Lehetséges, hogy a beleid tartanak ébren éjszaka?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Lehetséges, hogy a beleid tartanak ébren éjszaka?

Az alvás zavarainak negatív hatása az emésztésre és az emésztőrendszeri betegségekre már bizonyított. Több tanulmány igazolja, hogy a (minőségi vagy mennyiségi) alvásmegvonás hatására az étvágy megváltozik, drasztikusan nő az elhízás kockázata és közvetve az inzulin intolerancia is fokozódik, ami hozzájárul az inzulinrezisztencia, vagy rosszabb esetben a cukorbetegség kialakulásához.

A kérdés, hogy fordítva is áll-e az összefüggés: Vajon az emésztés rendellenessége zavarja az alvás minőségét?

Az alvás során szervezetünk regenerálódik. A regeneráció kiterjed a szimpatikus és a vegetatív funkciókra egyaránt. Az alvás során mindkét funkció teljesül a különböző alvási állapotok – a mélyalvás, a felszínes alvás és az álmodás – során. Amennyiben az alvást bármilyen stressz korlátozza, azaz nem tudunk elaludni, vagy gyakran felébredünk, esetleg rosszul alszunk, a regeneráció korlátozottan, vagy egyáltalán nem valósul meg. Ez hosszú távon a szervezet kimerüléséhez, sérülésekhez és a krónikus betegségek kialakulásához vezet. (A gyakori éjszakai megébredés általában szintén a HPA-tengely zavarával, vagyis a stresszel van összefüggésben!)

Nézzük meg milyen folyamatok veszélyeztetik alvásunkat!

későn elfogyasztott ételek emésztése a beleket terhelik, ezért a bélrendszer nem tud pihenni, a regeneráció meg sem tud indulni. Az alvás során a bélrendszer működése csökken, az emésztés szinte leáll. Ha ilyenkor a gyomor és a belek a késői étkezés miatt telítettek, a tartalmuk pang. Ilyen pangás során a táplálék nem emésztődik, a beleket fizikailag irritálhatja, a keletkező bomlástermékek puffadást, gázképződést, diszkomfortot okozva zavarhatják meg éjszakai nyugalmunkat.

Akkor ez azt jelenti, hogy jogos az „este 6 után nem szabad enni” tanács?

NEM! Teljesen mást jelent a „késői étkezés” fogalma annak, aki este 8-kor alszik, mint annak, aki hajnali 3-ig ébren van. Ideális esetben a napirendet és az étkezések időpontját a napfelkelte és a napnyugta közé kellene időzíteni, de a modern körülmények között ezt nehéz megoldani, így érdemes mindenkinek a felkeléséhez és a lefekvéséhez igazítani az étkezéseit. Ha azt szeretnéd, hogy alvás közben már ne legyen emésztetlen táplálék a gyomorban, akkor érdemes a vacsorát lefekvés előtt kb. 3 órával elfogyasztani és utána már semmit sem enni! Ez attól is függ, hogy mennyire nehezen emészthető az étel, amit vacsorázol. Ehhez viszont szükséges egy fix bioritmus, amikor minden nap (beleértve a hétköznapokat és a hétvégéket is) közel azonos időben kelünk fel és fekszünk le aludni. Ez azt jelenti, hogy az egyes napok felkelési és lefekvési időpontja ne térjen el egymástól 90 percnél többel, de ideálisan 45 percnél többel!

A késői étkezés másik kedvezőtlen hatása, hogy naplemente után (éjszaka) a szervezetünk inzulinérzékenysége romlik, az elfogyasztott tápanyagok raktározása a zsírraktárak telítése irányába tolódik, ezért az elfogyasztott, egyszerű szénhidrátok (a késői nasik és desszertek) ilyenkor különösen rossz hatással vannak. A raktározási folyamatok során májunk dolgozik, a cukrokból zsírt készít, regenerációja pedig a nyugalmi fázis elmaradása miatt hátrányba kerül. A máj regenerációjának hiánya a máj elzsírosodását vagy koleszterinproblémákat vonhat maga után.

stressz során termelődő hormonok (pl. kortizol) a vérnyomást emelik, a belek működését, az emésztést és a tápanyagok felszívódását csökkentik, ezért az esti nyugalom megzavarásával nemcsak az elalvást nehezítik, hanem hatásukra a regenerációhoz szükséges tápanyagokat, építő elemeket sem tudjuk biztosítani szervezetünk számára.

Mi a megoldás?

Colorado-i Egyetem egyik tanulmánya szerint a prebiotikumok (a bélbaktériumokat tápláló, segítő tápanyagok) bevitele mind a REM, mind a NonREM fázis alvásminőségét jelentősen javítja.

jótékony hatású baktériumok ősidők óta természetes lakóink és társaink. Bélflóránk segít az ételek hasznosulásában, jótékony baktériumai lebontják az élelmi anyagokat, segítik a tápanyagok felszívódását és cserébe hasznos anyagcsere-termékeik kiegyensúlyozottá és megfelelően táplálttá tesznek bennünket. Jótékony hatásuk révén kevesebb étel is biztosítja a megfelelő tápláltságot, ezért beleinket nem terheljük feleslegesen. Az emésztés egyensúlya a természetes napi ritmus (bioritmus) betartásában is segít minket. A bélflóra lakói például a szerotonin nevű boldogsághormont is képesek jelentős mennyiségben előállítani, mely hatására jóllakottnak és elégedettnek érezzük magunkat.

Agyunk a szerotoninból készíti a melatonin nevű hormont, amely biztosítja, hogy este kellemesen elálmosodjunk, és a szervezetünk regenerációja megkezdődjön. A természetes cirkadián ritmusnak köszönhetően alvásunk minősége is helyreáll, ezért az éjszakai nyugalom során regenerálódunk. A kiegyensúlyozott emésztés miatt szervezetünk regenerációjához a megfelelő építőanyagok is rendelkezésre állnak, tehát van miből újraépíteni, restaurálni sejtjeinket, szerveinket.

Herbaferm természetes módon állítja helyre bélflóránkat, valamint ezt egy lépéssel megtoldják a benne lévő gyógynövények hatóanyagai, melyek a szervezetben zajló – civilizációs ártalmak által okozott – káros folyamatokat képesek kontrollálni. A Herbaferm cseppek rendszeres fogyasztása elősegíti a jó és pihentető alvást, a szervezet regenerációját. 

Herbaferm cseppek (fermentált, pre- és probiotikus hatású gyógynövény komplex): https://herbaferm.hu/?create_account=1&ref=cf6230e8398981377bd132e5b2d76b10  Ajánlói kód, amit regisztrációnál kell megadni: 724

724 kód használatával való rendelés esetén az info@perjeskinga.com címen kérhetsz tőlem (ingyenesen) személyre szabható adagolási útmutatót, aminek segítségével ki tudod maxolni a cseppek jótékony hatásait!

Az előbbiek alapján kijelenthető, hogy a lefekvés előtti utolsó étkezéssel elfogyasztott alacsony glikémiás indexű és alacsony glikémiás terheléssel rendelkező ételek, valamint a természetes módon fermentált ételek, továbbá a pre- és probiotikus hatású ételek/italok fogyasztása segítik a pihentető alvást. A késői nassolás, chipszek, édességek pedig kedvezőtlen hatással vannak éjszakai pihenésünkre, így ezeket érdemes elkerülni. A nap utolsó étkezését napnyugta előtt fejezzük be, ideális esetben kb. 3 órával a tervezett lefekvés ideje előtt, ha a napirendünk ezt engedi!

Az alvás minőségének javításához és a stresszmenedzsmenthez az alvásról szóló, 70 oldalas e-bookomban találsz gyakorlati tanácsokat és rendhagyó trükköket:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.