Emésztőrendszer alapok

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Emésztőrendszer alapok

📑 Kicsit szárazabb, de annál fontosabb cikk következik! Hiszen hogyan szeretnéd megfelelően táplálni a testedet, ha nem érted, hogy hogyan működik az emésztés? 🤷🏻‍♀️ Ha a suliban nem figyeltél biosz órán, akkor most bepótolhatod! 🤓

​A megfelelő emésztés kulcsfontosságú az egészséghez!

Az emésztőrendszert két részre osztjuk: 
1. Felső emésztőrendszer: száj, nyelőcső és gyomor
2. Alsó emésztőrendszer: vékonybél, vastagbél és végbélnyílás

Az emésztés már a szájüregben elkezdődik, majd a felső emésztőrendszer a gyomorral ér véget, ahol az emésztés nagy része végbemegy. Amikor a étel eléri a gyomrot, ott a gyomorsav segít lebontani a táplálékot. 

A központi idegrendszer kontrollálja a szájat, a torkot és a nyelőcsövet. Ezek feladata – valamelyest tudatos folyamatként – a dolgok rágása és nyelése. Az autonóm idegrendszer szabályozza a gyomrot, valamint a vékonybelet és vastagbelet. Az idegrendszernek ez a része irányítja az egyéb tudattalan tevékenységeket is, például a légzést és a szívverést.

Tehát, ha gyomorproblémáid vannak, ne feledd, hogy például a stressz olyan hatással lehet rád, amelyre öntudatlanul reagálsz, és problémákat okozhat a beleidben és az emésztésedben.

A gyomor mellett található a máj és az epehólyag is.  A máj és epehólyag termelik az epének nevezett sárgás, keserű folyadékot, ami lebontja a zsírokat a vékonybélben. 

Az étel halad a gyomorból a vékonybélbe. Ezek a szervek dolgozzák fel és tárolják a tápanyagokat. Egészen idáig az emésztőrendszer szinte steril, a savas környezetnek köszönhetően. 

Ez egyből megváltozik, ahogy a “felesleges hulladék” átmegy a vastagbélbe. Ez az a hely, ahol a legtöbb baktérium él és toporzékolva várják, hogy még jobban szét tudják szedni a kakinak még nem nevezhető pépet 🧻 A vastagbél egyébként nagyon fontos szerepet játszik az immunrendszerben, mivel – ha jól működik – egyensúlyban tartja a szükséges baktériumtelepeket és megfékezi a károsakat. A vastagbél segít felszívni a folyadékot és optimalizálja a széklet víztartalmát is. 

Amikor a vastagbél végzett a szemétfeldolgozással, a központi idegrendszer megint átveszi az irányítást és ennek köszönhető, hogy tudod irányítani, hogy mikor és hova végzed a nagydolgodat 🚽 Ez mondjuk nem rossz tulajdonság 😁

Bár igaz, hogy a vastagbél tulajdonképpen a test hulladékközpontja, mégis óriási szerepe van a test vízháztartásában és az elektrolitok hasznosításában, mielőtt kiüríti a már végképp nem használható anyagokat.

A legtöbb baktérium a vastagbélben él 🦠 Nincs mit tenni, itt érzik jól magukat 😀 Ezek a jó bacik segítenek lebontani és hasznosítani az ételt.

A belekben élő baktériumok nagyon nagy hatással vannak az immunrendszerre. Amikor ezek a jófej baktériumtörzsek sérülnek, az emésztés felborul. Ezt kiválthatja stressz, betegség, rossz étrend és gyógyszeres kezelések – főleg az antibiotikum, ami egyszerre öli meg a jó és a rossz baktériumokat is, és ami végül étvágytalansághoz, hányáshoz, hasmenéshez vagy éppen szoruláshoz vezethet. 

Úgy képzeld el a beleket belülről, mint egy kifordított frottír zoknit 🧦 Van egy külső fala és belül bolyhok, amik normál esetben egymáshoz nagyon közel vannak. Így védik a szervezetet attól, hogy a méreganyagok és a baktériumok átjussanak a bélfalon és a véráramba kerüljenek. Amikor a bélbolyhok nem elég hidratáltak, nem tapadnak össze, na, ilyenkor jelentkezhet bélgyulladás, szorulás, hasmenés… De nem ezek a legrosszabbak…

Úgy is elképzelheted a beleket, mint egy biztonságos csatornát a veszélyes hulladék elszállításához. Ha ez a csatorna sérül, a veszélyes, mérgező, káros és egészségtelen hulladék kiömlik és bizony bekerülhet a szervezetbe. Sajnos a sérült bélfalakon keresztül nemcsak a jó táplálék szívódik fel, hanem minden mást is felszív a test, amit egyébként nem kellene és így az emésztési gondokon kívül rengeteg egyéb egészségügyi probléma és gyulladás oka lehet, valamint a legtöbb bőrproblémát is a vastagbél rossz állapota és a máj túlterheltsége okozza. Gondoltad volna? A helyes táplálkozás az alapja mindennek! 🍴

Hogyan tudod támogatni az emésztő- és bélrendszered egészségét?

Csekkold ezt a cikkemet a válaszért: www.perjeskinga.com/a-belrendszer-egeszsege 

Emésztőrendszer alapok

A cikk gondolatainak forrása: Magyari Detti cikke: https://preview.mailerlite.com/k3k9d7/1238259295003350322/u4i9/ 

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.