Hogyan válassz multivitamint?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Hogyan válassz multivitamint?

A legelső tisztázandó kérdés: Miért kell vitaminokat és ásványi anyagokat szedni?

1. Képtelenség minden egyes nap annyira változatosan enni, hogy 100%-ban fedezd a szervezet pontos, aktuális és szezonális szükségleteit minden egyes esszenciális anyagból (makro- és mikronutriensek). 2. Manapság a zöldségek, a gyümölcsök, de még a húsok és halak sem annyira tápanyagdúsak, mint néhány évtizeddel (vagy évszázaddal) korábban (műtrágyázás, talaj tápanyagtartalmának kimerülése, mesterségek érlelés stb.) 3. A hosszú tárolási idő és a különböző feldolgozási eljárások által tovább csökken a tápanyagtartalom. 4. Az edzés, a légszennyezettség (és a minket körülvevő vegyi anyagok), a stressz, a koffeinfogyasztás, az esetleges gyógyszerszedés vagy alkoholfogyasztás, az egyes egészségügyi kondíciók, az elkerülhetetlen adalékanyagok fogyasztása és zsírvesztő étrend esetén a kalóriadeficit pedig még tovább növeli a tápanyagszükségletet. 5. A „napi ajánlott beviteli érték” csak arra elegendő, hogy ne betegedj bele a hiánybetegségekbe, elvegetálj, de attól nem fog optimálisan működni a test! 6. A táplálékkiegészítők segítik az egészség megőrzését, a betegségek kialakulásának megelőzését, illetve megfelelők egyes egészségügyi kondíciók kiegészítő kezelésére.

A szükségletek pótlására nyújt komplex megoldást egy multivitamin, ami egy terméken belül tartalmazza a legfontosabb mikronutrienseket: vitaminokat ÉS ásványi anyagokat egyaránt.

Táplálékkiegészítőkből részesítsd előnyben a tabletta, a kapszula, a csepp vagy a natúr por formát, és kerüld a pezsgőtabletta, a rágótabletta, a cukorka és az ízesített kiszereléseket! Kerüld a titán-dioxid (titanium-dioxide, E171) tartalmú tablettákat/kapszulákat, mert DNS-károsító hatásuk miatt már számos országban betiltották őket (sajnos Magyarországon még nem…)

Magas hatóanyagtartalmú, komplex multit válassz, ami vitaminokat ÉS ásványi anyagokat egyaránt tartalmaz! Sajnos azok a márkák, amiket a TV-ben, újságokban vagy plakátokon reklámoznak, általában nem rendelkeznek a vitaminok és ásványi anyagok széles spektrumával!

Ellenőrizd, hogy tartalmazza-e az általánosságban legfontosabb vitaminokat és ásványi anyagokat megfelelő mennyiségben és jól hasznosuló formában (ajánlott napi beviteli érték MINIMUM 100%-át): B-vitaminok (metilált formában), E-vitamin (50-100NE (35-67mg)), szelén (50-120mcg), cink (min. 15-20mg, max. 30mg), króm (min. 50mcg), jód (ideálisan 150-225mcg). Szinte egyik multi sem tartalmaz elég C-vitamint (>1000-1500mg), se magnéziumot, mert fizikailag nem fér el bennük, így ezeket kiegészítésként külön szükséges szedni, tehát ne azok alapján dönts! A D-vitamin is egy olyan összetevő, amiből néhány multiban van elég (pl. GAL vagy WTN), de sokszor nincs, így külön szükséges szedni. Alapvetően kijelenthető, hogy minél többféle hatóanyag van egy multiban, annál jobb készítményről van szó. Ugyanez azonban az árra nem igaz! A drágább termékek nem feltétlenül jobbak! Rengeteg túlárazott multivitamin létezik (pl. az MLM cégek termékei), amik ár-érték arányban jelentősen hátul maradnak.

Ha megnézed a hatóanyagtáblázatot és/vagy az összetevők listáját, akkor láthatod, hogy számos hatóanyagból több, mint 100%-ot tartalmaznak egyes termékek. Ez nem probléma, hiszen a 100% csak arra elég, hogy ne betegedj bele hosszú távon a vitaminhiányba, de arra nem, hogy valóban optimálisan működjön a szervezeted. 

A vízben oldódó vitaminokat nem is lehet túladagolni, hiszen a fölösleg vízzel távozik. A zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K) és az ásványi anyagokat hosszabb távon túl lehet adagolni, így ha van elég a multiban, akkor NE szedd külön, és ne szedj kétféle multit egyszerre! A túladagolás szinte mindig akkor fordul elő, ha duplán/triplán szeded az adott hatóanyagot több olyan készítmény kombinálásával, amik szintén tartalmazzák.

Mindig ellenőrizd a csomagoláson, hogy a napi adag hány db kapszulának vagy tablettának felel meg! Nem ritkán 2-3-4db jelenti a napi adagot! A multit az első olyan étkezéssel érdemes bevenni, ami napkelte után történik (vagy elosztva az első két étkezéssel), mert a B-vitaminoknak és D-vitaminnak bioritmus szabályozó hatása van! De a multit semmiképpen sem éhgyomorra!

Az a kérdés, hogy mivel kell kiegészíteni a multit, minden esetben egyedi. Az adott multi összetételétől és egyéni paraméterektől függ. De a multi egy alaptermék, így én MINDENKINEK ajánlom, akinek fontos az egészséges életmód és az egészségmegőrzés, egyéb céloktól függetlenül. Ez az ALAP, amire később építkezni lehet az egyéni igények függvényében.

Az általam ajánlott multi termékek:

A fenti termékekhez az alábbi gombra kattintva találsz kedvezményes kuponkódokat:

Ebben a cikkben lévő ajánlások elsősorban egészséges, 18-60 év közötti, aktív embereknek szólnak. Várandósság, szoptatás, autoimmun kondíció, vesebetegség, májbetegség és egyéb rendhagyó kondíció vagy gyógyszerek szedése esetén a fent említett termékajánlások nem feltétlenül helytállóak!

Táplálékkiegészítők szedése előtt konzultálj szakemberrel!

tanácsadás szolgáltatásom személyre szabott táplálékkiegészítő ajánlást is tartalmaz!

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.