Gyakori táplálkozási tippek, amik kicsit sántítanak

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Gyakori táplálkozási tippek, amik kicsit sántítanak

Rengeteg olyan „egészséges életmód tippet” lehet hallani és olvasni manapság, amik nem teljesen vagy nem mindig felelnek meg a valóságnak

1. „Ne fogyassz semmit olyat, amiben E-számmal jelzett adalékanyagok vannak vagy nem érted az összetevők nevét!”

Az elmúlt években már „E-mentes” szakácskönyvek is megjelentek a boltok polcain…

A táplálkozás egy tudomány, ezért szinte az összes tápanyagnak és összetevőnek megvan a tudományos, kémiai neve is, amit az ételgyártók ugyanúgy használhatnak, sőt legtöbbször inkább ezt preferálják a hétköznapi nyelvhasználat helyett.

Egy természetes, valódi eper összetevői például így néznének ki, ha tudományosan bontanánk szét a gyümölcsöt:

ingredients-of-an-all-natural-strawberry-english_1_orig
Nem túl bizalomgerjesztő, ugye?

Minden adalékanyagnak – akár természetes, akár nem – megvan az E-száma, azonban ezt nem mindig jelzik.

Rengeteg hasznos és/vagy teljesen ártalmatlan adalékanyag is létezik, pl.:
– C-vitamin: aszkorbinsav (E300)
– E-vitamin: tokoferol (E306) és egyéb tokoferolok (E307-E309)
– Citromsav (E330): számos savanyú gyümölcsben előfordul
– Lecitin (E322), ami egy természetes zsír-szerű anyag, az epe alkotóelemeként részt vesz a zsírok emésztésében és a koleszterin szállításában, a sejtfal fontos építőeleme
– Almasav (E296), ami az energia-anyagcsere köztes termékeként minden élő sejtben előfordul, támogatja az antioxidánsok működését
– Növényi szén (E153), ami 95% tiszta szénből áll, a hasmenés közismert ellenszere
– Tejsav (E270), aminek nincs köze a tejtermékekhez, azonban az élő sejtek anyagcseréjében köztes termékként keletkezik, csökkenti az élelmiszerek savfokát
– Borkősav (E334), ami számos gyümölcs természetes alkotóeleme
– Ecetsav (E260), ami egy természetben is előforduló sav, megakadályozza az élesztőgombák és baktériumok növekedését, az emberi anyagcsere teljes mértékben lebontja és energiát nyer belőle
– Pektin (E404), ami a szárazföldi növények sejtfalának egyik fontos alkotóeleme, az emberi szervezetben hasznos ballasztanyagként működik
– Xantán gumi (E415), ami egy teljesen mellékhatásmentes, íztelen, nagyon praktikus sűrítőanyag

A pozitív lista itt még nem ér véget, azonban az igaz, hogy a negatív, káros és veszélyes adalékanyagok listája sokkal hosszabb, így érdemes körültekintőnek lenni!

2. „Ne fogyassz semmilyen feldolgozott élelmiszert!”

Az emberek általában tisztában vannak vele, hogy ez a tanács mire utal, azonban a megfogalmazás nem egészen pontos. Feldolgozott élelmiszernek számít számos olyan egészséges összetevő is, mint a zabpehely, az olívaolaj, a kókuszolaj, a fűszerkeverékek, a maglisztek, hiszen nem a valódi, növény-formájában fogyasztjuk őket, hanem egy „feldolgozott” állapotukban. Azonban ezek mind részei lehetnek az egészséges életmódnak!

Ha időhiányban szenvedünk, akkor határesetként, de sokszor jó megoldásnak számít egy tonhalkonzerv vagy egy babkonzerv is. Mindenkivel előfordul, hogy nincs fél napja arra, hogy beáztassa a hüvelyeseket és másfél órája arra, hogy megfőzze.

A „Ne fogyassz feldolgozott ételeket” tanács inkább az ULTRA-feldolgozott ételekre (a kész- és félkész ételekre) utal, valamint azokra az élelmiszerekre, amik a feldolgozás során elvesztik a hasznos tápanyagtartalmukat.

3. „Kerüld a génmódosított élelmiszereket!”

Valóban optimális lenne, de ezt manapság szinte lehetetlen betartani. Már a legtöbb gyümölcs és zöldség régóta génmódosított. Ha nem lennének azok, akkor valahogy így néznének ki:

GMO
Bal felső sarokból haladva: görögdinnye, kukorica, banán, padlizsán, répa, káposztafélék

Rengeteg negatív hatását olvasni a génmódosításnak, azonban a hosszútávú hatásait még mindig csak találgatják a kutatók és nincsen egyértelmű konklúzió.

Praktikus törekedni a nagymértékben génmódosított termékek kerülésére (elsősorban kukorica és szója esetén), de 100%-osan nem lehetséges.

​4. „Vásárolj bio/organikus termékeket!”

Az emberek nagy részénél nem az a baj, hogy nem bio zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszt, hanem az, hogy egyáltalán nem fogyaszt elegendő zöldséget és gyümölcsöt! Először ezt a problémát kellene orvosolni! Bármilyen zöldség és gyümölcs jobb, mintha nem ennél semmi ilyesmit!

Sok esetben a bio és nem-bio termőföldek közvetlenül egymás mellett vannak, a szélnek, talajvíznek pedig nem lehet megmondani, hogy hol húzódnak a határok, így nagyon gyakori a keresztszennyeződés, ami miatt nem feltétlenül ér meg 2-3x annyi pénzt a bio termék.

Azonban, ha megteheted, akkor válaszd a biot, mert még az előzőek ellenére is sokkal tisztább és több tápanyagot tartalmaz!

fitnish-media-vAWtNQp37Ss-unsplash

Egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadás:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.