Laktózérzékenység? Lehet megoldás!

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Laktózérzékenység? Lehet megoldás!

laktózintolerancia (más néven tejcukorérzékenység) egy specifikus, laktóztartalmú élelmiszerek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes. A laktózérzékenység oka az elégtelen vagy hiányos tejcukorbontó enzim (laktáz enzim) termelése.

​Enzim hiányában a tejcukor emésztetlenül halad át a vékonybélen és jut át a vastagbélbe, ahol baktériumok kezdik bontani, melynek következtében felfúvódás, puffadás, hasi görcsök, szelek fokozott távozása, hasmenés jelentkezik. A baktérium bontás közben felszabaduló gáz képződésén alapul a laktóz intolerancia kimutatására szolgáló H2 kilégzési teszt. A laktóz intolerancia önvizsgálata kerülendő, mivel a lisztérzékenység és egyéb intoleranciák is járhatnak hasonló tünetekkel, ezért csak szakorvosi vizsgálattal dönthető el, hogy mi okozza a panaszokat! Fontos az is, hogy a tejcukor érzékenység nem azonos a tej-érzékenységgel, tejfehérje-érzékenységgel!

Mi tartalmaz laktózt?

Nem csak a tejtermékek, hanem akár egyes húskészítmények, felvágottak, májkrémek, kész- és félkész ételek is.

Hogyan alakul ki?

Az újszülöttek alapvető tápláléka az anyatej, mely sokféle rövidláncú szénhidrátot tartalmaz. Ezek a különleges cukrok segítenek az élet korai szakaszában egy igen homogén bélflóra kialakításában, mely nagy hatékonysággal bontja le az anyatej hasznos összetevőit, a kicsik optimális fejlődéséhez. Ezek a ritka és különleges „anyatej cukrok” emésztésére szakosodott bélbaktériumok nem engedik a káros mikroszervezetek elszaporodását, ezáltal védik a gyermek emésztését, egészségét az anyatejes táplálás alatt.

Ahogy a gyermek étrendje fokozatosan megváltozik, a tej részaránya is fokozatosan csökken, ezzel párhuzamosan a tej alkotórészeinek lebontásáért felelős baktériumok és enzimek (pl. laktáz enzim) is csökkennek, ezért a tej emésztése később már megterhelő lesz szervezetünknek. Az ország lakosságának 2/3-a valamilyen szinten laktózérzékennyé válik/vált felnőttkorára!

A mi klímánkon, a Közép-Európai étrendnek anno fontos eleme volt a tej, de az utóbbi időben a tejcukor érzékenység igen elterjedt. Mindenki ismer a közvetlen környezetében jónéhány olyan embert, akinek a tej emésztése jelentős kellemetlenségeket okoz.

Laktózérzékenység

tejcukor (vagyis a laktóz) egy galaktóz és egy glükóz molekulából álló cukor, mely csak alkotórészeire bontva szívódik fel a vékonybélben.

A laktóz lebontásáért felelős laktáz enzim hiánya vagy gátlása azt eredményezi, hogy a tejcukor nem szívódik fel a vékonybélben, hanem a vastagbélbe kerül, ahol jelentős gázfejlődéssel kísérten irritációt okoz. Ez a kellemetlenség a hasi görcsöktől a puffadáson át a hányingerig, émelygésig, a bőrpanaszok, bűzös szelek és hasmenés, szorulás változatos tüneteit produkálja.

A laktáz enzim akkor áll le, amikor a környezetében sok késztermék van, tehát a gátlását a végtermékek – esetünkben a glükóz – vagyis a szőlőcukor végzi. Tehát a bélnyálban lévő tejcukor bontó enzim nem működik akkor, ha a táplálék sok glükózt tartalmaz.

És pont erről híres a mi „fejlett étrendünk”!

Ezt már csak fokozza az, hogy a szinte csíramentes, enzimszegény ivóvizünk és táplálékaink nem stimulálják a bélnyál termelését, melynek természetes része a laktózbontó enzim.

A két hatás, a táplálékok magas glükóz tartalma és a steril ételek miatt csökkentett bélnyáltermelés együttesen vezet a laktóz érzékenységhez. Ez a folyamat megállítható, sőt visszafordítható! Elsősorban a hozzáadott cukrot tartalmazó ételektől való tartózkodás és a nyers (lehetőség szerint saját termelésű és/vagy bio) zöldségek és gyümölcsök, továbbá a természetes fermentációval készített ételek fogyasztásával védekezhetünk. A pre- és probiotikumokról ide kattintva olvashatsz!

Jó pár Herbaferm fogyasztó számolt be arról, hogy a Herbaferm cseppek fogyasztását követően a tejtermékek kevésbé, vagy egyáltalán nem okoznak már emésztési panaszokat. Az egészséges szervezetben a tejcukor a vékonybélben a bélnyál laktázenzimjének segítségével könnyen lebomlik és felszívódik. 

Herbaferm cseppek mikróbái és a gyógynövényei segítik a bélnyál termelést, ezzel a laktáz enzim ellátást is. A tünetek csökkentéséhez az is hozzájárul, hogy a cseppek segítik a vastagbél bélflórájának sokszínűségét, ezáltal a kedvezőtlen erjedési folyamatok sem jelentkeznek a korábbi intenzitással.

Herbaferm az egyetlen olyan ÉLŐ, nem tartósított, nem kapszulázott termék Magyarországon, ami egyszerre pro- és prebiotikus hatású, 100%-ig természetes, növényi, allergénmentes, cukormentes, nem alkohol bázisú. Minden étrendkiegészítővel kompatibilis. A Herbaferm, ami attól „herba”, hogy gyógynövényekből áll, és attól „ferm”, hogy ezeket fermentált állapotban tartalmazza. Itt tudsz róla bővebben olvasni: www.perjeskinga.com/herbaferm

A termék beszerzéséhez regisztrálj a www.herbaferm.hu oldalon, és a regisztrációs űrlap kitöltésénél 724 „különleges kódot” add meg. A 724-es kód használatával való rendelés esetén az info@perjeskinga.com címen adok (ingyenes) személyre szabható adagolási útmutatót a cseppekhez, hogy ki tudd maxolni a jótékony hatásait!

Herbaferm cseppek hatása azért egyedülálló, mert nemcsak kezel, hanem helyrehoz, azaz megnyugtatja a szervezetet, az egészséges emésztés helyreállításával pedig beindítja a regenerációs folyamatokat. Tehát nem a szervezet helyett, hanem a szervezetért dolgozik, hogy az tehesse a dolgát. Így valósulhat meg a mikrobiom regenerációja.

A mikrobiom fontosságáról és regenerácójáról az alábbi két cikkben tudsz MÉG bővebben olvasni:

Egyéni paraméterek alapján tervezett életmód és táplálkozási tanácsadás  az egészségügyi panaszaidhoz és intoleranciáidhoz igazítva:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.