Az ekcéma lehetséges okai

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Az ekcéma lehetséges okai

🤚 Sokan azt hiszik, hogy a télen megjelenő ekcéma oka a hideg idő (❄️💨⛄️), holott ez egyáltalán nem így van! 🙅🏻‍♀️ A CSAK télen megjelenő ekcéma oka egyértelműen a D-vitaminhiány (ami ugye télen sokkal jellemzőbb a napfény hiánya miatt) 🚫☀️ 

Ebben az esetben érdemes azonnal nézetni egy D-vitamin szintet laborban (5350Ft a Synlabnál 🧪) és megbizonyosodni róla, hogy 75nmol/L felett van az érték! (📑 PMID: 33145984)

💁🏻‍♀️ Ha nem szeretnél laborozni, akkor csak simán emeld meg a D-vitamin adagodat napi 4000NE-ig, várj pár hetet és csekkold, hogy javul-e a helyzet 📈 Ha nem, akkor nem ez volt az ok VAGY magnéziumhiány is fennáll (ami a D-vitamin kofaktora és szükséges a hasznosulásához) VAGY a felszívódással is vannak problémáid 🤷🏻‍♀️ Így ez egy kicsit lutri…

⬇️ Ha nem csak télen jelenik meg az ekcéma, akkor a lehetséges okok között szerepelhetnek az alábbiak:

◾️ Hisztamin intolerancia (laborvizsgálat: DAO enzim + hisztaminszint)
◾️ Mikrobiom diszbiózis (bélflóra egyensúlyának felborulása)
◾️ Gyenge gyomorfunkciók (elégtelen fehérjeemésztés)
◾️ Pajzsmirigy problémák (főleg alulműködés, laborvizsgálat: TSH, T3, T4, reverz T3)
◾️ Egyes vegyszerekre (tisztítószerekre, tisztálkodószerekre) való egyéni érzékenység
◾️ Rossz zsírsavprofilú étrend (túl kevés Omega3)
◾️ Gombás fertőzés (mikózis)

👧🏻👦🏻 Gyerekeknél ekcéma esetén érdemes ételallergiára gyanakodni, pl. tej, tojás, búza, földimogyoró, szója… Ezek bármikor kialakulhatnak gyerekkorban 🙈

👉 Megoldások:

1️⃣ Gyökérok felderítése és megszüntetése (pl. D-vitaminhiány esetén D-vitaminpótlás, gyenge gyomorfunkciók esetén a gyomorfunkciók javítása)
2️⃣ Étrend igazítása az alapproblémához (pl. hisztaminérzékenység esetén hisztaminmentes étrend, mikrobiom diszbiózis esetén bélflóra regeneráció)
3️⃣ Laktofermentált zöldségek fogyasztása ezerrel (hagyományos eljárással, nem ecettel, hanem laktobacillusokkal való fermentáció)
➕ Komolyabb esetben: adalékanyagok és tartósítószerek teljes mellőzése, csak illatmentes tisztálkodószerek használata, mégkomolyabb esetben hipoallergén étrend 🍴

➡️ Erről a témáról bővebben a „Bőrproblémák és a táplálkozás” című e-bookban olvashatsz: www.perjeskinga.com/ebook 📔 

Egyéni paraméterek alapján tervezett életmód és táplálkozási tanácsadás:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.