Koffeinlebontás

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Koffeinlebontás

👩🏻‍🔬 Amióta 2021-ben kíváncsiságból megcsináltattam a genetikai koffeinlebontás tesztet, és kijött, hogy gyors koffeinbontó vagyok, azóta már csak a szoptatás miatt fogom vissza a koffeinbevitelemet és maradok napi 1 (max. 2) kávénál, hiszen így nekem akár több is beleférne 😮 Sőt, még jótékony is lenne! 🙌

🤔 Mit jelent ez? Genetikailag két csoportba lehet osztani az embereket: lassú és gyors koffeinlebontók. Ez egy egyszerű laborvizsgálattal kideríthető (pl. a Synlabnál 13.000Ft) 🩸 A koffein metabolizmusát a máj által termelt CYP1A2 citokróm fehérje végzi 🧬 A gyors lebontók szervezete akár 3-4 óra alatt lebont egy kávényi koffeint, míg a lassú lebontóknak ez akár 8-10 óra is lehet ⏳

☕️ Ha nem tudod, hogy hova tartozol, akkor célszerű úgy időzíteni a koffeinbevitelt, mintha lassú lebontó lennél (vagyis a tervezett elalvás előtti kb. 8 órában nem fogyasztani), illetve a mennyiséget is aszerint belőni (napi max. 1 kávé vagy annak megfelelő koffein)! 😕

🍫 A koffein a kávé fő hatóanyaga, de megtalálható a kakaóban, a csokoládéban, bizonyos teákban, egyes üdítőkben, energiaitalokban, illetve számos vény nélkül kapható gyógyszerben is.

✅ Gyors koffeinbontók esetén napi 2-300mg koffein csökkenti a szívinfarktus kockázatát, és még nagyobb mennyiségű koffeinbevitel sem növeli azt. A gyors lebontók profitálhatnak a kávé enyhe étvágycsökkentő hatásából és edzés előtt fogyasztva az erőszintnövelő hatásából is. A lakossági 46%-a tartozik ebbe a csoportba.

🙈 Lassú lebontók esetén viszont napi 2-300mg koffein 36%-kal, ennél több pedig akár 64%-kal növeli a szívinfarktus kockázatát. Esetükben nem hat étvágycsökkentőként a kávé, nem tudnak „pre-workout”-ként profitálni belőle és náluk az IR és a magas vérnyomás kialakulásának esélyét is növeli a kávézás. A lassú lebontó, koffeint fogyasztó nők fogamzóképessége gyengébb és várandósság alatt esetükben valamivel nagyobb a vetélés kockázata is. A lakosság 54%-a tartozik ebbe a csoportba.

Azonban nem csak a genotipus határozza meg az ajánlott koffeinbevitelt!

​👩🏻‍🏫 Koffeinre is előfordulhat érzékenység, illetve számos egészségügyi kondíció vagy szedett gyógyszer mellett érdemes csökkenteni vagy teljesen elhagyni!

🤓 Te tudod a koffeinbontó genotípusotodat? Kedvet kaptál hozzá, hogy kiderítsd? 🧪

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.