Magas tesztoszteronszint

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Magas tesztoszteronszint

👆 Ez az infografika nőkre vonatkozik 🙃 A tesztoszteront, habár „férfihormon„-nak is szokták nevezni, de nőkben is természetesen jelen van, ami egészen addig normális, amíg nincs belőle túl sok! 📈

💁🏻‍♀️ A fenti ábrán látható tünetek külön-külön más kondíciók jelei is lehetnek, de (szinte) az összes fennállása esetén már erős a magas tesztoszteronszint gyanúja.

◾️ Férfias típusú hajhullás: Főleg a fejtetőn és a homlok vonalában. Fontos, hogy az étrend és a táplálékkiegészítő-protokoll alapján kizárjuk a tápanyaghiány fennállásának a lehetőségét, ami szintén lehet a hajhullás oka. A hormonális hajhullást azonban nem fogja megoldani semmilyen hajvitamin szedése!
◾️ Terméketlenség, szabálytalan (vagy hiányzó) ciklus: A magas tesztoszteron szint miatt nem megy végbe normál tüszőérés-és repedés.
◾️ Pattanások, akné, túlzott faggyútermelés
◾️ Indokolatlan hízás: Ha látszólag nem változott se az étrended, se az aktivitásod, a súlyod mégis felfele indul. Ebben az esetben a súlygyarapodás elsősorban a hastájékot érinti.
◾️ Túlzott szőrnövekedés: Testen és arcon.
◾️ Gyakori hangulatingadozás, szorongás vagy akár depresszió

👩🏻‍⚕️ A magas tesztoszteronszint gyakran jár együtt IR-rel, illetve PCOS-sel, így a tünetek fennállása esetén ajánlott ezeket is kivizsgáltatni. Ennek az az oka, hogy a vérben lévő magas inzulinszint stimulálja a petefészek tesztoszterontermelését.

🤷🏻‍♀️ A magas tesztoszteronszint pajzsmirigy alulműködéssel is együtt járhat, hiszen ha a pajzsmirigy nem termel elég hormont, akkor az SHBG (szexuál hormon kötő fehérje) szintje is lecsökken, ami így nem tudja megkötni a felesleges nemi hormonokat.

🙉 Az okoknál a magas stressz-szint említése sem elhanyagolható, ami szintén hozzájárul ezekhez a hormonális egyensúlytalanságokhoz.

🤔 Hogyan mehetsz biztosra, ha magas tesztoszteronszintre gyanakszol? Célzott laborvizsgálattal (vagy a dokid ad beutalót vagy elmész magánba, pl. Synlab) 🧪

Milyen táplálkozás- és életmódbeli változtatások segíthetnek, ha fennáll a magas tesztoszteronszint? Nos, ez talán egy következő poszt témája lesz, illetve a személyre szabott tanácsadások keretén belül foglalkozom ilyen jellegű, hormonális egyensúlytalanságokkal részletesebben:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.