„Felfázás”, vagyis hólyaghurut esetén

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

„Felfázás”, vagyis hólyaghurut esetén

Nem szexi téma, de télen sokatokat érint. A köznyelvben felfázásként emlegetett hólyaghurutnak a nevével ellentétben nem sok köze van a hideghez, nem attól alakul ki, hanem egy bakteriális fertőzés (E.coli vagy Klebsiella baktérium okozza). Hideg időben amiatt gyakoribb, mert ilyenkor gyengül az immunrendszer és mindenfajta fertőzésre hajlamosabbak vagyunk. A felfázás a nők 40%-át érinti az élete során.

A legjellemzőbb tünetei: fájdalmas/égő érzés vizeletűrítés során, gyakori vizelésiinger, fáradékonyság, kellemetlen szagú és/vagy zavaros vizelet, alsóhasi diszkomfort/fájdalom, derékfájdalom.

Az időben történő kezelése azért nagyon fontos, mert meg kell akadályozni, hogy a fertőzés a húgyvezetékből és a húgyhólyagból feljebb, a vesékig „másszon”, vesegyulladást és/vagy vesekárosodást okozva! Enyhébb esetben a felfázás otthoni praktikákkal is kezelhető akár pár óra leforgása alatt, de komolyabb esetben elkerülhetetlen az antibiotikumkúra. Ha már lázzal, hányással vagy véres vizelettel társul, illetve, ha várandós vagy, akkor ne az otthoni gyógymódokra hagyatkozz!

Az emelt folyadékbevitel (3+ liter); az emelt C vitaminbevitel (2-3000mg); a tőzegáfonyát és/vagy orvosi medveszőlőt tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszerek; a probiotikumok és a D-mannóz mind szakmailag alátámasztott praktikák a fertőzés visszaszorítására és megszűntetésére.

A D-mannóz egy cukor-szerű por, ami a hólyagba kerülve magához vonzza a baktériumokat, így azok nem a hólyag falán telepednek meg, hanem végül a D-mannózzal együtt kiürülnek. Egy metaanalízis szerint az antibiotikummal azonos hatékonyságú, viszont kevesebb (szinte nulla) mellékhatása van.

Ha valaki hajlamos a felfázásra, akkor nem csak a kezelésre kell fókuszálnia, hanem a megelőzésre is! A megelőzésnek része a mindennapot hidratáltság fenntartása, a pamut fehérnemű viselése (a műszálas csodák helyett) és a szex utáni minél hamarabb pisilés is. A spermicidek és a méhszájsapka használata is növelheti a fertőzés gyakoriságát. A D vitaminhiány is hozzájárulhat a gyakoribb felfázáshoz, így bizonyosodj meg róla laborvizsgálattal, hogy a D vitaminszinted 75 nmol/l felett van!

Források:

https://examine.com/conditions/urinary-tract-infection

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2051415813518332

PMID: 28791233

PMID: 29261874

PMID: 30285042

PMID: 31988085

PMID: 32497610

PMID: 32497610

PMID: 33816422

PMID: 35441976

PMID: 35788049

PMID: 36558804

PMID: 36621376

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.