Káros a mikró vagy sem?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Káros a mikró vagy sem?

NEM KÁROS! ❌ Régebben én is azt hittem, hogy az… 🙈 De valójában nem maga a mikró/mikrózás káros, hanem általánosságban a mikróban könnyen és gyorsan elkészíthető félkész ételek azok, emiatt kerülhetett ez a köztudatba, illetve emiatt volt megfigyelhető, hogy a mikró elterjedésével egészségtelenebbé vált az étkezés. Másrészt sokan alaptalanul félnek a mikrohullámú sugárzástól 🤷🏻‍♀️

♨️ A melegítési/hőkezelési módszerek közül talán a mikró a legegészségesebb, hiszen a legrövidebb idő alatt, a legkevesebb hőexpozícióval képes melegíteni/hőkezelni, ezáltal több tápanyagot megtartani. Minden hőkezelési mód csökkenti valamilyen szinten a tápanyagokat, de ez nem ok arra, hogy ne hőkezeljünk semmit, hiszen pl. baktériumok is elpusztulnak így az ételben, ami viszont egyértelműen előnyös, illetve számos étel nem fogyasztható hőkezelés nélkül, pl. gabonák, hüvelyesek, egyes zöldségek. Egyes ételek tápanyagtartalmának biológiai hasznosulása pedig pont a hőkezeléssel nő (pl. a paradicsomban lévő likopin vagy a répában lévő béta-karotin esetén) 🍅🥕

🤓 Ennek a megértéséhez érteni kell a mikró működési elvét alapszinten (fizikából én sem vagyok annyira toppon, de ez nem bonyolult). A mikró energiahullámokat használ, amik a rádióhullámokhoz hasonlóak, csak rövidebbek. Ezek szelektív hullámok, amik elsősorban a vizet és az ételek folyadéktartalmát, valamint az elektromosan aszimmetrikus (egyik végén pozitív, másik végén negatív töltésű) molekulákat befolyásolja. A mikrohullámok hatására ezek a molekulák vibrálni kezdenek, ez a vibrálás pedig termikus energiát (hőt) termel ⚡️ (Bővebben: https://bit.ly/harvard-health-microwave )

😋 A fenti képen pedig a „Tökéletes mikrós süti” látható, ami 6-7 hozzávaló összekeverése után 3 perc alatt elkészül a mikróban 👉 a pontos receptet megtaláljátok a https://kingareceptjei.hu oldalon többszáz diéta-barát recept társaságában 📲 (ez gluténmentes, tejtermékmentes és IR barát)

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.