Ihatnak a gyerekek fehérjeturmixot?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Ihatnak a gyerekek fehérjeturmixot?

Sokszor merül fel a fenti kérdés a szülők részéről, hiszen elképzelhető, hogy a gyerek látja, hogy anyuci-apuci iszik valamit és ezért ő is meg szeretné kóstolni. Főleg, ha csokis, epres, vattacukros, szivárványos, csillámpóni ízű. A másik lehetőség, hogy sportol a gyerek vagy esetleg túlsúlyos, a szülőkben pedig dereng valami infó, mintha az interneten olvasták volna, hogy ilyenkor az jó, ha sok fehérjét fogyasztunk…

A kérdés körüljárásához külön kell választanunk, hogy kisbabáról van-e szó vagy már „mindenevő”, fejlődésben lévő gyerekről.

Tudjuk, hogy a kisbabák fejlődéséhez az anyatej a legtökéletesebb táplálék. Ha megnézzük az anyatej összetételét, akkor láthatjuk, hogy 1,2-3% fehérjéből, 7% szénhidrátból, 3,8% zsírból és vitaminokból áll. Ezzel szemben egy átlagos fehérjeturmix összetétele 70-90% fehérje, 0-8% szénhidrát és 0-3% zsír és szinte nulla vitamin. Így megállapítható, hogy kisbabáknak egyáltalán nem ideális és nem esszenciális a fehérjeturmix fogyasztása, hiszen nem erre a tápanyag összetételre van szükségük.

Ezzel az információval szemben a babatápszerek összetételét vizsgálva feltűnhet, hogy szinte mindegyikben első helyeken szerepel a tejfehérje  valamilyen formája. Az élelmiszeriparban a babatápszerek és babaételek szabályozása a legszigorúbb, itt kell a legtöbb minőségi követelménynek megfelelni, így ha ez átmegy a rostán, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem káros dologról van szó, abszolút biztonságosak, de ennek ellenére egyáltalán nem szükséges. A kisbabák fejlődését elsősorban nem a fehérjefogyasztás segíti, a magas fehérjetartalmú étrend nekik nem ideális, de minimális mennyiségben megengedett.

Egy fejlődésben lévő gyereknek (mondjuk 3-16 éves kor közöttinek) szintén nem ideális a túl magas fehérjefogyasztás, akár sportol, akár nem. Az energiát ilyenkor a szénhidrát biztosítja számukra, a glükózt használja az agyuk a gondolkodáshoz, tanuláshoz. Az egyéb agyi- és idegi fejlődéshez és a hormonrendszerük folyamatos alakulásához pedig a minőségi, „jó” zsírok járulnak hozzá. Szükségük van természetesen fehérjére is, de nem domináns mennyiségben. Így ha a gyerek fehérjeturmixot fogyaszt, mellette pedig húst, halat, tojás, túrót is eszik, akkor meg van az esélye, hogy a fehérje mennyisége a szénhidrát és zsír mennyiség rovására nő, ami a fejlődést akadályozza. Vagy, ha a magas fehérjefogyasztás mellett jelen van a megfelelő mennyiségű zsír és szénhidrát is, akkor az összkalóriabevitel lesz túl magas, ami túlsúlyhoz vezethet.

Azonban, amennyiben a szülő figyel rá, hogy ne legyen túl magas a gyerek étkezésének a fehérjetartalma, akkor ritkán, kis mennyiségben nem árt a fehérjeturmix. Sőt valójában jobb, mintha „nyuszis” kakaót, tejitalokat vagy joghurtitalokat iszogatna. Egyes gyerekeknél talán még az édességvágyat is csillapítja. Tehát nyugodtan megengedhetjük, hogy belekóstoljon a fehérjeturmixunkba, esetleg időnként egy minimális saját adagot kapjon. De nem kellene rendszeresnek lennie.

Egy vegetáriánus vagy vegán család esetében szintén indokolt lehet fehérjepor beiktatása a gyerek étrendjébe is.

A fenti esetek mindegyikében én elsősorban inkább NÖVÉNYI fehérjeport választanék bármilyen korú gyerekről van szó, mert könnyebben emészthető és kevésbé allergén. Az Absorice fehérjeporok jó választásnak bizonyulnak gyerekek részére is, igény szerint felturbózhatók minőségi kakaóporral vagy beleturmixolt gyümölcsökkel. Az Absorice porokat 5 finom ízben 10% kedvezménnyel lehet megrendelni az abso.hu oldalról a „KINGA10” kód használatával.

A fehérjepor nem méreg, nincs benne szteroid, abszolút veszélytelen és természetes-eredetű táplálék kiegészítő. A nevében benne van, hogy „kiegészítő”, így az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást kiegészíti (kiegészítheti), nem helyettesíti. Gyerekeknél mindenképpen fontos az egészséges életmód alapvető szabályaira fókuszálni a táplálkozásban (sok gyümölcs és zöldség, megfelelő hidratálás, változatosság, rendszeresség, stb.), azonban a kereteket még lehet lazábbra hagyni. A fehérjét elsősorban természetes forrásokból fedezzék.

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.