg más szempont lehet a téma függvényében… 📑

Szerintem a tudományos kutatások elemzése hozzátartozik (hozzátartozna) a táplálkozási tanácsadók munkájához, de ezt egyik alapozó képzésen sem tanítják 🙉 Nekem ebben sokat segített, hogy a közgazdász végzettségem miatt rengeteg statisztikát tanulmányoztam és már ott is találkoztam kutatási eredményekkel, tudományos szövegekkel, angol nyelven is 🇬🇧 Másrészt a „Dietary Supplement Advisor”, vagyis táplálékkiegészítési tanácsadó végzettségem, amit angol nyelven végeztem el egy nemzetközileg akkreditált képzési rendszerben, szintén hozzásegített ahhoz, hogy megértsem és átlássam, hogy mi folyik a táplálékkiegészítő business-ben, ahol az emberek egészsége helyett inkább a marketingfogásokon van a hangsúly 💊 Szeretném, ha legalább az én követőim valamennyire tisztában lennének ezzel és így is hozzá tudnék járulni a céljaik könnyebb, gyorsabb és vakvágányoktól mentes eléréséhez!

fb-img-1551380115675

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás,
aminek személyre szabott táplálékkiegészítő ajánlás is része:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.