Légszennyezettség

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Légszennyezettség

A strukturált be- és kilégzések és légzőgyakorlatok terápiás hatásúak lehetnek: jót tesznek az idegrendszernek, a vérnyomásnak és a mentális egészségnek is.

​A légzés általánosságban is jótékony, hiszen esszenciális oxigénnel látja el a testet. A nagyvárosokban azonban a nélkülözhetetlen oxigén mellett jelentős mennyiségű szennyezőanyag is a szervezetbe jut.

Mi az a szmog?

A szmog akkor keletkezik, amikor a nitrogén oxidjait és egyéb illékony szerves vegyületeket (például kipufogógázokat) napfény éri. Emellett a káros mikrorészecskék is veszélyt jelentenek az egészségre. Ezek apró, akár 0,1 mikromiliméter átmérőjű koromdarabok, amik könnyen bejutnak a légzéssel a tüdőbe vagy akár a vérkeringésbe is, ezzel komoly károkat okozva.

Mit tesz a légszennyezettség a testeddel?

 • Mit tesz az agyaddal? Növelheti az autizmus és a demencia kockázatát, közte az Alzheimer-kórét is.
 • Mit tesz a tüdőddel? Szoros kapcsolat mutatható ki a szmog és az asztma kialakulása között, gyengítheti az állóképességet és tüdőrákot okozhat.
 • Mit tesz a szíveddel? A mikroszemcsék belélegzése kalciumlerakódásokat okozhat az érfalakon, így növelheti a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.
 • Mit tesz a hasnyálmirigyeddel? A kutatások szerint csak az USA-ban 150.000 diabétesz kialakulásért volt felelős a légszennyezettség a 2016-os évben.

Mit tehetsz ellene?

 • Nem azt mondom, hogy feltétlenül költözz azonnal vidékre, bár tény, hogy ott jobb a levegő minősége, így akár az is egy opció lehet.
 • A csúcsforgalomban ne indulj futni vagy biciklizni! Ha mégis elkerülhetetlen, akkor a főutaktól távolabb lévő kisebb utcákat válaszd. Ez akár 60%-kal csökkentheti a légszennyezettségnek való kitettséget.
 • Még jobb, ha beszerzel légszűrő maszkot!
 • Sütés közben kapcsold be a páraelszívót, mert sütés-főzés közben is keletkezhetnek káros mikroszemcsék a levegőben.
 • Porszívózás helyett inkább a söprés-felmosás kombót válaszd, amitől nem csak tisztább lesz a lakás, de a levegő is tisztább marad.
 • Rendszeresen cseréld a klímád szűrőjét otthon is és az autódban is.
 • Ha van lehetőséged, akkor szerezz be egy légszűrő készüléket otthonra!
 • Az irodában ne a nyomtató vagy a fénymásoló mellett ülj, hanem néhány méterrel arrébb.
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.