Környezetvédelmi szempontok az étrend kialakításakor

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Környezetvédelmi szempontok az étrend kialakításakor

Perjes Kinga l Cikkek l Környezetvédelmi szempontok az étrend kialakításakor

A mai világban már nem elég csak arra figyelni, hogy az étrendünk egészséges legyen, hanem a környezetünk érdekében a fenntarthatóságra is figyelni kellene! De ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani.

​A legtöbb embernek nincs lehetősége arra, hogy a saját kiskertjében termessze a zöldségeket, saját szántóföldjén a gabonákat, a gyümölcsösfáin a gyümölcsöket és a farmján nevelgesse az állatkákat. És nem is ez a cél!

A cél az, hogy tisztában legyünk vele, hogy mik azok az apró szempontok, amivel egyszerre teszünk az egészségünkért és a bolygónkért is!

1. Teljes értékű, minél kevésbé feldolgozott ételek: Az alapanyagok feldolgozása energiát és munkaerőt igényel, így a feldolgozottság minél alacsonyabb foka sokat nyom a latba. A NOVA ételcsoportok alapján a cél nem a feldolgozott ételek kerülése, hanem az ultrafeldolgozottaké! A „feldolgozott” kategória csak annyit jelent, hogy megőrlik neked a lisztet, pasztőrizálják a tejtermékeket vagy becsomagolják az egyes alapanyagokat.

2. Helyi alapanyagok: A közelben (ideális esetben az országon belül) termesztett, tenyésztett vagy előállított ételek vásárlásával csökkenthető a szállítás negatív környezeti hatása, ráadásul biztosítható a helyi termelők támogatása.

3. Szezonális alapanyagok: Szezonon kívül termelni sokkal több erőforrást igényel.

4. Növényi-alapú étrend: Nem támogatom a 100% vegán étrendet, de az biztos, hogy minden szempontból is ideális, ha az étrend legalább 2/3-át növényi ételek teszik ki!

5. Ételhulladékok csökkentése: Menütervezéssel, tudatos vásárlással, „maradékmentő” receptekkel és esetleg komposztálással töredékére csökkenthető az ételhulladék mennyisége!

6. Fenntartható élelmiszeripari módszerek támogatása: Ezek közé tartozik a biogazdálkodást és a GMO-mentes gazdálkodást folytató, valamint a környezetbarát elveket valló vállalatok termékeinek előnyben részesítése.

A fenntartható, környezetbarát étrend mindenki számára máshogy fog kinézni, hiszen az egyéni egészségügyi paramétereit, az ízlését, a kultúráját, az alakformálással kapcsolatos céljait és az anyagi erőforrásait nem lehet és nem is szabad figyelmen kívül hagyni a számára ideális táplálkozási irányelvek meghatározásakor.
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.