Férfitermékenység fokozása

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Férfitermékenység fokozása

A sikeres babaprojekt megvalósulásához szükséges, hogy a nő egészsége mellett a férfi egészségügyi állapota és fogamzóképessége is megfelelő legyen. Nem csak a spermák minősége és mennyisége, de azok mozgékonysága és élettartama is jelentősen befolyásolja a termékenységet.

Ha a férfi szervezetéből hiányoznak bizonyos mikrotápanyagok, akkor az okozhat a férfiak esetében terméketlenséget is, ami nem is olyan ritka, mint hinnénk!

A babaprojekt előtt és alatt a pár férfi tagjának is figyelnie kellene az étrendjére és az életmódjára is! Ebbe beletartozik a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése, valamint a koffeinfogyasztás csökkentése is. Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a naponta megivott kávék számával egyenes arányban csökkent a spermaszám és -aktivitás, és növekszik a hibás spermiumok aránya.

Az életmódtényezőkhöz tartozik a stresszmenedzsment is: a stressz mértékének csökkentése + a hatékony stresszmenedzsment technikák alkalmazása! A spermiumok hibás működésének a leggyakoribb oka az oxidatív stressz.

Étrend tekintetében nagy hangsúly van a tápanyagokban gazdag, minél kevésbé feldolgozott alapanyagokból álló étrenden, valamint a túlsúlytól való megszabaduláson, ami szintén javítja a spermiumok paramétereit (PMID: 36393828)

A táplálékkiegészítők csak az étrend és az életmódtényezők rendbetétele után következnek a fontossági sorrendben!

Megfelelő étrend mellett a fenti infografikán felsoroltak pótlása (PMID: 37107211) ideális formában és mennyiségben megoldható az alábbi 2 termék szedésének kombinációjával:

A Fertil Forte a NAC tartalom miatt nem szedhető amalgám fogtömés jelenléte esetén! Javasolt az étrendkiegészítők szedését elkülöníteni a kávé fogyasztásától. Legalább fél órával a kávé fogyasztása előtt vagy kávé fogyasztása után min. 2 óra múlva célszerű bevenni. Nem javasolt az étrendkiegészítők bevétele tejet vagy tejterméket tartalmazó étkezéssel!

A sejtek energiaellátása nitrogén-monoxid függő, hatására tágulnak az erek, nő a véráram, ezáltal több tápanyag juthat el a sejtekhez. A férfi terméketlenség gyakori oka a szív- és érrendszert érintő károsodások, a rossz vérellátás következtében kialakuló gyenge tápanyag ellátás, csökkent spermaképződés (spermatogenezis). A Fertil Forte, citrullin tartalma, nitrogén-monoxid serkentő hatása révén javíthat a herék vérellátásán és ezáltal a spermatogenezisen (spremaképződésen) és a sperma minőségen.

A megfelelő vérkeringés, oxigén- és tápanyagszállítás érdekében érdemes arról is megbizonyosodni, hogy nem áll-e fent magas koleszterinszint! Ez egy egyszerű laborvizsgálattal ellenőrizhető. Ha fennáll, akkor az étrendet ehhez kell igazítani, ami akár pár hónap alatt jelentősen javíthat a kondíció állapotán.

Bizonyos tanulmányok az alacsony D vitaminszintet is összefüggésbe hozták a férfi termékenységgel (PMID: 36593707), így laborvizsgálat keretén belül arról is érdemes megbizonyosodni, hogy a D vitaminszint 75 nmol/l felett, de ideálisabb esetben 100 nmol/l felett legyen! Ennek hiányában a D vitaminszint emelésére is kiemelt hangsúlyt kell helyezni, aminek nem csak a magasabb dózisú D vitaminpótlás a része, hanem többek között a jól hasznosuló magnéziumpótlás is, hiszen a D vitamin hasznosulásához megfelelő magnéziumszint is szükséges!

Hogyan járulnak hozzá a fertil Forte egyes hatóanyagai a férfitermékenység fokozásához?

NAC (N-acetil-L-cisztein, a cisztein aminosav stabil formája):

 • Az emberi testben található legerősebb antioxidáns, vagyis a glutation optimális szinten tartásáért felel.
 • Azáltal, hogy gyorsan képes átalakulni sejten belüli (intracelluláris) glutationná, a glutation aktivitás legfőbb eleme.
 • Egyes férfitermékenységet támogató termékek tartalmazhatnak glutationt, de ennek orális pótlás esetén a hasznosulása mindössze 10-15%-ra tehető a peptidáz nevű emésztőenzim miatt.
 • Közvetve, a glutationképződés támogatásán keresztül segíthet az ondófolyadékban az oxidatív stressz csökkentésében, ezáltal a spermiumok károsodásának megelőzésében.
 • Amennyiben az oxidatív stressz a terméketlenség oka, akkor a N-acetil-cisztein pozitív hatást gyakorolhat a termékenységre.
 • Támogathatja az inzulinrezisztencia javulását, ami a férfi meddőség egyik lehetséges oka.

B9 vitamin aktív formája (L-5-MTHF, glükózamin folát só)

 • A folát hiánya (és nem a folsavhiány!) férfiaknál terméketlenséget, meddőséget okozhat.
 • A legújabb kutatások szerint az inzulinrezisztencia miatt termékenységi nehézségekkel, illetve hormonális problémákkal küzdő férfiaknál a myo-inozitol és (aktív) folát (nem folsav!) együttes szedése lehet jótékony hatással a hormonháztartás működésére, a spermiumok minőségére és ezáltal a termékenységre is.
 • A folát (helyesebben: metil-folát) fontos szerepet tölt be a metilációban, ami olyan folyamatokat optimalizál a szervezetben, mint pl.: a DNS termelés, hormonanyagcsere, méregtelenítés, olyan vegyületek hatástalanítása, mint akár a nehézfémek, gyógyszerek, ösztrogénszármazékok.

Szelén (szelenometionin – könnyen felszívódó szerves szelén forma)

 • A glutation újrahasznosítási ciklus működésének egy kulcseleme.
 • A szelén azoknak a fehérjéknek az egyik összetevője, amelyek megakadályozzák a spermiumok gyors pusztulását.
 • Növeli a spermiumok élettartalmát.
 • Nélkülözhetetlen a spermiumok egészséges fejlődésében.
 • Ha huzamosabb ideig nem jut elegendő mennyiségű szelén a spermiumba, akkor a férfinál kialakulhat a krónikus meddőség.
 • A WTN Fertil Forte-ban lévő szelén a metionin aminosavval alkotott komplex formája, ami könnyen felszívódik, nem csak jobban növeli a vérplazma és a szövetek szelénkoncentrációját, de felezési ideje is 2,5x több, mint a szervetlen formáknak, így sokkal tovább képes a szervezetben maradni.

E vitamin (kevert tokoferolok)

 • A prosztataváladék egyik fő összetevője.
 • Hiányában károsodhatnak a herecsatornák hámszövetei.
 • Csökkentheti a szervezetre ható oxidatív stresszt, ami negatív hatással lehet a spermiumok termelődésére és mozgékonyságára.
 • Segítheti a férfi hímivarsejtek fejlődését.
 • A szintetikus E vitamin bioaktivitása kevesebb, mint a fele a természetes E vitaminénak, ezért a Fertil Forte természetes, biológiailag aktív D formájú tokoferolokat tartalmaz.

Cink (cink-glicinát)

 • Mint hormonkiegyenlítő segíti a tesztoszteront.
 • Részt vesz a spermiumok oxidatív anyagcseréjében, segítheti mozgékonyságuk megőrzését.
 • Hiánya gátolja a sperma képződést.
 • A prosztataváladékban a spermiumok fej és farok szétválasztási folyamata és a spermium cink-koncentrációja között több tanulmány korrelációt mutatott ki.
 • A cinkhiány összefüggésben állhat a herék térfogatának csökkenésével, ivarmirigy működési zavarokkal, ondó tubulusok zsugorodásával.
 • A prosztata más szövetekhez és testnedvekhez képest magas cink-koncentrációval rendelkezik. Valójában a cink a prosztata működésének egyik markere.
 • Komplex vegyületet képez az N-Acetil-ciszteinnel (NAC), ezáltal növelheti a cink bélrendszeren keresztüli felszívódását.
 • A teljesen elreagáltatott cink glicinát, szemben a szervetlen, ionos formákkal, sokkal jobb felszívódású, jobb biohasznosulású, másrészt nem irritálja a gyomrot.

L-karnitin

 • A vérplazmából származó, de a mellékhere csatornáiban koncentrálódó Acetil-L-karnitin egy olyan aminosav-származék, amely szerepet játszik a sejtek energiatermelésében ezért összefüggésben áll a spermiumok mozgékonyságának javításával.
 • A külsőleges Acetil- L-karnitin pótlás serkentheti az ondósejtek működését, mivel fontos szerepe van a spermiumok energiaellátásában így fokozhatja azok gyorsaságát.
 • És mivel az Acetil-L-karnitin koncentrációja a spermiumok számával is arányos, így ennek pótlása, nem csak az életképes és célirányos mozgásra képes spermiumok számát, hanem az ondó mennyiségét is növelheti.
 • Az acetil-L-karnitin az L karnitin-nek egy acetilált észtere, így képes átjutni a vér-agy gáton, emelheti a dopamin szintet, amely hatással van a tesztoszteronra.

A sejtek gyenge tápanyagellátásán túl a csökkent energiatermelés is hozzájárulhat a férfi terméketlenséghez. Előbbi eset a spermaminőségére és magára a sperma termelésre van negatív hatással, utóbbi eset a spermiumok mozgékonyságát (motilitását) hátráltathatja. Az ondófolyadék alacsony L-karnitin és Q10 szintje a spermiumok lassú mozgását eredményezheti.

A cikkben lévő információk forrása:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.