Kell edzés után fehérjeturmixot inni?

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

Kell edzés után fehérjeturmixot inni?

💁🏻‍♀️ Gyakran felmerül a kérdés, hogy kell-e edzés után fehérjeturmixot inni? Nem kell. De lehet. Mi alapján dönts? 🤔

⏰ A legideálisabb megoldás az, ha van lehetőség az edzést követő 1-2 órán belül egy teljes értékű, komplex étkezést elfogyasztani, amiben van megfelelő mennyiségű fehérjeforrás ÉS szénhidrátforrás is. Elég sok olyan ételkombináció van, ami ezeknek a követelményeknek megfelel, illetve egy jó étrendben minden (fő)étkezés megfelel ezeknek, tehát nem kell külön egy „edzés utáni speciális étkezést” kreálni emiatt. Érdemes úgy szervezni a napirendedet, hogy edzések után egy (szilárd) étkezés következzen 🍴

➡️ Az első mérlegelendő kérdés: Megoldható az edzést követő 1-2 órában egy étkezés elfogyasztása? Ha nem, akkor jöhet jól a fehérjeturmix, ami úgymond kihúzza az időt a következő étkezésig. A fehérjeturmix előnye, hogy gyorsabb elkészíteni és elfogyasztani, mint egy komplex étkezést, valamint hidratál is, amire edzés után nagy szükség van. Ennek ellenére még mindig csak B opció marad, hiszen egy ulrafeldolgozott termékről van szó, ami csak kiegészíti a táplálkozást (ha arra szükség van). Tehát a fehérjeturmix nem vált ki soha egy teljes étkezést önmagában, csak kiegészíti az étrendet❗️

➡️ A második kérdés, amit érdemes mérlegelni: Tudod biztosítani a megfelelő fehérjebevitelt a nap folyamán fehérjeturmix nélkül is? Ha igen, akkor igazán nincs szükséged izolált fehérjebevitelre, hiszen az egy nap alatt bevitt összfehérjemennyiség a lényeges. Ha nehezen tudod megoldani a fehérjeszükségleted bevitelét, akkor viszont szintén plusz egy pont a fehérjeturmix javára 👌

➡️ A harmadik kérdés: Jó-e az inzulinérzékenységed? Az izolált fehérjéknek sok esetben hasonló lehet az inulinválasza, mint egy izolált ch-nak (cukornak), főleg tejsavó fehérjék esetében. Ez egyrészt előny, mert így hamarabb jutnak el az aminosavak (a fehérjék építőkövei) a sejtekbe, de lehet hátrány is abban az esetben, ha az illető pl. IR-es vagy egyéb szénhidrátanyagcsere-zavara van 😐

🙊 Gyakori hiba: Van egy fix étrended, ami eddig működött és amellé kezdesz el edzés után fehérjeturmixot inni. Ebben az esetben az adott turmix többletkalóriát jelent majd, vagyis ezért állítják néha hibásan, hogy a fehérjeturmix „hizlal”. Ha az edzés utáni fehérjeturmix mellett döntesz, akkor „helyet kell neki csinálni” az étrendedben a makrók átcsoportosításával, nem pluszba rátolni!

🤗 Én hol így, hol úgy döntök, az aktuális napirendemtől és az aktuális napi étrendemtől függően.

Táplálkozási tanácsadás egyénre szabott táplálékkiegészítési protokollal:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.