BPA

Perjes Kinga l Táplálkozási tanácsadó A sikeres életmódváltás itt kezdődik!

BPA

A BPA, azaz biszfenol-A (bisphenol-A) egy olyan vegyület, amit a polikarbonát műanyagok előállításához használnak, illetve sokszor üdítős fémdobozok és tejesdobozok belső bevonataként is. A polikarbonátok előnyei a nagyfokú törésállóság és hőállóság, tehát nehezen reped, nehezen olvad, így rengeteg háztartási eszközhöz és használati tárgyhoz használják fel.

​Viszont ezek a tárgyak gyakran érintkeznek olyan ételekkel és italokkal, amiket később elfogyasztunk.

Miért nagyon fontos az egészséged érdekében is, hogy csak BPA mentes shakert, flakont, ételdobozt használj?

Az egészséges, megtervezett étrend szinte mindig együtt jár a dobozolással, amikben saját készítésű ételeket tudunk magunkkal vinni, fokozott víz fogyasztással, saját újratölthető palackkal, stílusos termosszal, fehérjeturmixos shaker használatával, így rengeteg műanyag tárgyat használunk az evés-ivás során.

A BPA nagyon könnyen kioldódik, főleg hosszabb tárolás esetén, magas hőmérsékleten, mikrohullámú sütőben, napfény hatására és erősen savas/savanyú vagy lúgos anyagok esetén. Tehát szinte minden esetben.

A szervezetbe kerülve az ösztrogén hormonhoz hasonlóan viselkedik, így beleszól a test hormonháztartásába, előidézve ezzel számos hormonális problémát, akár pajzsmirigy zavarokat, menstruációs problémákat, terméketlenséget, vetélést, fejlődési zavarokat, idegrendszeri zavarokat vagy akár egyszerűen csak megmagyarázhatatlan súlynövekedést. Tehát attól még, hogy nem okoz nyilvánvaló, azonnali tüneteket, pl. hasmenés, kiütések, attól még megzavarja a test optimális működését.

Az OKBI (Országos Kémiai Biztonsági Intézet) szerint „a BPA ártalmasnak minősülő, 3. kategóriájú reprodukciós toxicitású anyag”.

Hogyan tudod elkerülni a BPA-t és biztonságos műanyagokat választani?

 • Keresd a flakonokon, shakereken, ételdobozokon a „BPA free” jelölést!
 • Válaszd a PP jelölést a PC helyett! (a polipropilének BPA mentesek, míg a polikarbonátok nem)
 • Ha van a termék alján kis háromszög, amiben egy 3-as, 6-os vagy 7-es szám van, akkor sajnos valószínűleg nem BPA mentes anyagról van szó (poliviniklorid, polisztirol vagy „egyéb” kategória). Az 1-es szám határeset, ami azt jelenti, hogy amíg nem sérült az anyag felülete, nincs karcolás vagy „horzsolás”, addig biztonságos, de utána már nem. A 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelzett anyagok biztonságosak.
 • Kerüld a fémdobozos üdítőket!
 • Minden műanyag tárgyat ellenőrizz, amiben ételt vagy italt tárolsz, beleértve az ásványvizes palackokat is!
 • Műanyag helyett használj inkább üveg, öntött vas, rozsdamentes acél vagy kerámia edényeket!

Mit tegyél, ha esetleg a kedvenc shakered vagy termoszod nem BPA mentes?

 • Ne tegyél bele forró italt!
 • Ne tedd be a mikróba!
 • Ne tedd ki közvetlen napfénynek!
 • Vigyázz rá, hogy ne karcolódjon meg a felülete, ne repedjen meg!
 • Ne tegyél bele savas kémhatású italt (pl. limonádé)!
 • Ne tárolj benne semmit hosszabb ideig!

A hormonháztartás nem játék, amivel lehet játszadozni csak azért, mert egy tárgy esetleg egyedi vagy csilivili, csillámpónis, feliratos, olcsó vagy kedvenc… Én már évek óta figyelek arra, hogy csak BPA mentes műanyagokat vásároljak és emiatt valóban sokszor hagytam a polcon különleges és stílusos termékeket.

BPA mentes shakereket és kulacsokat találsz a Kinga Receptjei oldalon, az „Alapanyagok és termékek” menüpontban, az „Egyéb termékek” almenüpontban:

Perjes Kinga l Cikkek
„Segítek az embereknek, hogy a táplálkozásuk és néhány életmódbeli tényező optimalizálásával a maximumot tudják kihozni magukból – az egészségüket, a közérzetüket és az alakjukat illetően – egy 100%-ban rájuk szabott, az igényeihez és a céljaikhoz igazított, valamint a napirendjükbe könnyen beilleszthető rendszerrel.”
Nézz szét oldalamon, és indulj el a változás útján e-bookjaim, tanácsadásaim, receptjeim, programjaim segítségével!
Vedd fel velem a kapcsolatot!
Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Maradjunk kapcsolatban!

Vannak dolgok, amiket nem osztok meg a nyilvános csatornákon. Ha szeretnél elsőként értesülni a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról, akkor iratkozz fel hírlevelemre!

Hírlevél

A hírlevélre feliratkozott követőim értesülnek először a legújabb e-bookjaimról, a legfrissebb receptekről vagy az aktuális programokról.

Jelentkezés tanácsadásra

Jelentkezz az egyéni paraméterek alapján tervezett táplálkozási tanácsadásaimra. Az űrlap elküldését követően hamarosan felveszem veled a kapcsolatot.