Kávé pro és kontra

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Kávé pro és kontra

🙄 Sokszor megkapom, hogy „kávé ellenes” vagyok, amikor valakit megpróbálok lebeszélni a kávéról bizonyos kondíciók mellett vagy legalábbis jelentősen csökkentett koffeinbevitelt javasolni 📉 Én is szoktam napi 1 kávét inni – habár nem minden nap ☕️ Szerintem a kávézásnak nem az lenne a lényege, hogy rutinszerűen (vagy akár függőségből) minden egyes nap részét képezze – mert különben „összedől a világ” 🤯 – hanem az, hogy akkor használd, amikor valóban szükséged van rá! 👆

➡️ Tehát rituálé-szerű FOGYASZTÁS helyett a szükség-alapú HASZNÁLATÁT javaslom: például szuper a keményebb edzések előtt 💪  És semmiképpen sem szabadna az alvás hiányát kompenzálni vele, mert az egy elég durva hormonális ördögikörbe vihet bele 🙈

👩🏻‍🏫 Milyen esetekben javaslom a (koffeines) kávé elhagyását vagy csökkentését?

◾️ Babaprojekt, várandósság, szoptatás
◾️ Pajzsmirigy problémák
◾️ Krónikus stressz, túl magas vagy túl alacsony kortizolszint, szorongás, depresszió
◾️ Fennálló alvásproblémák
◾️ Csontritkulás
◾️ Vashiány
◾️ Reflux vagy egyéb krónikus emésztőrendszeri problémák (pl. IBS, IBD)
◾️ Bármilyen jellegű ciklusprobléma vagy tisztázatlan eredetű hormonális probléma
◾️ Krónikus magas vérnyomás
◾️ Krónikus hasmenés esetén
◾️ Bizonyos gyógyszerek szedése esetén (pl. egyes antibiotikumok, véralvadásgátlók, antidepresszánsok vagy ösztrogén tartalmú fogamzásgátlók; így mindig csekkold a betegtájékoztatót!)

🍵 Alternatívák, amik vagy ízükben vagy állagukban vagy élénkítő hatásukban helyettesíthetik a koffeines kávét:

◾️ Ha koffein/stimuláns elhagyása a cél: koffeinmentes kávé, koffeinmentes fekete/zöld tea, rooibos (vörös) tea, gyógynövényteák (pl. menta tea), forró tej/növényi tej (fahéjjal, chai fűszerekkel, kurkumával, stb.)
◾️ Ha a koffein/stimuláns csökkentése a cél: hosszan áztatott zöld/fehér tea, gyenge matcha latte, házi kakaó, házi forró csoki
◾️ Ha a tannin a gond: gyógynövényteák, ginseng tea, forró tej/növényi tej (fahéjjal, chai fűszerekkel, kurkumával, stb.)
◾️ Szintén élénkítő hatású lehet: citromos víz egy csipet himalája sóval

(A cikória kávét én kevésbé ajánlom, mert szinte mindig van benne hozzáadott árpa/maláta, ami az egyik leggyakoribb allergén Európában; sokszor hozzáadott cukor is; valamint a cikória inulintartalma miatt – ami egy nem szelektív prebiotikus rost – sokakat puffaszthat 🙈)

De mennyi az annyi? 🤓 Miben hány mg koffein van és mennyi az ajánlott bevitel? 🔢 Ezekre a kérdésekre ebben a cikkemben találod meg a választ: www.perjeskinga.com/koffein ✔️

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.