Kolin

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Kolin

kolin egy vízben oldódó szerves vegyület, mely az emberi szervezetben többféle szerepet is játszik. Egy vitamin-szerű tápanyag. Azért nem vitamin, mert bár a szükséges mennyiség biztosításához a táplálékkal is be kell vinni, de a testünk képes maga is előállítani.

Bevitelével jelentős egészségügyi pozitívumok érhetők el, hiánya pedig olyan problémákat okozhat, mint az izom- vagy májkárosodás, zsírmáj vagy várandós nők esetén akár velőcső záródási és egyéb fejlődési rendellenességek a magzatban. Márpedig manapság sajnos a legtöbb nő kolinhiányos…

A sejtmembránok alkotóelemeként, a zsírsavak szállításában, valamint az idegsejt és izmok közötti ingerületátvitelben játszik fontos szerepet. Elsősorban az agyműködés felpörgetésére szokták használni, mert az agyban acetilkolinná alakul, ami egy neurotranszmitter, vagyis egy ingerületátvivő anyag, így az információk gyorsabban képesek áramlani. Ennek köszönhetően javul a memória, a koncentráció és általánosságban a szellemi teljesítmény.

kolin másik fő előnye a máj egészségének a védelme, mert lipotróp anyag lévén megakadályozza a zsírok lerakódását a májban és az epehólyagban és képes csökkenteni is a májban már felhalmozott felesleges zsírsavakat. Ezeket felszabadítva energiává alakítja át azokat, ezzel is hozzájárulva a zsírégetéshez. A kolin segít ellátni a máj méregtelenítő feladatát, erős megterhelés esetén (alkohol, drog) valamelyest csökkenti a negatív következményeket éserős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Kolinnal nagyban csökkenthető az epekövek kialakulásának valószínűsége.

B vitaminokkal (vagy ezeket tartalmazó multivitaminnal) együtt szedve hatásos segítség lehet gyomorégés ellen, hozzájárulva ezzel az optimális emésztéshez.

Várandósság alatt kifejezetten ajánlott a kolinban gazdag étrend, mert a kolin jót tesz a baba fejlődésének és a várható kognitív képességeinek. Leegyszerűsítve: A kolint szedő nők kisbabái okosabbak lesznek. Egy tanulmányban megállapították, hogy ha a várandós kismamák a harmadik trimeszter 12 hete alatt végig szedtek kolin táplálék kiegészítőt, akkor ez a protokoll sikeresen csökkentette a születendő gyermek későbbi kortizolszintjét, vagyis a gyermekek még felnőtt korukban is kevésbé voltak stresszesek, jobb idegrendszerrel rendelkeztek. Várandósság alatt a kolin segít a foláthiány megelőzésében is, ezáltal 1700%-kal(!!) mérsékelve az idegcsőrendelenességek kockázatát.

Miben van kolin?

Természetes formában főként a májban és a tojássárgájában fordul elő. Kisebb mennyiségben megtalálható még a szójababban, a csirkében, a vörös húsokban és a halakban is. 

Egyes ételek kolintartalma
(A mennyiségek itt kivételesen az elkészített ételre vonatkoznak, nem nyersen mérve)

A napi ajánlott bevitel (NIH USA):

ke-pernyo-foto-2020-06-07-11-35-56_orig

Az EFSA szerint pedig felnőttek számára 400mg az ajánlott bevitel.

Ebből látszik, hogy szinte mindenkinek kiegészítésre szorulna az étrendje. A vegánok és a lakto-vegetáriánusok számára pedig szinte lehetetlen a megfelelő kolinbevitel megoldása mindennapos szinten.

​De nem lenne ideális kizárólag táplálékkiegészítőre hagyatkozni, így a máj és tojás rendszeres fogyasztása erősen ajánlott! Legalább kétnaponta (egész) tojás ÉS heti 1-2 adag májfogyasztás lenne az ideális!

A táplálékkiegészítő formában történő kolinpótlást érdemes 50-100mg-os dózissal kezdeni, majd szükség szerint emelni a megfelelő szintig. Mindenképpen ajánlott a fokozatosság, mert egy bizonyos határ felett, egyéni tolerancia alapján előfordulhat fejfájás mellékhatásként.

fizikai aktivitás nem befolyásolja a kolinszükségletet.

Én ezeket a termékeket ajánlom attól függően, hogy melyik formában kényelmesebb számodra a pótlása:

Érdekességek:

  • Néhány ember halszagot tapasztal a bőrén a kolin szedése alatt (pont, mint az l-karnitin esetén), de megfelelő B2 vitaminpótlással ez elkerülhető. B2 vitamin minden normális multiban van, így nem kell külön szedni. Ha valaki nem szed multit, akkor szedjen!
  • A kolinra komolyabban először 1935-ben figyeltek fel, egy patkányokon végzett kísérlet eredménye után, melyben megvonták a kolint az állatoktól, amelynek következtében májuk elzsírosodott (nem alkoholos eredetű zsírmáj).
  • GAL kolin kalkulátor: https://kolin.gal.hu
Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.