Jó ötlet éhgyomorra edzeni?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Jó ötlet éhgyomorra edzeni?

Perjes Kinga l Cikkek l Jó ötlet éhgyomorra edezeni

🤔 Éhgyomorra edzeni vagy nem edzeni éhgyomorra? Ez itt a kérdés 💀

💁🏻‍♀️ Gondolom számítottatok rá, hogy a válaszban benne lesz az, hogy „attól függ”. De pontosan mitől függ?

💪 Kezdjük ott, hogy ha izomtömegnövelés vagy teljesítménynövelés a cél, akkor semmiképpen sem ajánlott éhgyomorra edzeni, hiszen azzal csak magatok alatt vágjátok a fát 🪓

⚖️ Ha zsírvesztés a cél, akkor sokan abban a tévhitben állnak neki az éhgyomros edzésnek, hogy ezáltal gyorsabban fognak fogyni. Azonban ez nem így van. Azonos napi kalóriabevitel esetén teljesen ugyanolyan mértékű zsírégetés történik az egész nap folyamán, akkor is, ha az illető éhgyomorra edzett és akkor is, ha nem. Ráadásul egy 2021-es metaanalízis ( https://buff.ly/3wF7Uoj ) szerint az éhgyomorra történő edzés egész napra megnöveli a szubjektív éhségérzetet és csökkenti a napközben elégetett kalóriák számát, ezáltal pont kontraproduktív, ami a zsírvesztési célokat illeti 🤷🏻‍♀️

👉 Egyedül azt az egy okot tartom elfogadhatónak, ha valakinek tényleg kényelmesebb éhgyomorra edzeni, azért tesz így. A kényelmesség adódhat abból, hogy fizikailag könnyebbnek és mozgékonyabbnak érzi magát üres gyomorral vagy abból, hogy a napirendje miatt így jön ki neki a legjobban az étkezések elosztása és az edzés időzítése ⏰ Azonban ez is csak akkor javasolt, ha nincsenek kizáró okok❗️

​🚫 Milyen kizáró okok lehetnek, amik esetén nem javasolt éhgyomorra edzeni?

  • Inzulinrezisztencia (IR), hipoglikémiára (leeső vércukorra) való hajlam vagy bármilyen szénhidrátanyagcsere-zavar
  • Krónikus stressz állapotában (magas kortizolszint), magas prolaktinszint
  • Várandósság, szoptatás
  • Ha valakin egyáltalán nincs felesleg, kórosan sovány vagy esetleg evészavarral küzd

​⚫️ Mik lehetnek a hátrányai az éhgyomorra történő edzésnek?

  • Alacsonyabb energiaszint, így valószínűleg kevésbé hatékony edzés
  • Izomlebontás nagyobb kockázata (főleg aerob/kardió mozgásforma esetén)
  • Sérülések nagyobb kockázata
  • Rosszullét, szédülés, izomgyengeség, esetleg ájulás kockázata

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás,
ami figyelembe veszi a napirendedet és az edzéseidet is:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.