Magnéziumhiány

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Magnéziumhiány

A magnéziumhiány tünetei 2

💊 A magnéziumhiányról általában mindenkinek csak az izomgörcsök vagy az idegesség jut eszébe. Pedig több, mint 300 biokémiai reakcióhoz szükséges a testben! 🧪

🤷🏻‍♀‍ Mikor fordulhat elő magnéziumhiány?

◾️ Ha nem szedsz magnéziumot: Szinte soha nincs elég a multikban (fizikailag nem fér el) és az ételekből sajnos csak a bevitt mennyiség 30-40%-a tud felszívódni és hasznosulni. Külön kiegészítés nélkül csak akkor vihető be elég magnézium az étrendből, ha NAPI szinten fogyasztasz említésre méltó mennyiségű vadhúst vagy tenger gyümölcseit. Valljuk be, hogy az európai átlagra ez nem jellemző.

◾️ Ha nem megfelelő formában szedsz magnéziumot: Volt erről cikkem nem rég ( ide kattintva tudod elolvasni ), amiből az is kiderül, hogy mely magnéziumfajták nem hasznosulnak. Ilyen többek között a magnézium-oxid is, pedig sajnos a magnézium kiegészítők jelentős részébe pont azt pakolják (mert olcsó…). Ennyi erővel dobhatnád a kukába is ahelyett, hogy beszeded.

◾️ Ha nem megfelelő mennyiséget szedsz: A termékeken az ELEMI magnéziummennyiséget kell nézni, nem az adott magnéziumforma teljes mennyiségét. Pl. 800mg magnézium-biszglicinátnak „csak” 100mg az elemi magnéziumtartalm (ez jó aránynak számít, de tisztában kell lenni vele).

◾️ Ha kalcium-magnézium kombóban szeded a magnéziumot: A kalcium így gátolja a magnézium hasznosulását (ahogy minden más ásványi anyagért is).

◾️ Ha cukros dolgokat fogyasztasz: A cukor hatására kiürítik a magnéziumot a vesék.

◾️ Ha szénsavas üdítőket fogyasztasz: A szénsavas üdítőkben lévő foszforsav a szervezetből kalciumot, magnéziumot és cinket „rabol el”. Az ital elfogyasztását követően már egy órával mérhető ezeknek az ásványi anyagoknak az alacsonyabb szintje.

◾️ Ha hormonális fogamzásgátlót használsz: A tabi/spriál többek között a magnézium felszívódását és hasznosulását is akadályozza, így extra bevitel szükséges.

◾️ Várandósság, szoptatás, cöliákia, krónikus emésztőrendszeri betegségek, dohányzás, rendszeres alkoholfogyasztás, nehéz fizikai munka, intenzív sport, stressz, idős kor: Ezek szintén jelentősen megnövelik a magnéziumszükséglet.

❄️ Az őszi-téli-tavaszi időszakban mégfontosabb a magnéziumbevitel, mert szükséges a D-vitamin hasznosulásához! Hiába szeded a D-vitamint, ha mellette magnéziumhiány áll fent…

Az általam ajánlott táplálékkiegészítőket megtalálod a folyamatosan frissülő „Alapanyag- és termékajánló” adatbázisomban a Kinga Receptjei oldalon:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.